Orijinalini görmek için tıklayınız : 18 Mart
58akif34 18.03.2014, 10:10 http://www.karacabeyblog.com/wp-content/uploads/2012/03/canakkale-sehitleri.jpg
Bastığın yerleri “toprak” diyerek geçme, tanı,
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır atanı,
Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı.
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 99. yıldönümünde aziz şehitlerimizi rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyoruz.
sivaslıadem 18.03.2014, 10:23 Çanakkale Şehitlerine
Şu Boğaz harbi nedir? Var mı ki dünyâda eşi?
En kesif orduların yükleniyor dördü beşi.
-Tepeden yol bularak geçmek için Marmara’ya-
Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya.
Ne hayâsızca tehaşşüd ki ufuklar kapalı!
Nerde-gösterdiği vahşetle 'bu: bir Avrupalı'
Dedirir-Yırtıcı, his yoksulu, sırtlan kümesi,
Varsa gelmiş, açılıp mahbesi, yâhud kafesi! Eski Dünyâ, yeni Dünyâ, bütün akvâm-ı beşer,
Kaynıyor kum gibi, mahşer mi, hakikat mahşer.
Yedi iklimi cihânın duruyor karşında,
Ostralya'yla beraber bakıyorsun: Kanada!
Çehreler başka, lisanlar, deriler rengârenk:
Sâde bir hâdise var ortada: Vahşetler denk.
Kimi Hindû, kimi yamyam, kimi bilmem ne belâ...
Hani, tâuna da züldür bu rezil istilâ!
Ah o yirminci asır yok mu, o mahlûk-i asil,
Ne kadar gözdesi mevcûd ise hakkıyle, sefil,
Kustu Mehmedciğin aylarca durup karşısına;
Döktü karnındaki esrârı hayâsızcasına.
Maske yırtılmasa hâlâ bize âfetti o yüz...
Medeniyyet denilen kahbe, hakikat, yüzsüz.
Sonra mel'undaki tahribe müvekkel esbâb,
Öyle müdhiş ki: Eder her biri bir mülkü harâb.
Öteden sâikalar parçalıyor âfâkı;
Beriden zelzeleler kaldırıyor a'mâkı;
Bomba şimşekleri beyninden inip her siperin;
Sönüyor göğsünün üstünde o arslan neferin.
Yerin altında cehennem gibi binlerce lağam,
Atılan her lağamın yaktığı: Yüzlerce adam.
Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer;
O ne müdhiş tipidir: Savrulur enkaaz-ı beşer...
Kafa, göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el, ayak,
Boşanır sırtlara vâdilere, sağnak sağnak.
Saçıyor zırha bürünmüş de o nâmerd eller,
Yıldırım yaylımı tûfanlar, alevden seller.
Veriyor yangını, durmuş da açık sinelere,
Sürü halinde gezerken sayısız teyyâre.
Top tüfekten daha sık, gülle yağan mermiler...
Kahraman orduyu seyret ki bu tehdide güler!
Ne çelik tabyalar ister, ne siner hasmından;
Alınır kal'â mı göğsündeki kat kat iman?
Hangi kuvvet onu, hâşâ, edecek kahrına râm?
Çünkü te'sis-i İlahi o metin istihkâm.
Sarılır, indirilir mevki-i müstahkemler,
Beşerin azmini tevkif edemez sun'-i beşer;
Bu göğüslerse Hudâ'nın ebedi serhaddi;
'O benim sun'-i bedi'im, onu çiğnetme' dedi.
Asım'ın nesli...diyordum ya...nesilmiş gerçek:
İşte çiğnetmedi nâmusunu, çiğnetmiyecek.
Şühedâ gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar...
O, rükû olmasa, dünyâda eğilmez başlar,
Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!
Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker!
Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.
Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi...
Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.
Sana dar gelmiyecek makberi kimler kazsın?
'Gömelim gel seni tarihe' desem, sığmazsın.
Herc ü merc ettiğin edvâra da yetmez o kitâb...
Seni ancak ebediyyetler eder istiâb.
'Bu, taşındır' diyerek Kâ'be'yi diksem başına;
Ruhumun vahyini duysam da geçirsem taşına;
Sonra gök kubbeyi alsam da, ridâ namıyle,
Kanayan lâhdine çeksem bütün ecrâmıyle;
Ebr-i nîsânı açık türbene çatsam da tavan,
Yedi kandilli Süreyyâ'yı uzatsam oradan;
Sen bu âvizenin altında, bürünmüş kanına,
Uzanırken, gece mehtâbı getirsem yanına,
Türbedârın gibi tâ fecre kadar bekletsem;
Gündüzün fecr ile âvizeni lebriz etsem;
Tüllenen mağribi, akşamları sarsam yarana...
Yine bir şey yapabildim diyemem hâtırana.
Sen ki, son ehl-i salibin kırarak savletini,
Şarkın en sevgili sultânı Salâhaddin'i,
Kılıç Arslan gibi iclâline ettin hayran...
Sen ki, İslam'ı kuşatmış, boğuyorken hüsran,
O demir çenberi göğsünde kırıp parçaladın;
Sen ki, rûhunla beraber gezer ecrâmı adın;
Sen ki, a'sâra gömülsen taşacaksın...Heyhât,
Sana gelmez bu ufuklar, seni almaz bu cihât...
Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber,
Sana âğûşunu açmış duruyor Peygamber.
Mehmet Akif ERSOY
tykinik58 18.03.2014, 11:06 Bu Cennet Vatanı bize bırakan aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum.
yerliturkuaz 18.03.2014, 11:26 Çanakkale geçilmez deyip Çanakkale'yi düşmana geldiğine pişman eden bir milletin torunları olarak siz aziz şehitlerimizi şükranla nimetle rahmetle anıyoruz. Ne kadar dua etsek azdır.
58 Amsterdam 58 18.03.2014, 12:47 Sonsuz tesekkurler sehitlerimize onlar olmasaydi bizim bugun vatanimiz olmayacakti. Bol bol dua edelim.
Sunu da unutmayin, bu dusmanlar baktilar ki bizi savas'la yenemiyorlar, simdi onun icin bizi icerden yikmaya bakiyorlar ve bu durum hala devam ediyor.
Her turlu oyunlar var malesef, bizi dinimizden kulturumuzden uzaklastirmak istiyorlar ve basariyorlar da malesef. Allah vatanimizi korusun Amiin
kızılelmalım 18.03.2014, 12:52 HASAN ÇAVUŞ'UN ANASINDAN
Oğlum Hasan üç aydır ki mektubunu alamadım,
Gece gündüz hayır duanızdan geri kalmadım.
Sen onbaşı olmuş idin Akşehir'den giderken,
Çavuş oldum diye yazdın tabur cenge giderken.
Zafer için her cengine yedi hatim adadım,
Allah için ocağımda sensin kolum kanadım.
Yaradanım sana nasip ederse şehadet,
Odur kulluk Hakk’a vatan millet için ne devlet.
imam dedi oralarda ulu şanlı cenk olmuş,
Düşmanların siperleri baştan başa leş dolmuş.
Derelerden, tepelerden seller gibi kan akmış,
Korkak düşman geri kaçmış, toplarını bırakmış.
Sen o kanlı derelerden topladığın sümbülü,
Yolla taksın yavukluna, ziynet bulsun kağkülü.
Geçen gece ben bu cenkin rüyasını görmüştüm,
Sevincimden ağlayarak hayır diye yormuştum.
Plevne'de yatan şehid baban eve gelmişti,
Hasan gazi oldu diye bana müjde vermişti.
Sonra gördüm sağ elinde yükselmişti bir bayrak,
Din hasmının kal'asına dikilmişti o sancak.
Sen düşünme, yine bize gözü gibi bakıyor,
Bolluk şükür zat-zahire her taraftan akıyor.
Eğer köyde ölen kalan var mı diye sorarsan,
Konu- komşu eşi dostu hatırlayıp anarsan,
Muhtar Gelin Ahmet şehid olmuş, haber geldi dün
şenlik oldu, mevlit oldu, düğün oldu bütün gün.
Köy giyindi kuşandı, hep namaza gittiler,
O şehidin Rahmetullah duasını ettiler.
Yeri belli olsun diye mezarını kazdılar,
Bir taş dikip Ahmet şehid oldu yazdılar.
Kurban kesip hatm-i şerif indirildi hep ona,
Gönderildi onun gökte yatan şanlı ruhuna.
Sen bilirsin, yavuklusu kumral saçlı Emine,
Bir al bayrak almış idi o gün evine.
O güzel kız yeşil örtü örtmüştü başına,
Bir kurumlu oturmuş köyün dibek başına.
Hıçkırmadı, ağlamadı, sandım onu bir melek,
Onun erlik ocağını söndürmüştü kör felek.
Sürme çekmiş, kına ile süslemişti elini,
Olmuş idi tel duvaklı nurlu şehid gelini.
Dedi; Ahmet, artık beni ahirette beklesin,
Ben onunum utanmasın, beni Hakk’tan istesin,
Kaderim bu, şehid olmuş benim şanlı yiğidim,
Kız kalırım varmam ele; bende canlı şehidim.
MANASTIRLI HASİP
Mustafa Akgül'ün fotoğrafı.
yigidinho 18.03.2014, 12:53 Ne kadar tesekkur etsek azdir. Bugun bu hallerdeysek sizin eserinizdir. Geleceğinizi dusunerek doktugunuz kanlari unutmayacagiz. Unutturmayacagiz.
Ahmet Ateş 18.03.2014, 13:04 Bizlere, aziz şehitlerimize Allahtan rahmet dilemek kadar onların emanetlerine sahip çıkmak düşer. Ki bugün de değişik yollarla üzerimize abanan ve bizi tekrar Sevr'e mahkum etmek isteyen sırtlanlar kümesinin hevesleri ebedi olarak kursaklarında kalsın.
Duamız Mehmet Akif Ersoy'un
"Bu ezanlar, ki şehadetleri dinin temeli
Ebedi benim yurdumun üstünde inlemeli"
duasıdır. Gayretimiz bu duayı ebedileştirmek içindir.
Ruhları Şad,Mekanları cennet olsun. Biz bu vatanda yaşamımızı özgürce,bağımsızca sürdürebiliyorsak bu aziz şehitlerimiz sayesindedir.
ihtiyar yiğido 18.03.2014, 13:55 Bu başlıkta yorum yaparak bu güzel vatan için,dini için, namusu için, biz torunları için, o imanlı göğsünü düşman kurşunlarına siper eden şanlı ecdadımızı rahmetle yad eden tüm yiğido kardeşlerime canı gönülden teşekkür ediyorum.
O Güzel Yaratıcımız bizi şanlı ecdadımıza layık torunlar eylesın,mekanları CENNET olsun, ALLAH Bu güzel vatanımızı birlik ve beraberlik içinde kıyamete kadar daim eylesin amin
tüm şehitlerimizi rahmetle minnetle ve saygıyla anıyoruz.
onur0634 18.03.2014, 16:42 Ruhlarınız şad;Mekanlarınız cennet;Peygamber efendimiz şefaatçiniz olsun...
34MUAMMER58 19.03.2014, 09:56 ŞİMDİ bakıyoruz ,etli kuru fasülyeyi ,yoğurdu ,pilavı beğenmeyenleri,askerden kaçmak için türlü türlü filim çevirenleri ,yazlığı ayrı kışlığı ayrı elbiseleri beğenmeyenleri görünce, odönemde sabah akşam üzüm hoşafıyla ,yazın yırtık yamalı kışlık elbiselerle ,metre kareye 6 bin merminin isabet ettiği yerlere bile bile ölmeye gidenleri ,yurdun 4 bi yanından okulunu bırakıp ailesiyle vedalaşıp ölmek için çanakkaleye gelen vatan evlatları aklıma gelince ,ağlamaklı oluyorum,düşmana çanakkaleyi geçme şansını vermeyen tüm aziz şehitlerimizi minnetle ,saygıyla anıyorum ,hepsinin mekanı cennet olsun ALLAH RAHMET eylesin
ihtiyar yiğido 19.03.2014, 12:17 ŞİMDİ bakıyoruz ,etli kuru fasülyeyi ,yoğurdu ,pilavı beğenmeyenleri,askerden kaçmak için türlü türlü filim çevirenleri ,yazlığı ayrı kışlığı ayrı elbiseleri beğenmeyenleri görünce, odönemde sabah akşam üzüm hoşafıyla ,yazın yırtık yamalı kışlık elbiselerle ,metre kareye 6 bin merminin isabet ettiği yerlere bile bile ölmeye gidenleri ,yurdun 4 bi yanından okulunu bırakıp ailesiyle vedalaşıp ölmek için çanakkaleye gelen vatan evlatları aklıma gelince ,ağlamaklı oluyorum,düşmana çanakkaleyi geçme şansını vermeyen tüm aziz şehitlerimizi minnetle ,saygıyla anıyorum ,hepsinin mekanı cennet olsun ALLAH RAHMET eylesin
Ağzına sağlik sevgili yiğido kardeşim çok güzel yazmışsın
ŞİMDİ bakıyoruz ,etli kuru fasülyeyi ,yoğurdu ,pilavı beğenmeyenleri,askerden kaçmak için türlü türlü filim çevirenleri ,yazlığı ayrı kışlığı ayrı elbiseleri beğenmeyenleri görünce, odönemde sabah akşam üzüm hoşafıyla ,yazın yırtık yamalı kışlık elbiselerle ,metre kareye 6 bin merminin isabet ettiği yerlere bile bile ölmeye gidenleri ,yurdun 4 bi yanından okulunu bırakıp ailesiyle vedalaşıp ölmek için çanakkaleye gelen vatan evlatları aklıma gelince ,ağlamaklı oluyorum,düşmana çanakkaleyi geçme şansını vermeyen tüm aziz şehitlerimizi minnetle ,saygıyla anıyorum ,hepsinin mekanı cennet olsun ALLAH RAHMET eylesin
Çanakkale şehitlerini minnetle anıyor, Allah bin kere razı olsun diyorum.
Ayrıca yukarıda kardeşimin yazdığı türde insanlarla aynı ülkenin vatandaşı olduğum içinde UTANÇ / HİCAP duyuyorum ...
asinancetin583 18.03.2015, 11:33 Oturup dusunme vaktidir vakit. Biz bu denli aziz insanlara layik torunlar degiliz. Rabbim mekanlarini cennet etsin nsallah onlarin sefaatinden bizleri mahrum birakmasin
Sivas mezun veremedi
17 yaşındaki öğrencilerini cepheye gönderen Sivas Lisesi’nde öğrenciler okuldan ayrılırken, hocalarına hitaben tahtalara; “Hocam biz Çanakkale’ye gidiyoruz. Hakkınızı helal edin.” diye yazdılar. Savaşa giden öğrencilerin geri dönmemesi nedeniyle 1915’te Sivas Lisesi’nde hiç mezun verilmedi. Edirne Lisesi’nin öğretmen ve öğrencileri de harbe katılmıştı, onlar da geri dönemedi.
http://www.milliyet.com.tr/-canakkale-de-bir-universite-gundem-2030117/
Tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun.
Minnettarız.
58sinan58 18.03.2015, 13:46 bu cennet vatan uğruna canlarını veren aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz
ruhunuz şad olsun
aozdemir 18.03.2015, 14:21 bize bu vatanı bırakmak için canlarını feda eden şehitlerimiz rahmetle yad ediyoruz.
58sinan58 18.03.2015, 14:49 ŞİMDİ bakıyoruz ,etli kuru fasülyeyi ,yoğurdu ,pilavı beğenmeyenleri,askerden kaçmak için türlü türlü filim çevirenleri ,yazlığı ayrı kışlığı ayrı elbiseleri beğenmeyenleri görünce, odönemde sabah akşam üzüm hoşafıyla ,yazın yırtık yamalı kışlık elbiselerle ,metre kareye 6 bin merminin isabet ettiği yerlere bile bile ölmeye gidenleri ,yurdun 4 bi yanından okulunu bırakıp ailesiyle vedalaşıp ölmek için çanakkaleye gelen vatan evlatları aklıma gelince ,ağlamaklı oluyorum,düşmana çanakkaleyi geçme şansını vermeyen tüm aziz şehitlerimizi minnetle ,saygıyla anıyorum ,hepsinin mekanı cennet olsun ALLAH RAHMET eylesin
Etli kuru fasulyeyi yoğurdu pilavı beğenmeyen kişiler Çanakkale zaferinin ne şartlar altında kazanıldığını okusalar da ibret alsalar keşke
İşte ibretlik bir olay okurken tüylerim diken diken oluyor içim parçalanıyor
43.alay1. piyade taburu 1. bölük 1917 yılı yemek listesi
1 haziran 1917
sabah - üzüm hoşafı
öğlen- yok
akşam- yağlı buğday çorbası
26 haziran 1917
sabah- yok
öğlen- yok
akşam- üzüm hoşafı ekmek
19 temmuz 1917
sabah- üzüm hoşafı
öğlen-yok
akşam- yarım ekmek
8 ağustos 1917
sabah- yarım ekmek
öğlen- yok
akşam-şekersiz üzüm hoşafı ekmek yok
21 temmuz 1917 den itibaren ordu emriyle ekmek istihkakı 500 grama indirilmiştir çünkü un ve ekmek kalmamıştır
bu şartlar altında bu memleketi bizlere bırakan aziz şehitlerimizin huzurunda saygı ile eğiliyorum
68yasar58 18.03.2015, 14:59 Şehitlik mertebesine ulaşmak dileği ile,
vatanı için canını veren tüm şehitlerimizden ALLAH razı olsun
bize yaşayıp ve yaşattıkları için saygıyla anıyorum.
HababamHa 18.03.2015, 16:05 geri dönmeyi düşünmeden bu vatan topraklarını düşmana dar eden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.
çorluluyiğido 18.03.2015, 16:50 Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü. Dünya tarihinin seyrini değiştiren şanlı zaferi coşku ile kutlarken, vatan için canlarını feda eden, Başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.
sivaslıadem 18.03.2015, 18:27 Sivas mezun veremedi
17 yaşındaki öğrencilerini cepheye gönderen Sivas Lisesi’nde öğrenciler okuldan ayrılırken, hocalarına hitaben tahtalara; “Hocam biz Çanakkale’ye gidiyoruz. Hakkınızı helal edin.” diye yazdılar. Savaşa giden öğrencilerin geri dönmemesi nedeniyle 1915’te Sivas Lisesi’nde hiç mezun verilmedi. Edirne Lisesi’nin öğretmen ve öğrencileri de harbe katılmıştı, onlar da geri dönemedi.
http://www.milliyet.com.tr/-canakkale-de-bir-universite-gundem-2030117/
Tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun.
Minnettarız.
ve maalesef bizim bu belgelerden haberimiz ancak bir kaç yıl önce oldu.
2-3 yıl önce dönemin Sivas lisesi müdürü-şahsımın da çok sevdiği- Osman Yekeler beyefendinin okulun arşivini karıştırmasıyla tozlu raflardan çıkarıp farkına vardığı tarihi değeri çok önemli olan belgelerdir bunlar.
Osman Bey'in bir kaç sene önce Bursa Sivaslılar Derneği'nin daveti üzerine düzenledikleri tiyatro ve yaptığı konuşması, Bursa Tayyare Kültür Merkezi'ne gelen Sivaslı hemşehrilerimiz tarafından beğeniyle takip edilmiştir.
öncelikle şehitlerimize ve gazilerimize Allah'tan rahmet diliyorum,onların yaşlarına hastalık ve sakatlıklarına aldırmadan yaptıkları eşi benzeri olmayan vatan savunması sayesinde biz bugün rahat nefes alıp veriyoruz
ikinci olarak da tozlu raflardan bu belgeleri bulup tarihe mal eden değerli yakınım Osman Yekeler hocamıza da teşekkürü borç biliriz
çorluluyiğido 18.03.2015, 19:20 çanakkale savaşında 1542 kişi en çok şehit veren illerimizden biri olmuştur SİVASIMIZ...
DOGU_BEY 18.03.2015, 23:35 http://resimzade.com/Show.html?i=45351&token=65998
DOGU_BEY 19.03.2015, 12:32 Allah hepsinden 1000 kere razı olsun, mekanları cennet olsun...
azız sehıtlerımızın ruhları sad olsun bızlerde her yıl ve yılın her gunu dualarımızla yaad edelım ınsaallah
|
|