![]() |
[COLOR="DarkGreen"][B][I]Köy Güzeli Gül Hanım (türkünün hikayesi)
Söylediği türkülerin bir kısmının sözlerinin kendisine ait olması Zaralı Halil'in sanatkarlık yönünü bir kat daha artırmaktadır. Türküleri genellikle bir öyküye dayanır. Çevresinde olan olaylar ona doğrudan tesir eder. Sanatçının duygulu zengin dünyasını harekete geçirerek birbirinden güzel türküler söylemesine, besteler yapmasına sebep olur. Hastalıklar, ölümler, depremler, sevdalar, soğuklar, dağlar, onun türkülerinin konusu olmuştur. Birgün yakın köylerden biri yanına gelir. "Genç yaşta kızım öldü, doktora götüremedim yüreğim alev alev yanıyor bir türkü söyle kızıma" der. Zaralı Halil'in içi burkulur, kızın babasının yaşadığı acıyı o da yaşamaya başlar. Zaralı Halil Zara Köy Güzeli Gül Hanım Köy güzeli Gül Hanım Köyü sardı figanım Baba gözün kör olsun Tutmaz oldu her yanım Gidin söyleyin babama Girmez olsun odama Felek gözün kör olsun Tutmaz oldu her yanım Köyün altında dere Çağırın doktor gele Baba gözün kör olsun Ne oturun mindere Gidin söylen babama Girmez olsun odama Felek gözün kör olsun Tutmaz oldu her yanım Zaralı Halil Zara[/I][/B][/COLOR] |
Zaralı Halil (1906 - 1964)
Zarali Halil, 1906 yilinda zayıf bir çocuk olarak dünyaya geldi. Ömür boyu yakasını bırakmayan bu çelimsizlik nedeni ile İnce Halil olarak da bilinmistir. Önce annesini sonra da babasını kaybedince ondört yaşında Sivas'ta Yetistirme Yurduna yerlestirildi. Burada baglama çalmayi ögrendi. Müzik formasyonunda Sivasli Hafiz Halid, Feryadi Hakki ve Divrikli Nuri (Üstünses) önemli rol oynamışlardır. Daha sonra ustalik zamaninda devrinin diger ünlü isimleri Malatyalı Fahri, Erzincanlı Şerif ve Diyarbakırlı Celal ile meşk etmistir. Odeon plaklarına okuduğu ilk eser, Celal Güzelses'in "Kara Gözler" adlı hoyratıdır. Zarali Halil'in eserlerini radyoda Neriman Altindag, Nermin Yapar, Zehra Bilir gibi sanatçılar icra etmislerdir. Zaralı Halil, 15 Ocak 1964'de vefat etmiş, geride eşi Kamer Hatun ve sekiz çocuğunu bırakmıştır. Bir bulut kaynıyor Sivas elinden Ucu telli mektup geldi yarimden Karlı dağlar ne olur ne olur Asker ağam gelse yaralarım ey olur |
-->: ZARALI HALİL SÖYLERİN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ 15.01.1964
[B][I][COLOR="RoyalBlue"]BEN ZARALI HALİL SÖYLERİN TORUNU OLARAK SİZLERE ÇOK AMA ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.SAĞOLUN ARKADAŞLAR...[/COLOR][/I][/B]
|
[B]KİMLER GELDİ.... KİMLER GEÇTİ...
BEN DE BİR [COLOR="Blue"]ZARA[/COLOR]'LI OLARAK; İLÇEMİZİN BÖYLE DEĞERLİ VE MÜMTAZ BİR ŞAHSİYETİ BAĞRINDAN ÇIKARDIĞI İÇİN, ONUR DUYUYORUM. [COLOR="Blue"]ZARA[/COLOR]'LIYIM AMA... ÖNCE [COLOR="Red"]SİVAS[/COLOR]'LIYIM... [/B] |
Allah Rahmet Eylesin Seni Sivas Halki Unutmayacak
|
WEZ Format +2. Şuan Saat: 06:21. |