Orijinalini görmek için tıklayınız : 41 yıl önceki ilk resmi maçımız
buraks58 19.04.2008, 19:15 Yeniçağ gazetesi köşe yazarlarından Cazim GÜRBÜZ, Türk futbolunun Sivassporlu ilk yıllarını köşesine taşıdı. İşte bir çırpıda okuyacağınız yazı ...
Üniversiteyi kazanmışım, Erzurum’a gideceğim trenle. Hafik’te tren yok, Sivas’a geçip oradan binmem gerekiyor. Şimdiki gibi saat başı otobüs ne gezer o yıllarda. Yıl 1967, ay, ya Eylül başı, ya da Ağustos sonları. Rahmetli babam Ziraat Bankası Müdür Yardımcısı Hafik’te, arkadaşlarıyla o yıl kurulup 2. Lig’e alınan Sivasspor’un ilk maçını izlemeye gidiyorlar. “Yol bir, maslahat iki”, beni de aldılar yanlarına, gündüz bu maçı seyredip gece trene bineceğim.Sivas 4 Eylül Stadı o gün tarihi günlerden birini yaşıyor. Hıncahınç dolu tribünler. Aşık Veysel’in Sivasspor için yazdığı bir şiir, takımın posteri ile birlikte dağıtılıyor seyircilere. Karşı tribünde bir büyük pankart: “Bir kalem verin üstad Lefter’e, Boluspor mağlup, yazsın deftere.” Evet maç Boluspor’la, Bolu’nun teknik direktörü de Fenerbahçe’nin efsanevi futbolcusu Lefter Küçükandonyadis. Televizyon yok o yıllarda, Lefter’i ben yalnızca gazetelerde ve futbolu tanıtan bir belgesel filmde görmüşüm. “Oynarken görmedik, bari oynatırken görelim” diyorum kendi kendime. Boluspor’un kalecisi de ünlü biri. Galatasaray’ın ve Milli Takım’ın büyük kalecisi Turgay Şeren’in yedeği Bülent Gürbüz. Sivas’a gelince: Burada da ünlüler var. Sivasspor, Vefa ve Fenerbahçe’nin usta ayaklarından Hilmi Kiremitçi’yle anlaşmış. Hilmi hem oynuyor takımda hem de çalıştırıyor. Onu da çok merak ediyorum. Sivasspor’un kalecisi de ünlü bir isim, Gençlerbirliği’nden Selçuk.
Bu maçtan iki enstantene kalmış belliğimde. Biri Hilmi’nin Bolu ceza sahasının sağ çaprazından vurduğu o falsolu top, kapattığı köşenin aksi tarafından gol olacakken, Bülent Gürbüz’ün bir akrobat gibi arkaya doğru uçup, bu topu dışarı çıkarması. Turgay Şeren’in ne kadar büyük bir kaleci olduğunu o zaman anlamıştım. Bülent gibi bir kaleci yıllarca onun yedeği olmuştu. O maç bir kaleciler maçı olmuştu. Kaleciden çok, bir güreşçiyi andıran Selçuk, Boluspor forveti ile karşı karşıya kalıp, nice toplar almıştı onların ayağından o gün. ve maç golsüz sona ermişti.
İster inanın, ister inanmayın, o gün o tribünlerden tek bir küfür duymamıştım. Bir kişi, “ Bolu ormanlarından mı indin Lan?” diye bağırdı sertlik eden bir oyuncuya, onu da uyardılar hemen. birkaç hafta sonra Kayseri deplasmanında tribünlerde olaylar çıktığını ve çoğu Sivaslı 40 seyircinin can verdiğini radyodan duyunca çok şaşırmış ve dehşetli üzülmüştüm. Bu olay iki şehri düşman da etmişti ne yazık ki. Sivasspor’un sahası da kapatılmıştı federasyonca, bütün maçlarını dışarıda oynuyordu. Hilmi Kiremitçi, “ Leyleği havada gördük, Sivas’a hasret kaldık, dolanıp duruyoruz” diyordu bir gazeteye verdiği demeçte. Sivas tüm bu olumsuzluklara karşın, küme düşmedi o yıl. Niye yazdım bu yazıyı? Sivasspor Türkiye Süper Ligi’nde başa oynuyor bu yıl. 1967 yılında üç amatör kulübün birleşmesiyle kurulan (armasındaki üç yıldız., bu üç kulübü simgeler) bu güzide takımımız, 41 yılda bu düzeye geldi. Geldi de, mazisi yeterince biliniyor mu acaba?. Bu bağlamdaki vurdumduymazlığımız meşhurdur bizim. Neysi ki, Hakan Dilek’in “Üç Yıldız’ın Hikayesi” adlı bir araştırması var Sivasspor’un tarihine dair. Ancak bu kitapta Sivasspor’un ilk resmi maçına dair bilgiler göremedim. Arşivlerde ve belleklerde de olduğunu sanmıyorum. Ol sebepten dolayı, tarihe tanıklık edeyim dedim. Çok yazdım, tarih yalnızca devletlerin, savaşların ve medeniyetlerin tarihi değildir, kurumların tarihi de en az bunlar kadar önemlidir.
Sivasspor tarihinin kalın ve başarı dolu olmasını diliyorum.
belalı_yiğido58 19.04.2008, 19:16 bu bilgiyi paylaştıgın için saol gardaş.......
izmirliyiğido35 19.04.2008, 19:20 eyvallah babacan bizi bilgilendirdiğin için sağol
buraks58 19.04.2008, 19:32 önemli değil arkadaşlar.inşallah şampiyon olduğumuzda tüm medya bunlardan bahsedecektir eminim.
S1vasLee 19.04.2008, 19:45 inşallah bahsederler dostum paylaşımın için teşekkürler
abdullah58 19.04.2008, 20:03 SAGOL GARDAS SENINDE BÖYLE GÜZEL BIR ANIN OLMASI VE SIVAS DEYINCE HALA ICERINDE BIRSEYLERIN KIPIRDAMASI NE GÜZEL-AH SIVASLI OLUPTA SIVASSPORA YARDIM ETMEYEN SIVASLILARINDA YÜREKLERINDE BIR KIPIRDAMA OLSAYDI
BEYPINARLI 58
yerliturkuaz 19.04.2008, 20:32 BÖYLE ANILARI OLANLAR YAZSINDA BİZ GENÇLERİN BİLGİSİ OLSUN...
buraks58 20.04.2008, 10:55 41 yıl öncesinde ilk maçımız, boluspor.okumayanlar için...
yusuf_yusuf 20.04.2008, 11:24 bizi bilgilendirdiğin için saol gardaş-------------
anlamadıgım sey macta sivaslılar vefat etmıs sivassporun sahası kapatılmıs ozamankı federasyon baskanıda mı acaba haluk ulusoydu.duydugumuz kadarıyla olay kayserıspor taraftarının macta sivasspor trıbunune tas vb atmakla baslamıs sıvaslılar kapıda ızdıhamdan vefat etmıs gercekten enteresan.
Abdullah DuMaN 26.04.2008, 14:08 NEREDEN NEREYE VAY BE..................
SEMİH-58 26.04.2008, 14:12 çok güzel bir paylaşım teşekkürler...
MustafaParlak 26.04.2008, 15:30 gerçekten tatlı ama acı bir gün kayserililer minnettarız...
buraks58 30.04.2008, 11:32 yazıyı az önce bir kez daha okudumda arkadaşlar.o zaman stad full dolu ve bir tek küfür,yalnızca şehrinin takımını izlemenin zevkini yaşıyor sivaslılar.şehrinin takımı yerine galatasarayı izlemek için 50 milyon veren sivaslılar özellikle okusun lütfen...
35fulya58 30.04.2008, 12:45 Çok güzel bir hatıra. Teşekkür ederiz. Babamda arasıra böyle anlatır ama bu kadar eskileri değil. Paylaşmak ve o günleri aktarmak biz gençler için çok faydalı.
XXCakir58 17.05.2008, 19:55 Paylasim icin sagol kardes................
şafak58_35 17.05.2008, 20:18 TEŞEKKÜRLER
........................
BirSubat2oo7 04.07.2008, 21:35 Sağol kardeşim.Paylaşımın süper olmuş.
EyüphanAydın 04.07.2008, 22:38 Böylesi güzel hatıraları hep yaşatmalıyız.Destek vermeliyiz..
scheinwetten 04.07.2008, 23:47 Verdigin bilgiler icin cok tesekkürler....
Sivasspor son 5 yıldır bu ekibe emanat çok büyük başarılara imza koydular...
Fakaaaat;
Bu kulübün mutlaka bir geçmişi var. Hiç kimsenin sahip çıkmadığı anlarda fedakarlıklar yaparak ayakta kalmasına ve bence bu günlere gelmesine vesile olan herkese bir yğido olarak en azından kendisini yiğido olarak tanımlayan biri olarak teşekkürü borç biliyorum...
Bilineninden, unutulanına kadar herkesten Allah razı olsun...
mysuskunx 12.07.2008, 16:35 USTAM KALEMİNE ELİNE SAĞLIK, KARDEŞ SANADA BU PAYLAŞIMI YAPTIĞIN İÇİN TŞKLER...
titizyiğido 12.07.2008, 18:24 sağol kardeşim paylaşımın için teşekkürler
karadavut58 12.07.2008, 18:59 Gardas sagol bizi bilgilendirdigin icin bende bir sivasspor adanademirspor macina bakmistim o macta cok ilgincti unutamadiklarimdan biride sspor fener maciydi 18yil onceydi serpil cakmali da gelmisti izleyeniniz varmi bu maci sonuc ss0 fb2 di
Eywallah kardeş Bu bilgiyi bizimle paylastığın için saolasın
arkadaş sallamışta sallamış burası kolpaların ilk adresi oldu
&%&%&%&% DOLMAYA GIZARTMAYA BİBER %&%&%&%&%&
1980 li yıllar tam olarak anımsamıyorum... Sivassporumuz ikinci lige çıkmış acaip fiyakalıyız. Düşünün yaşımız 12-13 ve takımımız 2. ligde. O sene Trabzon Amatörle çekişmiştik ve onlar 2. lige çıkmayı haketmişlerdi. Daha sonra itirazlar kulisler biz aynen 2. ligdeyiz. O zamanlar TRT1 var sadece.. Tercüman gazetesi lig fikstürünü verecek. Sabah Gameda bayiinin önündeyim. Tercüman alacaaz ya. hay allahım bizi azarlıyor adam. Biz güç bela aldık kitağçığımızı. Şekerspor-Sivasspor Mardinspor-Sivasspor-Petrolofisi havalar o biçim... O zamanlar nerde bayraklar şapkalar yokki bilmiyoz. Saç bağlaması gibi kırmızı beyaz bir sembolüm var. Maçlara beleşcilikle giriyoz.
-Amca benide alsana aranıza... :)
-Gel lan sen benimle... :)
O yıl Yiğidom 2 puanlı sistemde 4 maçta 7 puan almış. gazeteler boy boy yiğidomuzu yazıyor. Haftanın topçusu Fethi, Cin İsmail...
Haftanın golcüsü Tamer...
Haftanın Kalecisi Ayhan...
Bu kadarmı havalı olur bir insan yaaw.. Maçlarda yerlerde oturuyoz nerde öyle tribünlerde yer bulmak...
-Gaçıl lan oradan böyüklerin dururken göççük otururmu heç..!!!! :)
Hele birde 2 buçukluk olarak girersek varya değmeyin keyfime.. Bir seferinde kale arkasına geçtim uzandım maç seyrediyorum. 2 buçukluğu kim takar. Kaleci koşa koşa gidiyor topu alıyor hakeme bişiler söylüyor. Hakem bana geldi ne desin :)
-Top toplayıcı çocukk heyy işini düzgün yap.. :)
Neyse O sene 4 maç 7 puan ve kendi sahamızda Mavi-Beyazlı ve lig lideri averajla Petrolofisi ile oynaycaaz. Her taraf tıklım tıklım.. İğne atsan düşmüyor. Bizim takım temkinli ama karşı taraf canavar gibi oynuyor. Birde hep ofsayt taktiği uyguluyoz rakip bir iki kaçıyor ama ayhan yermi hemen çıkıp uzaklaştırıyor topu. ilk yarının sonuna doğru sarışın uzun saçlı uzun boylu sol açık olan Petrolofisli oyuncu (adını hala bugün olmuş bilmiyorum) Cin İsmail bir çıktı ofsayt diye adam bomboş kaleye yuvarladı Gol... 0-1 oldu.. O sene PTT de çalışan biraz akli dengesi zayıf ama çok zeki bir abimiz vardı Hasta Sivassporlu... Maç 0-1 olunca stadda çıt yok sadece bu bağırıyor...
-Dolmaya gızartmaya bibeeerrrrr...
Gülermisin ağlarmısın. Hiç unutmam hala gülerim...
&%&%&%&% DOLMAYA GIZARTMAYA BİBER %&%&%&%&%&
1980 li yıllar tam olarak anımsamıyorum... Sivassporumuz ikinci lige çıkmış acaip fiyakalıyız. Düşünün yaşımız 12-13 ve takımımız 2. ligde. O sene Trabzon Amatörle çekişmiştik ve onlar 2. lige çıkmayı haketmişlerdi. Daha sonra itirazlar kulisler biz aynen 2. ligdeyiz. O zamanlar TRT1 var sadece.. Tercüman gazetesi lig fikstürünü verecek. Sabah Gameda bayiinin önündeyim. Tercüman alacaaz ya. hay allahım bizi azarlıyor adam. Biz güç bela aldık kitağçığımızı. Şekerspor-Sivasspor Mardinspor-Sivasspor-Petrolofisi havalar o biçim... O zamanlar nerde bayraklar şapkalar yokki bilmiyoz. Saç bağlaması gibi kırmızı beyaz bir sembolüm var. Maçlara beleşcilikle giriyoz.
-Amca benide alsana aranıza... :)
-Gel lan sen benimle... :)
O yıl Yiğidom 2 puanlı sistemde 4 maçta 7 puan almış. gazeteler boy boy yiğidomuzu yazıyor. Haftanın topçusu Fethi, Cin İsmail...
Haftanın golcüsü Tamer...
Haftanın Kalecisi Ayhan...
Bu kadarmı havalı olur bir insan yaaw.. Maçlarda yerlerde oturuyoz nerde öyle tribünlerde yer bulmak...
-Gaçıl lan oradan böyüklerin dururken göççük otururmu heç..!!!! :)
Hele birde 2 buçukluk olarak girersek varya değmeyin keyfime.. Bir seferinde kale arkasına geçtim uzandım maç seyrediyorum. 2 buçukluğu kim takar. Kaleci koşa koşa gidiyor topu alıyor hakeme bişiler söylüyor. Hakem bana geldi ne desin :)
-Top toplayıcı çocukk heyy işini düzgün yap.. :)
Neyse O sene 4 maç 7 puan ve kendi sahamızda Mavi-Beyazlı ve lig lideri averajla Petrolofisi ile oynaycaaz. Her taraf tıklım tıklım.. İğne atsan düşmüyor. Bizim takım temkinli ama karşı taraf canavar gibi oynuyor. Birde hep ofsayt taktiği uyguluyoz rakip bir iki kaçıyor ama ayhan yermi hemen çıkıp uzaklaştırıyor topu. ilk yarının sonuna doğru sarışın uzun saçlı uzun boylu sol açık olan Petrolofisli oyuncu (adını hala bugün olmuş bilmiyorum) Cin İsmail bir çıktı ofsayt diye adam bomboş kaleye yuvarladı Gol... 0-1 oldu.. O sene PTT de çalışan biraz akli dengesi zayıf ama çok zeki bir abimiz vardı Hasta Sivassporlu... Maç 0-1 olunca stadda çıt yok sadece bu bağırıyor...
-Dolmaya gızartmaya bibeeerrrrr...
Gülermisin ağlarmısın. Hiç unutmam hala gülerim...
Gerçekten çok etkilendim.Bugünlere nasıl ve nerelerden geldiğimizin belgesi olsun.Yüreğine sağlık
astaravisa 30.07.2008, 10:15 gözlerim yaşardı . nereden nereye ...
cansizyusuf 30.07.2008, 10:39 paylaşım için saol ..........
Yaww hakkettende neredeen nereye. Biz daha neler gördük nelerrr.. Şimdi gurbetten geldim Grbalj maçında stadı bir gördüm hey yawrum heyy dedim...
anilcan213 30.07.2008, 19:53 güzel paylaşmmm.....tşkürler emege saygıı
pala_ökkeş 30.07.2008, 19:57 Heyy gidi günler heyyy..
Onun içindirki sürekli kardeşlik kardeşlik diyoruz.
Saygılar.
Ökkeş amca seninde anılarından birini okumak isterim.
Bizimle bir tribün anını paylaşırsan çok mutlu oluruz.
Mursallı yiğido 12.10.2008, 16:20 İnşallah biz de torunlarımıza Sivas'ın şampiyonluğunu anlatırız.
ali_zara 12.10.2008, 16:44 paylaşım için teşekkürler güselmiş
sagolasın kardeş bizi bilgilendirdin sagol.sivassporun nasıl kuruldugunu bil
iyoruzda ilk maç hakkında bilgim yoktu,sayende ögrendik .
kızılelmalım 05.11.2008, 15:41 teşekkürler arkadaşım güzel bir konu
kubilayonur 19.01.2009, 12:55 çok sağol kardeş paylaştığın .....:D
izmirliyigido 19.01.2009, 13:12 Bende o sene kalecimiz İsmet ve yedeği Erol olarak biliyorum Burada bir çelişki var ama, bilmiyorum artık.
AYK
buraks58 22.04.2009, 09:32 şampiyonluğa giden takımımızın küçük bir öyküsü okumayanlar için;)
yener_sahin 22.04.2009, 10:06 Okurken çok duygulandım.Paylaşım çok memnun etti beni.Ellerinize sağlık
EVET İZDİHAMDAN ÖLDÜLER ŞİMDİ NASIL BİLMİYORUM AMA O ZAMAN KAYSERİ STADININ KAPILARI İÇERİ DOĞRU AÇILIYORMUŞ SİVAS SEYİRCİSİ TAŞLARDAN KAÇIP KAPILARA HÜCUM EDİNCE KAPILAR TERS OLDUĞU İÇİN AÇILMAMIŞ VE EZİLEREK ÖLMÜŞLER(Allah Rahmet eylesin) işin garibi ölenlerin altın yüzükleri ve kol saatleride çalınmıştı.ŞEHİTLER SİVASA GETİRİLDİĞİ GÜN SİVAS TAM BİR YAS VE İSYAN İÇERİSİNDEYDİ.HALK SİVASTA NE KADAR KAYSERİLİ ESNAF VARSA DÜKKANLARINI DAĞITTILAR (YANLIŞ ANLAŞILMASIN YAĞMALAMA YOK) O GÜNDEN SONRA BÜTÜN ESNAF VİTRİNLERİNE ÖZ SİVASLIYIZ YAZAN AFİŞLER ASTILAR.HÜSEYİN YILDIRIMIN SPOR MAĞAZASI VARDI O BİLE ASTI.ÇOK FECİ BİR OLAYDI .ZANNEDERSEM BU YÜZDEN CEZA ALDIK.:mad::confused:
Bende o sene kalecimiz İsmet ve yedeği Erol olarak biliyorum Burada bir çelişki var ama, bilmiyorum artık.AYK
BENDE ÖYLE BİLİYORUM AMA BİRAN TEREDDÜT ETTİM.OKADAR KENDİSİNİ KAPTIRARAK YAZMIŞKİ SAĞOLSUN.ŞEVKİNİ KIRMAK İSTEMEDİM.BİR İSMİN NE ÖNEMİ VAR.ÖNEMLİ OLAN BİLGİ PAYLAŞIMI BELKİDE BİZ YANLIŞ HATIRLIYORUZDUR.BIRAKALIM SELÇUK OLSUN.
YIL YA 70YA71 TAMOLARAK HATIRLAYAMADIM.HACETTEPE İLE MAÇIMIZ VAR O ZAMANLARIN EN AFİLLİ FUTBOLCUSU HACETTEPEDE OYNAYAN SİVASLI KÖKTEN TOPU AYAĞINA BİR ALDI KAPALI TRİBÜNÜN ÖNÜNDEKİ ORTA SAHA VE TAÇ ÇİZGİSİNİN KESİŞTİĞİ KÖŞE TOP TAM KÖŞEDE KALEMİZDE EROL KÖKTEN KAFASINI KALDIRIP KALEYE BAKTI VE TOPA ÖYLE BİR VURDUKİ EROLUN İKİ ELİ HAVADA AUT İŞARETİ YAPIYOR SEYİRCİDE ÇIT YOK EROL KALEYE BAKTI TOP FİLELERDEN DIŞARI DOĞRU YUVARLANIYOR NE EROL NEDE BİZLER NASIL GOL OLDUĞUNU GÖREMEDİK AMA BÜTÜN STAD BU GOLÜ AYAKTA ALKIŞLAMIŞTIK.RAHMETLİ İHSAN ABİDE KÖKTENE TEZAHÜRAT YAPTIRMIŞTI.İŞTE BİZİ YİĞİDOLUĞUMUZ BURADAN GELİYOR.BİZ HİÇ GOCUNMAYIZ HAK EDENE HAKKINI VERİRİZ.:)
arkadaş sallamışta sallamış burası kolpaların ilk adresi oldu
ARKADAŞIM YAZDIĞI YAZININ NERESİNİ SALLADIĞINI YAZARSAN ADAMDA SANA AÇIKLAMASINI YAZAR BU SİTE YALNIZ SANA AİT DEĞİL HERHALDE MİLLET DAHA NELER YAZACAK BİLMİYORUZ ONUN İÇİN KİMSENİN HEVESİNİ KIRMADAN BİLDİKLERİMİZLE DÜZELTEREK YORUM YAPARSAK SİTEMİZ DAHA SAMİMİ VE DAHA RENKLİ OLACAĞI KANATİNDEYİM.LÜTFEN KIRICI OLMAYALIM.;) MESAJIM İÇİNDE KUSURA BAKMA.
buraks58 30.04.2009, 10:22 arkadaş sallamışta sallamış burası kolpaların ilk adresi oldu
(Yeniçağ gazetesi köşe yazarlarından Cazim GÜRBÜZ, Türk futbolunun Sivassporlu ilk yıllarını köşesine taşıdı. İşte bir çırpıda okuyacağınız yazı ...)
herhalde konunun girişine dikkat etmedin.bir gazete yazısından alıntıdır arkadaşım bu.okurken çok hoşuma gitti ve sizlerle paylaşmak istedim.ne kadarı doğru ne kadarı yanlış o konuda bir şey bilmiyorum.
ayrıca kolpaların ilk adresi yorumunda çok saçma!!!eğer senin doğru bildiğin bi bilgi varsa bizimle paylaşta bilelim.o zaman sana teşekkür ederiz bilmediğimiz bir konuda bizi aydınlattığın için.
anlamadıgım sey macta sivaslılar vefat etmıs sivassporun sahası kapatılmıs ozamankı federasyon baskanıda mı acaba haluk ulusoydu.duydugumuz kadarıyla olay kayserıspor taraftarının macta sivasspor trıbunune tas vb atmakla baslamıs sıvaslılar kapıda ızdıhamdan vefat etmıs gercekten enteresan.
5. SAYFAYA GİDERSEN DETAYLI BİR ŞEKİLDE ANLATTIM.İNŞALLAH YARARLI OLABİLMİŞİMDİR.HOŞÇAKAL.
ARKADAŞLAR BEN YENİ ÜYEYİM NEDEN KONU AÇMA YETKİMİN OLMADIĞINI MERAK ETTİM.AYDINLATIRSANIZ SEVİNİRİM.
Bizim dünyada var olmadığımız dönemler yaşanmış bunlar güzel maçlar. Ama şu kayseri olayını hep büyüklerimiz antırlardı bizlere hala bir anlam veremiyorum şu kayseri maçına nasıl olduda böyle birşey oldu nasıl kıydılar birbirlerine bilemiyorum. Büyüklerimiz hafızalarını biraz daha zorlasalarda sivassporumuzun geçmişinde yaşanan böyle büyük maçları biraz daha anlatsalar ne güzel olur bizde yaşardık okuyunca maçları. Paylaşımınız için teşekkürler gardaş
kendalli 18.05.2010, 03:04 bu bilgiyi bizlerle paylastigin icin cok tesekkur ederim...
|