Orijinalini görmek için tıklayınız : Aynı kadro ile çok maç kazandık
SivasSpor.Com 15.05.2009, 10:36 http://www.sivasspor.com/images/stories/abdullah_yigit.jpg
Abdullah YİĞİT / Hürdoğan Gazetesi
Kaybedilen Gaziantep ve İstanbul Büyükşehir maçlarından sonra Teknik Direktör Bülent Uygun’a yapılan en çok eleştirilerden birisi ”Sahaya ofansif ağırlıklı kadroyla çıkması” oldu. Ben buna katılmıyorum.
Sivasspor bu iki maça çıktığı kadro şekliyle çok maç kazandı. O zamanda söylemiştim. Eğer Sivasspor defansif ağırlıklı çıksaydı eleştiriler daha çok olurdu. Sivasspor kendi evinde İstanbul Büyükşehir gibi bir takımla oynuyorsa hücum ağırlıklı çıkar. Bu da gayet normaldir. Sivasspor’un bu iki maçtada en büyük rakibi direkler oldu. Her iki maçta da tam 5 top direkten döndü. Eğer biraz futbol şansı bizden yana olsaydı, en azından 4 puanı rahatlıkla alırdık, ama olmadı.
Diyelimki, o toplar gol olsaydı ve Sivasspor’da maçları kazansaydı o zaman ne denecekti ”Bülent Uygun doğrusunu yaptı,çok cesaretli kadro çıkardı,vs.” Bunları Bülent Uygun’u savunmak için söylemiyorum, eğer Bülent hoca eleştirilecekse başka konularda eliştirilmeli.
SİVAS YİNE HÜCUM OYNAYACAK
Sivasspor kazanması gereken bir maça daha çıkacak. Gaziantep ve İstanbul maçlarında şanssızlıklar yaşayan Sivasspor’un bu defa maçı kazanıp sahadan üç puanla ayrılacağına inanıyorum.
Ayrıca Sivasspor kazanmak zorunda. İki hafta öncesine kadar, kaybetsende, takipçilerinde kaybettiği zaman fazla etkilemiyordu, ama şimdi öyle değil. Sivasspor kazanmak, rakipleri de puan kaybetmek zorunda.
Sivasspor’un yarın akşamki maça yine forvet ağırlıklı kadroyla çıkarak gerekeni yapacağını düşünüyorum.
Hepsinden önemlisi futbol şansının artık Sivasspor’dan yana olmasını diliyorum.
SİVAS ANKARA’YA AKMALI
Şampiyonluk için son kozlarını oynayan Sivasspor’un deplasman havası yaşamaması için mutlaka bu maçta tribünlerin Sivasspor taraftarlarınca doldurulması lazım. Ankarada’daki Sivaslı’lardan ziyade Sivas’tan gidecek Yiğidoların takıma destek vermesi şart. Bu konuyla ilgili dün yazdığımı tekrar etmek istiyorum. Ben Sivasspor yönetiminin yerinde olsam, onlarca otobüs kiralar,taraftarın Ankara’ya daha çok gitmesini sağlarım.
Müfettiş58 15.05.2009, 10:39 http://www.sivasspor.com/images/stories/abdullah_yigit.jpg
Abdullah YİĞİT / Hürdoğan Gazetesi
Kaybedilen Gaziantep ve İstanbul Büyükşehir maçlarından sonra Teknik Direktör Bülent Uygun’a yapılan en çok eleştirilerden birisi ”Sahaya ofansif ağırlıklı kadroyla çıkması” oldu. Ben buna katılmıyorum.
Sivasspor bu iki maça çıktığı kadro şekliyle çok maç kazandı. O zamanda söylemiştim. Eğer Sivasspor defansif ağırlıklı çıksaydı eleştiriler daha çok olurdu. Sivasspor kendi evinde İstanbul Büyükşehir gibi bir takımla oynuyorsa hücum ağırlıklı çıkar. Bu da gayet normaldir. Sivasspor’un bu iki maçtada en büyük rakibi direkler oldu. Her iki maçta da tam 5 top direkten döndü. Eğer biraz futbol şansı bizden yana olsaydı, en azından 4 puanı rahatlıkla alırdık, ama olmadı.
Diyelimki, o toplar gol olsaydı ve Sivasspor’da maçları kazansaydı o zaman ne denecekti ”Bülent Uygun doğrusunu yaptı,çok cesaretli kadro çıkardı,vs.” Bunları Bülent Uygun’u savunmak için söylemiyorum, eğer Bülent hoca eleştirilecekse başka konularda eliştirilmeli.
SİVAS YİNE HÜCUM OYNAYACAK
Sivasspor kazanması gereken bir maça daha çıkacak. Gaziantep ve İstanbul maçlarında şanssızlıklar yaşayan Sivasspor’un bu defa maçı kazanıp sahadan üç puanla ayrılacağına inanıyorum.
Ayrıca Sivasspor kazanmak zorunda. İki hafta öncesine kadar, kaybetsende, takipçilerinde kaybettiği zaman fazla etkilemiyordu, ama şimdi öyle değil. Sivasspor kazanmak, rakipleri de puan kaybetmek zorunda.
Sivasspor’un yarın akşamki maça yine forvet ağırlıklı kadroyla çıkarak gerekeni yapacağını düşünüyorum.
Hepsinden önemlisi futbol şansının artık Sivasspor’dan yana olmasını diliyorum.
SİVAS ANKARA’YA AKMALI
Şampiyonluk için son kozlarını oynayan Sivasspor’un deplasman havası yaşamaması için mutlaka bu maçta tribünlerin Sivasspor taraftarlarınca doldurulması lazım. Ankarada’daki Sivaslı’lardan ziyade Sivas’tan gidecek Yiğidoların takıma destek vermesi şart. Bu konuyla ilgili dün yazdığımı tekrar etmek istiyorum. Ben Sivasspor yönetiminin yerinde olsam, onlarca otobüs kiralar,taraftarın Ankara’ya daha çok gitmesini sağlarım.
15 otobüs tutsan 10 bin tl yapar hemen hemen boş yere harcanan fuzuli o kadar para varki ama otobüs tutmaya yok ve bildiğim kadarı ile sivasspor klbünde kangallra bakacak bakıcılar ve köpeklerin aylık masrafı 5000 tl gerçekten halimiz içler acısı
abdullah abimiz güzel yazmış katılıyorum yani yedek kulübemiz fazla zengin değil buralara bu futbolcular getirdi futbolda bazen bu düşüşler oluyor
ayrıca ankaraya bi akın olursa güzel olur haydi yiğidolar bekliyoruz sizleri
NEDEN KAYBETTİ?
Sivasspor'un 3-0 lık Trabzonspor galibiyetinden sonra hemen hemen tüm otoriteler Sivassporun ligi ilk iki sırada tamamlayacağını ve hatta şampiyonluk yolunda da çok önemli bir avantaja sahip olduğunu hem söyledi hem de yazdı. Aslında bu düşünceye sahip olanların büyük bir çoğunluğu "Eğer-Sivasspor şampiyon olursa-ben zaten olacağını söylemiştim" demek için Sivasspora övgüler yağdırıyordu.Ama bakıyorum ki son iki maç sonunda bu düşüncelerin hepsi bir anda değişti.Sivassporun alkışlanacak başarısının diğer takımların başarısızlığından kaynaklandığını söylediler.Bundan 3-4 hafta önce bir televizyon programında Ali ŞEN şöyle demişti:"Sivassporun bu noktalara gelmesi Trabzonun yıllar önce yaptığı başarının daha önündedir.Çünkü Trabzon şampiyon olduğunda bu kadar uzun süre liderliği götürmemişti.Eğer Sivasspor şampiyon olursa bu başarı daha büyük bir başarıdır." Sivassporun süper lige çıktığı ilk sezondan itibaren ilk defa Sivassporun taktiksel anlamda sahaya dizilişi ve oyuncu tercihleri konusunda Bülent UYGUN'u haksız bularak yenildiği bir maçın analizinin yapıldığını bir haftadır gazete ve televizyonlardan şaşırarak ve sevinerek takip etmekteyim.Sevinmemim sebebi yapılan yorumların sadece skora bağlı olarak yapıldığını ve bu yorumu yapanların (hepsi için değil) futboldan çok fazla anlamadıklarını bir kez daha görmemdir.Şaşırmamın nedeni ise İstanbul B.Ş.Bld. mağlubiyetine sebep olarak Sivassporun maça 3 forvet (Mehmet-Kamanan-Tum) başlamasını hemen hemen bütün yorumcuların ilk sırada göstermesidir.
Zira Sivasspor bu sezon 8'i Fortis Türkiye Kupası 31'i Türkcell Süper Ligi olmak üzere toplam 39 resmi maç yapmıştır.(İntertoto maçları hariç) 39 maçta 21 galibiyet, 12 beraberlik ve 6 yenilgi almıştır.Sivasspor kadrosunda herkesin tanıdığı ve forvet diyebileceği 4 isim var.Mehmet Yıldız,Kamanan,Tum ve Balili.Sivasspor 39 maçın sadece 1 tanesinde (evinde 2-1 kazandığı Fenerbahçe lig maçı) tek forvet Mehmet Yıldızla başladı.Yine bu 39 maçın 29'una (19 kez Mehmet-Tum, 5 kez Mehmet-Kamanan, 3 kez Mehmet-Balili, 1 kez Balili-Kamanan, 1 kez Tum-Kamanan olmak üzere) iki forvetle başlamıştır.Bu maçlarda 14 galibiyet, 10 beraberlik ve 5 yenilgi almıştır.
Peki Sivasspor 3 forvet başladığı maçlarda ne yapmıştır? 3 forvet başladığı 9 karşılaşmada(6 kez Mehmet-Tum-Balili, 3 kez Mehmet-Tum-Kamanan olmak üzere) 6 galibiyet, 2 beraberlik ve bir yenilgi(ki bu yenilgi en son oynanan İstanbul B.Ş.Bld. maçı) almıştır.Buna ilaveten Sivasspor maç içinde oyuncu değişikliği sonucu 3 forvete dönerek 5 maç kazanmıştır.(Ligdeki Fenerbahçe maçında Balili-Tum oyuna girerek 1-0 geriden 2-1 kazanılmıştır.Yine ligde Galatasaray maçına skor 0-0 iken Balilinin girmesiyle skor 2-0 Sivasspor lehine sonuçlanmıştır.Yine ligdeki Ankaragücü maçında skor 0-0 iken Kamanan oyuna giriyor ve Sivasspor maçı 2-0 kazanıyor.Kupadaki Konya maçında skor 0-0 iken Tum, Denizli maçında da skor 0-0 iken Balili oyuna girerek iki maçı da Sivasspor 1-0 kazanıyor.)
Şimdi bunları söyledikten sonra akıllara şu soru geliyor.Sivasspor 3 forvet başladığı hiçbir maçı kaybetmemişken hatta 5 maçı da maç içinde 3 forvete dönerek kazanmışken İstanbul B.Ş.Bld. maçını NEDEN KAYBETTİ?
Bana göre bu sorunun tek cevabı var. Sivasspor Bülent UYGUN yönetiminde 2 senedir hücum anlamında hep şunu yapmak istedi. Topu bir an önce en öndeki futbolculara atıp(ki bu genelde Mehmet Yıldız oldu) daha sonra öndeki futbolcunun topu ayağında tutmasıyla hem orta sahanın hem defansın bir bütün halinde öne çıkarak oyuna katılması.İşte bu noktada aslında en öndeki futbolcular görevlerini tam anlamıyla yapmasalar bile orta sahanın ve defansın alan daraltıp biraz önde baskı yapmasıyla kazanılacak topların rakip kalede tehlike yaratması prensibi bu maçta işe yaramadı. Bunun sebebi orta sahada bu maçta oynayan Musa-İbrahim-Murat Erdoğan üçlüsünün baskı yapıp hücum ribaundu diyebileceğimiz dönen topları alamayışıdır. Bunlara Abdurrahman ve Hayrettini de katabiliriz.Tabiki İstanbul B.Ş.Bld. takımı geri dörtlüsünü 4 uzun stoperden (en kısası 1.90 cm) kurmuştu. Bütün hava toplarını alırken orta sahasında futbolcular baskı yapmayan Sivasspor orta sahası karşısında çok iyi ayağa pas yapan bir takım görünümde oldu. Orta alandaki boşluktan yararlanarak Sivasspor defansı üzerine gelinerek yapılan her atak (tıpkı 4-2 ve 3-1 kaybedilen Fenerbahçe maçlarında olduğu gibi)tehlikeli olmuştur.
Sonuç olarak Bülent UYGUN (bana göre haklı olarak) bu maça 3 forvetle başlamasının asıl sebebi maçı ilk 20-30 dakikada lehine olacak şekilde koparmak istemesiydi. Bunda da orta alandaki üçlüsüne güvenmesi yatıyordu. Ama tam tersi oldu.Futbolda bazen planlar tutmuyor. Evet Sivasspor maçta çok şansızdı, direkten topları döndü, penaltısı verilmedi, moral bozukluğu içinde çok kolay goller kaçırıldı. Ama Sivasspor bu maçı alabilecek güce sahipti. Umarım bu hafta roller değişir.
burak_baykal 16.05.2009, 02:11 aman dikkat bu maçı mutlaka almalıyız. ve sivasa 3 puanla geri dönelim
burak_baykal 17.05.2009, 08:41 Sivassspor'a bir haller oldu. Üst üstte alınan iki yenilgiyle yiğit yıkılır mı? Herkes Sivasspor'un şampiyon olmasını istiyordu. Yiğidolar "Anadolu devrimi"ni gerçekleştirip tarih yazacaktı. Hacettepe karşısında ilk yarıda ortaya konan futbola bakıldığında bırak tarih yazmayı, anı bile yazacak güçte değillerdi. Alınan iki yenilgiyi düşünürseniz sahaya istediğiniz oyun anlayışını yansıtamazsınız! Sivasspor ilk yarıda doğru dürüst organize bir atak geliştiremedi. Maçın başında son haftaların formsuz futbolcusu Musa Aydın o golü atmış olsaydı belki de Sivas rahatlayacaktı. Ama gol atma becerisi gösteremeyen forvetlere orta alanda da çok top kaybı eklenince bu takım mı şampiyon olacak diye düşünmeye başladık. Hacettepe karşısında kaybedilecek üç puan Sivasspor'un Şampiyonlar Ligi düşüncesini de boşa çıkaracaktı. Çünkü Trabzon, Sivasspor'un ensesinde.
Kendini affettirdi
İkinci yarıdaki Sezer-Kamanan değişikliği biraz olsun hücum gücüne katkı yaptı. Haftalardır ve takımın kimyasını bozduğu için eleştirdiğim Murat Erdoğan, 59. dakikada attığı gol ile biraz olsun kendisini affettirdi. Şurası bir gerçek ki Kamanan ilk onbirde başlayacak oyuncu. Bu futbolcunun girmesi ile birlikte Sivasspor istediği oyunu oynamaya başladı ve Hacettepe'yi sahasına mahkum etti. Şampiyonluğa oynayan bir takım öncelikle üç puanı düşünmek zorunda. İşte bu düşünce ikinci yarıda Kamanan ve Murat Erdoğan'ın yerine giren Onur'un orta sahaya getirdiği dinanizm sahaya yansıdı. 89. dakikada yenen penaltı golü Sivas'ı panik havasına soktu. Bu dakikadan sonra 10 kişi kalan Sivas ecel terleri dökse de maçı kazanmasını bilip yeniden liderlik koltuğuna oturdu. Bugün Beşiktaş'ın alacağı sonuç Yiğidolar'ı ya zirvede bırakacak ya da ikincilikte. Bu maçta Sivas, kendine geldi ve şampiyonluk yolunda önemli üç puanı alarak yoluna devam etti.
KAYNAK : FOTOMAÇ : ALİ ERDOĞAN
burak_baykal 17.05.2009, 08:43 Sivas kendi gibi oynarsa
Son iki maçta kaybettiği altı puanla Hacettepe maçına tedirgin çıkan Sivasspor mücadeleye çok hızlı başladı. İlk 10 dakikada üç yüzde yüzlük gol pozisyonunu değerlendiremeyen Yigidolar ilk 45 dakikayı golsüz kapattı. Bir yanda ligin en az gol yiyeni Sivasspor, diğer tarafta da ligin en fazla gol yiyen takımı Hacettepe... Ancak şunu da belirtmekte fayda var; haftalar öncesinden küme düşmesi kesin görünen Hacettepe son derece istekli bir futbol ortaya koydu. Öyle ki yedek kulübesindeki futbolcusu bile sarı kart görecek kadar kazanma hırsıyla doluydular. Fakat güçleri bu kadardı, Sivasspor karşısında yapabileceklerinin en iyisini yaptılar. Sivas'a gelince... Dün akşamki maçta en çok dikkat çeken futbolcu Sezer Badur oldu. Son haftalarda yaptığını bu maçta da yaptı ve inanılmaz pas hatalarıyla takımın en başasızıydı. Nitekim Bülent hoca ikinci yarıya başlarken Sezer'i oyundan aldı. Sonradan oyuna giren Kamanan maçın kaderini değiştiren isim oldu. Herve Tum'un goldeki usta vuruşunu da gözardı etmemek gerekir.
Yanlış bir karar
Genellikle fena maç yönetmeyen Fırat Aydınus karşılaşmanın sonlarına doğru verdiği yanlış kararlarla Sivassporlu futbolcuları çileden çıkardı. Bilica'nın İbrahim'den önce topa hamlesini geri pas olarak değerlendiren hakem bu yanlış kararına sonra da devam etti. Çift vuruştan gelen sert top Sedat'ın koltuk altına çarpmasına rağmen penaltı verip Murat Sözgelmez'i oyundan attı. Sanki maçı berabere bitirmek için çaba sarfeder görüntü içindeydi. Sonuçta zor da olsa Sivasspor kendisi için önemli olan üç altın puanı daha hanesine yazdırıp şampiyonluk yarışında 'varım' dedi.
KAYNAK : FOTOMAÇ : ABDULLAH YİĞİT
Taraftar derneklerine destek verirsen olmaz,
Bunlar hazıra alışır, yarın ise bela olur. Çok örnekleri var.
para vermezsin,
OTOBÜS TUTABİLİRSİN.
PARA VERMEK İYİ OLMAZ.
|
|