Orijinalini görmek için tıklayınız : Forumda Türkçemizi Güzel Kullanalım
ShabbatShalom 14.06.2010, 09:35 http://img377.imageshack.us/i/95673429ea2.jpg/
Değerli üyelerimiz; Her ne kadar spor sitesi olsak da forumumuz içinde hepimizin kullandığı günlük kelimeleri, hatta msn de kullandığımız kısaltmaları kullanmaktayız. Bazı durumlarda ise mesaj vermek istediğimiz yazıdaki kelimeleri seçerken yaptığımız hatalar nedeni ile çok anlamsız takışmalar ve yanlış anlaşılmalar olmaktadır.
Sizlerden ricamız hem forumumuzun daha okunaklı ve Türkçemize yakışır kelimelerle devam etmesine yardımcı olmanızı ve yazılarınızı daha önemseyerek ve o yazıyı ortalama 1000 kişinin okuyacağını düşünerek yazmanız.
En çok yaptığımız hataların başında kısaltmalar gelmektedir. Kullandığımız özel isimlerde de ilk harfi büyük yazmamızın özellikle kişi isimlerin de o kişiye gösterdiğimiz saygının bir göstergesidir.
Her ne kadar sanal ortamda olsak da güzel Türkçemizi doğru kullanmamız gerekir...
Mesela:
Bakacağız - bakcz
iyi - ii
güzel - güsl
olacak - olcak gibi...
Daha güzel ve okunaklı, anlaşılır bir forum için sizden ricamız budur...
Güzel bi konu ama buna uyulurmu bilmem. İnşallah uyulur ve formların güzelliği açısından faydalı olur gibime geliyor.
Huylu huyundan vazgeçermi belkide geçer.....
Bir kardeşimiz az önce bir formda sadece noktalayıp geçmiş, bu ne anlama geliyor anlayamadım.Bu sadece bir örnek....
Yurt dışından binlerce kişinin katıldığı Türkçe Olimpiyatlarının düzendiği bir ülkede bizlerin Türkçemizi güzel kullanması hususunda daha dikkatli olması gerekir.
Bu konudaki uyarıdan dolayı da teşekkür eder ve tüm arkadaşlarında buna uymalarını rica ederim.
58Taraftar 14.06.2010, 11:17 cok güzel bir konuya deginmis arkadas. sitedeki genclerimiz malesef özen göstermiyorlar bu konuda. Sekil yazmayi marifet saniyorlar oysa hic hos bir görüntü sergilemiyor.
Düzgün yorum düzgün Türkce ile kalite getirir
effenberg 14.06.2010, 11:31 Gercekten cok önemli ve Ciddi bir konu konuyu acan arakadasa tesekür ederim..
Belki bazilarimiz(ben dahil) yurt disin da yaziyoruz belki Türkemiz bozuk ve Klaviye degisik azda olsa sebeplerimi var ama Türkiye de olanlar niye bu kadar bozuk Türkce ve imla kulaniyorlar anlamak mümküm degil..
Bu konu da görevli arkadaslarin biraz da dikkat etmelerini rica ediyorum ve önem vermelerini istiyorum..
ethemist58 14.06.2010, 12:13 KONUYU AÇAN ABİ.. Her ne kadar sanal ortamda olsakta güzel Türkçemizi doğru kullanamk gerekir... yazmışsın ama olsakta olmaz.. olsak da olur... saygılar..
güzel bir konuya değinmiş arkadaşımız
inşallah bakrıs:)
Ben ilk iki mesajdaki Türkçe yanlışlarını da dile getirmiştim ama 2 mesajım da silinmiş nedense...
basayev58 14.06.2010, 20:27 Lakabında birkaç adet Türkçe olmayan karakter barındıran arkadaşımın bu konuyu açması güzel bir ironi olmuş :)
İsmail Gaspıralı Bey ne güzel demiş; "Dilde,fikirde,işte birlik!!!"
İstanbulllu34 14.06.2010, 21:15 AnàtolìanUnion |58| <<< Nikinizden anlaşıldığı üzere sizde çok haklısınız , Türkçe'mize sahip çıkmalıyız , en az sizler kadar .
edebiyatisyen 14.06.2010, 21:29 Güzel bir konuya değinmişsiniz. Bunun dışında lütfen Latin esaslı TÜRK ALFABESİ'inde bulunmaya "W, Q, X" gibi harfleri kullanmayalım. Bunlar, Türk düşmanı kişilerin planlı bir oyunudur. Çünkü sözünü ettiğimiz bu zihniyet, bir milletin yıkılması için dilinin yıkılmasının şart olduğunu bilen bir zihniyettir. Bu harfleri, alfabemize sokarak sözde dillerinin varlığını ve kullanın alanını genişletmeye çalışıyorlar.
Bunun dışında, "Ç" harfi yerine "CH"; "Ş" harfi yerine "SH" kullanarak kendini "entelektüel (!)" sanan yaratıklara da şaşıyorum.
ethemist58 17.06.2010, 13:16 uşaahh... boş konuşuyorsunuz................ ....
oguzhan_1616 17.06.2010, 13:37 cok güzel bir konuya deginmis arkadas. sitedeki genclerimiz malesef özen göstermiyorlar bu konuda. Sekil yazmayi marifet saniyorlar oysa hic hos bir görüntü sergilemiyor.
Düzgün yorum düzgün Türkce ile kalite getirir
Kardeşim sende pek fazla uymamışsın zaten :)
Mesela;
"cok güzel bir konuya deginmis arkadas" değil de Doğrusu "Çok güzel bir konuya değinmiş arkadaş..." Olması gerekmez miydi ? :)
ShabbatShalom 17.06.2010, 13:45 Kardeşim sende pek fazla uymamışsın zaten :)
Mesela;
"cok güzel bir konuya deginmis arkadas" değil de Doğrusu "Çok güzel bir konuya değinmiş arkadaş..." Olması gerekmez miydi ? :)
Abi ben ayrıntılı demek istemedim... Sadece harfi eksik yazmak ya da harfin değişik yazılması, kısaltma kullanılması gibi şeyleri söylemek istemiştim...Konu kaydı....
oguzhan_1616 17.06.2010, 13:58 Abi ben ayrıntılı demek istemedim... Sadece harfi eksik yazmak ya da harfin değişik yazılması, kısaltma kullanılması gibi şeyleri söylemek istemiştim...Konu kaydı....
Tamam ne demek istediğini anladım ama Türkçe'yi doğru kullanmamız isteniyorsa her yönüyle doğru kullanmalıyız ...Bunu demek istedim . :)
Ali Selim 17.06.2010, 16:59 konuya bak ya millet amma uzattı bizim işimiz SİVASSPOR arkadaşlar ve konuyu açan arkadaş haklı ama bence burada bu türlü konulara uyulacağını pek sanmıyorum tabi uyulsa çok güzel ama sanmıyorum konuları kaydırmadan tartışsak daha güzel olur her şeyden önemlisi yiğidodur beyler
elbette turkceyi duzgun kullanmak onemli.buna en cok dikkat etmesi gereken ben bile bazen dikkat etmeyebiliyorum.ustunkoru gecip onemsemiyorum vs..bundan daha onemlisi bana gore seviyeyi koruyabilmek.sevin ya da sevmeyin,bir insanin sahsina yahut bir topluluga hakaret edici,asagilayici,hatta kufur boyutuna varan yorumlari okuyunca cok uzuluyorum.bazi zamanlar rekabetin icerisine anlamli,anlamsiz bir cok siyasi ve kulturel farkliliklar yerlestiriliyor.bu da hos olmuyor acikcasi.bu sekilde toplumsal hassasiyeti zedeleyici ifadelerden kacinilirsa kalitenin daha da artacagi gorusundeyim..bu konuda daha fazla hassasiyet gosterilecegine inaniyorum..
Herkes birey olarak uyarsa,diğer üyelerin de uyduğunu görecektir.
58^SiVaS^58 19.08.2010, 14:03 Siz neyden bahsediyorsunuz "tanrı aşkına"!!! Site yönetimi dahi konu açtığında herkesi "herkez" olarak yazabiliyor. İmam, cemaat vesaire....
Güzel konu diyenlerin de umrunda olduğunu hiç düşünmüyorum.
"Herkez baksın dalgasına ağa"
Aynen katiliyorum
alemdarlar 11.02.2011, 18:53 Almanca,İngilizce ve Lazca yazanları görüyorduk eskiden burada.Şimdi azınlık oldular.Ayrıca dikkatimi çekti;üyeler artık Türkçeyi iyi yazıyorlar.
Yusuf Çevik 11.02.2011, 18:55 Güzel bir konu açmışsın kardeşim.Türkçemiz`in gelişmesi açısından türkçemizi güzel kullanmamız gerekir.inşALLAh diğer kardeşlerimizde uyarlar.Kaliteli yorum ve güzel bir türkçe ile sitemiz güzel olacaktır.inşALLAH.
57babasivas 11.02.2011, 19:54 :)yani güzel ve okunakli olsa herkez anliyacak ben yazarken zaten sürekli türkçe yaziyom ingilizce deyil:):)
yiğidosalim58 11.02.2011, 20:12 Üşenmeyelim Uzun Uzun Yazalım.
güzel bir konuya deginmissin kardes ama malesef her ne kadar yazmak istesemde klavyeden dolayi bazi harfleri yazamiyorum, cunki Almanyada ikamet ediyorum dolayisi ile klavyede Almancaya göre, eminim benim gibi yurtdisinda olanlar benimle ayni sorunu yasiyordur...Her sey SIVAS icin....
arkadaslar benim gurbette dogup buyudugum halde cok buyuk caba gosterip hem turkcemi konusurum hemde yazarim elimden bu kadar geliyor iste:)
Kasım Öktem 11.02.2011, 23:48 İsmini KaLeLi olarak görünce seni de facebookça yazanlardan sanmıştım. ( örnek:NaSıLsIn qARdéSiM)
Çok güzel bir noktaya değinmişin, tebrik ediyorum.
Dilimizi korumamız, ona gereken özeni göstermemiz lazım.
Konuşurken İstanbul Türkçesi'yle konuşmayı bir türlü beceremiyorum ama yazarken elimden geldiği kadar özen gösteriyorum.
Dil bir milletin birlikteliğini, bütünlüğünü sağlayan en büyük unsurdur.
Unutmayalım ki Türkçe giderse Türkiye gider.
burakkova 25.05.2011, 15:44 bence de.. Türkçemizi her yerde düzgün bir şekilde kullanmalıyız..
kadirakin58 25.05.2011, 17:10 KONUYU AÇAN ABİ.. Her ne kadar sanal ortamda olsakta güzel Türkçemizi doğru kullanamk gerekir... yazmışsın ama olsakta olmaz.. olsak da olur... saygılar..
haha :) isteğin üzerine hata düzeltilmiş.. bir kıllık da ben yapayım :)
bir cümlenin içerisinde "hem" geçiyorsa sonraki bağlacın "ve" değil "hem de" olması gerekir. ayrıca "olmanızı" derken sondaki "ı" eki anlatım bozukluğu yapıyor. lise günlerinde ne çok çalışmışım türkçe derslerindeki anlatım bozuklukları konusuna :)
sizden ricamız ... konusunda yardımcı olmanızı...
değil, doğrusu
sizden ricamız ... konusunda yardımcı olmanız...
olmalı.. bu iki hatanın düzeltilmiş hali.
"Sizlerden ricamız hem forumumuzun daha okunaklı ve Türkçemize yakışır kelimelerle devam etmesine yardımcı olmanız, hem de yazılarınızı daha önemseyerek ve o yazıyı ortalama 1000 kişinin okuyacağını düşünerek yazmanız."
şaka bir yana bu kadar kasarsak foruma kimse yazmaz. KaFaNıza göre takılın arkadşlr :)
Örükcülü 25.05.2011, 17:39 Bence de mümkün olduğu kadar güzel Türkçe'mizi güzel kullanalım, dikkat edelim, uyaralım. Güzel bir konuya değinmişsin Kaleli kardeşim, teşekkürler.
Mustafa58Ağa 26.01.2013, 11:52 tabi canım çok güzel kullanalım türkçemizi
migroArmis 12.12.2015, 00:10 Ben bu konuda bunu başaramıyorum bir türlü...Bir çok imla hataları yaptığım kesindir... Yazım yanlışları vs.. Üslüpta hata için özürler diliyorum...Ama şunu biliyorum ki yazım yanlışları düşünceleri ifade etmeyi engellemiyor..Bu şekilde avutuyoruz kendimizi :)
|