SivasSpor.com -  Yiğidoların Özgür Sesi

SivasSpor.com - Yiğidoların Özgür Sesi (http://www.sivasspor.com/forum/index.php)
-   Kilitli Konular (http://www.sivasspor.com/forum/forumdisplay.php?f=19)
-   -   4 EYLUL Sivas Kongresi (http://www.sivasspor.com/forum/showthread.php?t=5377)

tanju_58 03.09.2005 01:42

4 Eylül

Tüm Sivasli Gardaşlarimin Yarin Ki 4 Eylül Sivas Kongresinin Yil Dönümünü Kutlarim.

drummer 03.09.2005 01:52

Ne Mutlu Sivaslilara
Türkiye Cumhuriyetinin Temelleri Burada Atildi.
Bunun Kiymetini Bilmek Gerek.
Neden Başka Bir Yer Değilde Sivas.
Mustafa Kemal Neden Burayi Seçti.
öğünçlüyüz Gururluyuz.bu Bize Nasip Oldu.

Ama
Bugün şenliklere Gittim Gitmez Olaydim.
4 Eylül Kültür Ve Sanat Festivaline Gelen şarkici <hatice> Idi
Kim Getirdi,niye Getirdi Nasil Getirdi,
Ben Bir Sivasli Olarak Utandim.sirf Geyik Olsun Diye,sanattan Haberi Olmayan Sanatçi Bozuntularini Bu şenliklere Getirmek Utanç Verici.
Git Gide Kalite Düşüyor şenliklerde.
Bir Bilenede Sormazlar,fikir De Almazlar.

Her şeye Rağmen Nice 4 Eylüllere

Ne Mutlu Türküm Diyene.

Kibrisli 03.09.2005 02:09

Bir Millet Uyanıyor

Bir Topluluğu, Millet haline getiren ve O milletin makus kaderiyle başbaşa bırakılmadan, yeniden halk, yeniden özgür, güçlü , ülkesine bağlı, Türk ismi ile, emperyalizme yenik düşmeyen, kendi toprakları içeresinde yaşayabilen, Dünya ile dost ama Toprağa, Bayrağa, Vatana, Milli değerlere, Hatta belkide dünya da eşine rastlanmayacak bir şekilde ülkesinin kurucusuna hakaret ya da bırakın hakareti yan gözle bakıldığı anda, o Dünya da ki dost ülkelere ve içerdeki hainlerin o yan bakan gözlerini çıkaracak kadar vatansever, ulusalcı ve tek kelime ile Türklük bilincine sahip bir millet bu topraklarda, yani Sivas ta meydana geldi.
Türkler yine kelepçe ile yaşayamayacaklarını burada Sivas'ta gösterdiler.
Ve Büyük önder "Burada Bir Milletin Kurtuluşunu Hazırlayan Kararlar Verildi" derken Mandadan bahsediyordu. İlkkez Sivas'ta manda ve Sömürge altına girmek kabul edilemez dendi.
İşte Sivas Kongresinin Kararları

1- Millî sınırlar içinde bulunan vatan parçalan bir bütündür, birbirinden ayrılamaz.

2- Her türlü işgal ve müdahaleye karşı, millet birlik olarak kendisini müdafaa ve mukavemet edecektir.

3- İstanbul Hükümeti, bir dış baskı karşısında memleketimizin her hangi bir parçasını terk mecburiyetinde kalırsa, vatanın bağımsızlığını ve bütünlüğünü temin edecek her türlü tedbir ve karar alınmıştır.

4- Kuvâ-yı Milliye'yi tek kuvvet tanımak ve millî iradeyi hâkim kılmak temel ilkedir.

5- Manda ve himaye kabul olunamaz.

6- Millî iradeyi temsil etmek üzere Millet Meclisi'nin derhal toplanması mecburidir.

7- Devletin bağımsızlık ve bütünlüğü saklı kalmak şartıyla topraklarımızı ele geçirmek isteği olmayan herhangi bir devletin ekonomik, teknik ve sınaî yardımlarını memnuniyetle karşılarız. Adaletli ve insancıl kuralları içeren bir barışa kavuşulması da insanlığın selâmeti ve umumun huzuru adına millî emellerimizdendir.

8- Aym amaç ile millî vicdandan doğan cemiyetler (dernekler) "Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti" adı altında birleştirilmiştir.

9- Mukaddes maksadı ve umumî teşkilâtı idare için kongre tarafından bir Heyet-i Temsiliye (Temsilciler Kurulu) seçilmiştir.

ASLINDA KÜÇÜK BİR ANAYASA

PEKİ YA ŞİMDİ BU KARARLARI KULLANABİLİRMİYİZ

ELBETTE EVET

AB'NİN TÜRKİYE'DEN başta KIBRIS olmak üzere istediği birçok şey zaten AB Mandasını kabul etmemiz demektir. Bizler bu coğrafyada yaşıyoruz hergün o binanın önünden geçiyoruz kaçımız gitti gezdi orayı acaba ve kaçımız gerçekten değerini biliyoruz. Ne Ankara ne Afyon ne İnönü savaşları ne de Büyük taaruz hiçbiri olamayacaktı Sivas Kongresi olmasaydı. Bizler Vatana Sahip çıkmalıyız ve bu yüzdende başta Toprak, Bayrak, Dil olmak üzere milli değerlerimize ve Yaşadığımız şehre sahip çıkalım.
Bunun yanında Sivas için Türkiye'nin varolması Türkiye içinse KKTC'nin varolması lazım tabiiki de KKTC ye de sahip çıkalım ki Universiad a attığınız e-postalar ile bu konudaki kararlılığınızı ve Sivas halkının ne kadar vatansever olduğunu gösterdiniz.

KUSURA BAKMAYIN ARKADAŞLAR BİR ANDA ELLERİM YAZIVERDİ İŞTE HİÇ KONTROL ETMEDEN YOLLUYORUM UMARIM ANLAMSIZ ŞEYLER YAZMAMIŞIMDIR :D

HakkıTİMUÇİN 03.09.2005 16:10

04 Eylül Sivas Kongresi...

Sivas Kongresi, Amasya Genelgesi ile milli bir kongre olarak öngörülmüştü. Erzurum Kongresi'nden sonra kongre ile ilgili çalışmalar yapılıyordu. Bu arada, Fransızlar Sivas Kongresine karşı bazı önlemler alıyordu. Fransız Binbaşı Brunot, kongrenin toplanması halinde Sivas Valisi Reşit Paşa'ya şehrin işgal edileceğini söylemişti. Hatta, Elazığ Valisi Ali Galip, kongreyi basmakla görevlendirilmişti. Tüm engellemelere rağmen, kongre 4 Eylül 1919'da bugün lise olarak kullanılan binada saat 15:00'de toplandı. (Katılanlar) Mustafa Kemal'in Kongre başkanlığına seçilmesine kimi üyelerden itirazlar geldi. Ancak yapılan seçimde kongre başkanlığına Mustafa Kemal Paşa getirildi. Kongre ilk günlerinde, İttihat ve Terakki Cemiyeti ile ilişkisi olup olmadığını tartıştı. Daha sonra manda sorunu gündeme geldi. Sivas Kongresi, ilk milli kongre niteliğinde olduğu için kararlar da bu doğrultuda alınmıştır. Erzurum Kongresinde alınan kararların tümü kabul edilmiştir. Yurtta ayrı ayrı bölgesel olarak çalışan tüm cemiyetlerin birleştirilmesi ve tek yönetim altına alınması sağlandı. Yeni bir Temsil Heyeti oluşturuldu ve bu heyetin başına Mustafa Kemal getirildi.

Sivas Kongresi Kararları

1. Milli sınırları içinde vatan bölünmez bir bütündür; parçalanamaz.
2. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet top yekün kendisini savunacak ve direnecektir.
3. İstanbul Hükümeti, harici bir baskı karşısında memleketimizin herhangi bir parçasını terk mecburiyetinde kalırsa, vatanın bağımsızlığını ve bütünlüğünü temin edecek her türlü tedbir ve karar alınmıştır.
4. Kuvay-ı Milliye'yi tek kuvvet tanımak ve milli iradeyi hakim kılmak temel esastır.
5. Manda ve himaye kabul olunamaz.
6. Milli iradeyi temsil etmek üzere, Meclis-i Mebusan'ın derhal toplanması mecburidir.
7. Aynı gaye ile, milli vicdandan doğan cemiyetler, "Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti" adı altında genel bir teşkilat olarak birleştirilmiştir.
8. Genel teşkilatı idare ve alınan kararları yürütmek için kongre tarafından Temsil Heyeti seçilmişti.

[SIZE=4][B]CUMHURİYETİMİZİN TEMELİ 04 EYLÜL 1919 DA YİĞİTLER DİYARI SİVASTA ATILMIŞTIR...NE KADAR ÖĞÜNSEK AZDIR....
[/B] [/SIZE]

veysel 03.09.2005 16:25

Eline Salik Hakki Abi Ben Bunlari Bilmiyordum Sayende Okudum
Eline Ve Gönlüne Saglik
Bayrak Inmez Vatan Bölünmez

serhankaburcuk 03.09.2005 16:48

[b]Sivas Kongresi, Amasya Genelgesi ile milli bir kongre olarak öngörülmüştü. Erzurum Kongresi'nden sonra kongre ile ilgili çalışmalar yapılıyordu. Bu arada, Fransızlar Sivas Kongresine karşı bazı önlemler alıyordu. Fransız Binbaşı Brunot, kongrenin toplanması halinde Sivas Valisi Reşit Paşa'ya şehrin işgal edileceğini söylemişti. Hatta, Elazığ Valisi Ali Galip, kongreyi basmakla görevlendirilmişti. Tüm engellemelere rağmen, kongre 4 Eylül 1919'da bugün lise olarak kullanılan binada saat 15:00'de toplandı. (Katılanlar) Mustafa Kemal'in Kongre başkanlığına seçilmesine kimi üyelerden itirazlar geldi. Ancak yapılan seçimde kongre başkanlığına Mustafa Kemal Paşa getirildi. Kongre ilk günlerinde, İttihat ve Terakki Cemiyeti ile ilişkisi olup olmadığını tartıştı. Daha sonra manda sorunu gündeme geldi. Sivas Kongresi, ilk milli kongre niteliğinde olduğu için kararlar da bu doğrultuda alınmıştır. Erzurum Kongresinde alınan kararların tümü kabul edilmiştir. Yurtta ayrı ayrı bölgesel olarak çalışan tüm cemiyetlerin birleştirilmesi ve tek yönetim altına alınması sağlandı. Yeni bir Temsil Heyeti oluşturuldu ve bu heyetin başına Mustafa Kemal getirildi.

[color=red]Sivas Kongresi Kararları
[/color]
1. Milli sınırları içinde vatan bölünmez bir bütündür; parçalanamaz.
2. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet top yekün kendisini savunacak ve direnecektir.
3. İstanbul Hükümeti, harici bir baskı karşısında memleketimizin herhangi bir parçasını terk mecburiyetinde kalırsa, vatanın bağımsızlığını ve bütünlüğünü temin edecek her türlü tedbir ve karar alınmıştır.
4. Kuvay-ı Milliye'yi tek kuvvet tanımak ve milli iradeyi hakim kılmak temel esastır.
5. Manda ve himaye kabul olunamaz.
6. Milli iradeyi temsil etmek üzere, Meclis-i Mebusan'ın derhal toplanması mecburidir.
7. Aynı gaye ile, milli vicdandan doğan cemiyetler, "Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti" adı altında genel bir teşkilat olarak birleştirilmiştir.
8. Genel teşkilatı idare ve alınan kararları yürütmek için kongre tarafından Temsil Heyeti seçilmiştir. [/b]

[color=blue]AYNI ZAMANDA 4 EYLÜL BENİMDE DOĞUM GÜNÜM...[/color]

ReDYiGiDo 04.09.2005 10:50

4 EYLUL Sivas Kongresi

[B]Günün Anlam ve Önemi [/B]

"Türk Çocugu, Ecdadını Tanıdıkça Daha Büyük İşler Yapmak için Kendinde Kuvvet Bulacaktır!" (M. Kemal ATATURK)

1967_Dernek_Ayhan 04.09.2005 12:27

4 eylül de cumhuriyetin temellerini attık zaferini kutluyoruz öyle birgün olacakki süper ligde de

şampiyonluğun zaferini kutluyacağız

efsanedavulcu 04.09.2005 12:52

[color=red][b]CUMHURİYETİMİZİN TEMELLERİNİ SİVASIMIZDA ATTIK!..[/b][/color]

serhankaburcuk 04.09.2005 12:58

[b]CUMHURİYETİN TEMELLERİNİ SİVASTA ATTIK...BU GÜN SİVAS İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜN...

BU GÜN AYNI ZAMANDA BENİMDE DOĞUM GÜNÜM...SİVASLA ÖZDEŞLEŞTİM YANİ..[/b]

efsanedavulcu 04.09.2005 13:01

mübarek adamsın vesselam

[QUOTE=serhankaburcuk][b]CUMHURİYETİN TEMELLERİNİ SİVASTA ATTIK...BU GÜN SİVAS İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜN...

BU GÜN AYNI ZAMANDA BENİMDE DOĞUM GÜNÜM...SİVASLA ÖZDEŞLEŞTİM YANİ..[/b][/QUOTE]
[b]iyiki doğdun reisssssss[/b]

serhankaburcuk 04.09.2005 13:02

[QUOTE=efsanedavulcu][b]iyiki doğdun reisssssss[/b][/QUOTE]

[b]Eyvallah efsanem canım benim...[/b]

GeCeVeMaVi58pRf 04.09.2005 13:07

bugun önemli bir gün herkese kutlu olsun ayrıca bugun serhan reisin dogum günü herkese duyrulur...

ReDYiGiDo 04.09.2005 14:41

4 Eylül Sivasımızın Onur ve Gurur Günüdür.

drummer 04.09.2005 15:25

ne hallere düştük yarabbi
10.000 üyeli bir sitede,üstelik üyelerinin hepsi sivaslı olan bir sitenin form sayfasında sivasın en önemli günü olan 4 eylül için bir form açılıyor,
ama ne yazıkki 10.000 sivaslının 4 eylüllle ilgili yazacak hiç bir şeyi olmuyor.
kadere bak.
4 eylülle ilgili bir iki satır yazı yazamayan sivaslıların adı sivaslı heralde.

ich_liebe_dich 04.09.2005 15:30

Ne Mutlu Türküm Diyene

Ne Mutlu Türküm Diyene Ve Ne Mutlu Sivasliyim Diyene
Vatanimizin Temellerinin Atildiği Gün 4 Eylül.........
Herkesin Bu Güzel Günü Kutlu Olsun

ReDYiGiDo 04.09.2005 16:47

[QUOTE=drummer]ne hallere düştük yarabbi
10.000 üyeli bir sitede,üstelik üyelerinin hepsi sivaslı olan bir sitenin form sayfasında sivasın en önemli günü olan 4 eylül için bir form açılıyor,
ama ne yazıkki 10.000 sivaslının 4 eylüllle ilgili yazacak hiç bir şeyi olmuyor.
kadere bak.
4 eylülle ilgili bir iki satır yazı yazamayan sivaslıların adı sivaslı heralde.[/QUOTE]

Doğru Söze nehacet...

agca58 04.09.2005 17:06

Sivas Olmasaydi Cumhiriyette Olmazdi Herkes Sivasin Değerini Bilsin ...sivas Demek Kurtuluş Demek Kurtuluş Demek Mutlu özgür Bi Hayat Demek..kisaca Herşey Sivas Demek....

gurel58 04.09.2005 17:48

günümüz kutlu olsun ne mutlum türküm diyene kuşadasından selamlae

twity_58 04.09.2005 18:36

SERHAN ABİM TRIBUN REISIMIZ İYİKİ DOGDUN DAHA NICE NICE YILLARA CUMHURIYETIMIZLE BERABER bugun cidden cok önemlı sıvasımız ve ulkemız adına kutlu olsun tum turkıyeye :D

erhan5834 04.09.2005 18:54

[QUOTE=tanju_58]Tüm Sivasli Gardaşlarimin Yarin Ki 4 Eylül Sivas Kongresinin Yil Dönümünü Kutlarim.[/QUOTE]
[b]BU AKŞAMKİ KONSERE TÜM SİVASLI HEMŞERİLERİMİZİ BEKLERİZ SİVASTA OLMAYANLARDA TRT 1 DEN CANLI YAYINI İZLESİNLER :) [/b]

serhankaburcuk 04.09.2005 19:36

[QUOTE=twity_58]SERHAN ABİM TRIBUN REISIMIZ İYİKİ DOGDUN DAHA NICE NICE YILLARA CUMHURIYETIMIZLE BERABER bugun cidden cok önemlı sıvasımız ve ulkemız adına kutlu olsun tum turkıyeye :D[/QUOTE]

[b]Teşekkür ediyorum...Sizlerde iyiki varsınız...[/b]

serhankaburcuk 04.09.2005 19:38

[b][color=red]SİVAS KONGRESİ[/color]

4 Eylül 1919'da ise, millî egemenlik ilkesine dayalı yeni Türk Devleti'nin kuruluşuna temel olan Sivas Kongresi toplandı.

Kongrede, "vatanın bölünmez bir bütün olduğu" konusunda millet temsilcileri ortak bir karara vardılar. Ülkedeki tüm yerel direniş örgütleri "Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti" adı altında birleştirildi. Başkanlığına da doğal olarak Mustafa Kemal Paşa seçildi. Kongre sonucunda oluşturulan "Heyet-i Temsiliye" milletin isteklerini yansıtan bir nitelik kazandı. Ancak, İstanbul yönetiminin ruhsal ve duygusal ağırlığı henüz devam ediyordu.

Bundan dolayı, Sivas Kongresi Mustafa Kemal Paşa'nın istediği "kuruculuk" niteliğini gösterememiş, vatanın kurtuluşu için bir an önce Meclis'i Mebusan'ın toplanmasını padişaha bildirilmesine karar vermişti.

Ancak bu karar da önemli bir adımdı. Kurtuluş mücadelesi ve millî egemenliğe geçişin ikinci evresi de tamamlanmıştı. Üçüncü aşamada ise, millî egemenliğin gerektirdiği tüm ilke ve değerlere sahip bir büyük Meclisin kurulması ve Kurtuluş Savaşı'nın millî güçlere dayalı olarak kazanılması süreci başladı.

[color=red]MİSAK-I MİLLÎ (ULUSAL AND)[/color]

Sivas Kongresi sonuçları ülke çapında büyük coşkuyla karşılanmış, millî hareketin her yerde egemen olduğu düşüncesi giderek güç kazanmıştı. Atatürk, 27 Aralık 1919'da Ankara'ya geldi. Kurtuluş Savaşının ve yeni kurulacak millî Devletin merkezi yönetim yeri de belli olmuştu.

Sivas Kongresi kararına.uygun olarak son Osmanlı Meclis-i Mebusan'ı 12 Ocak 1920'de toplandı. Ancak, Meclis içindeki vatanseverler, bütün çabalarına rağmen padişahın egemenliğine dayalı sistemin ortam ve alışkanlıklarını yok edemediler. Bu durum, Meclis-i Mebusan'a bağlanan son ümitleri de yıktı. Ama, yine de anayasal nitelikte önemli bir karar alınabildi. 28 Ocak 1920 tarihli bu karar, "ulusal and" anlamına gelen "Misak-ı Millî" idi.
[/b]

GeCeVeMaVi58pRf 04.09.2005 19:43

[QUOTE=serhankaburcuk][b][color=red]SİVAS KONGRESİ[/color]

4 Eylül 1919'da ise, millî egemenlik ilkesine dayalı yeni Türk Devleti'nin kuruluşuna temel olan Sivas Kongresi toplandı.

Kongrede, "vatanın bölünmez bir bütün olduğu" konusunda millet temsilcileri ortak bir karara vardılar. Ülkedeki tüm yerel direniş örgütleri "Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti" adı altında birleştirildi. Başkanlığına da doğal olarak Mustafa Kemal Paşa seçildi. Kongre sonucunda oluşturulan "Heyet-i Temsiliye" milletin isteklerini yansıtan bir nitelik kazandı. Ancak, İstanbul yönetiminin ruhsal ve duygusal ağırlığı henüz devam ediyordu.

Bundan dolayı, Sivas Kongresi Mustafa Kemal Paşa'nın istediği "kuruculuk" niteliğini gösterememiş, vatanın kurtuluşu için bir an önce Meclis'i Mebusan'ın toplanmasını padişaha bildirilmesine karar vermişti.

Ancak bu karar da önemli bir adımdı. Kurtuluş mücadelesi ve millî egemenliğe geçişin ikinci evresi de tamamlanmıştı. Üçüncü aşamada ise, millî egemenliğin gerektirdiği tüm ilke ve değerlere sahip bir büyük Meclisin kurulması ve Kurtuluş Savaşı'nın millî güçlere dayalı olarak kazanılması süreci başladı.

[color=red]MİSAK-I MİLLÎ (ULUSAL AND)[/color]

Sivas Kongresi sonuçları ülke çapında büyük coşkuyla karşılanmış, millî hareketin her yerde egemen olduğu düşüncesi giderek güç kazanmıştı. Atatürk, 27 Aralık 1919'da Ankara'ya geldi. Kurtuluş Savaşının ve yeni kurulacak millî Devletin merkezi yönetim yeri de belli olmuştu.

Sivas Kongresi kararına.uygun olarak son Osmanlı Meclis-i Mebusan'ı 12 Ocak 1920'de toplandı. Ancak, Meclis içindeki vatanseverler, bütün çabalarına rağmen padişahın egemenliğine dayalı sistemin ortam ve alışkanlıklarını yok edemediler. Bu durum, Meclis-i Mebusan'a bağlanan son ümitleri de yıktı. Ama, yine de anayasal nitelikte önemli bir karar alınabildi. 28 Ocak 1920 tarihli bu karar, "ulusal and" anlamına gelen "Misak-ı Millî" idi.
[/b][/QUOTE]

bugun türk milleti için önemli bir gün ilk ulusal kongrenin yapıldıgı vatanın bölünmez bir bütün oldugu manda ve himayenin rededıldıgı sivas kongresinin yıldönümü bu kongre sivas için bir gurur kutlu olsun sivaslılara ve bütün türk milletine...

Kibrisli 04.09.2005 22:40

Türkiye'nin ve Türk halkının baskı ve sömürge altında ve Zincirlenerek yaşayamayacağının kanıtıdır Sivas Kongresi .Kapanış kararları bir anayasa gibidir ve Bir milletin millet oluşunu anlatır her bir satırı.
Bizim topraklarımızda Ozanlar ve Yiğitler Diyarı Sivas'ta yanmıştır Kurtuluş ateşi.

Mustafa Kemal Atatürk Sivas Kongresi'ni Büyük Nutuk ta şöyle anlatır...

"Sivas'ın heyecanı şöyle öğrenildi. 20 Ağustos günü öğleyin, Sivas Valisi Reşit Paşa tarafından telgraf başına davet olunduğum zaman, Paşa'nın uzun bir telgrafı veriliyordu. O telgraf şudur :

[b]Erzurum'da Mustafa Kemal Paşa Hazretleri'ne[/b]

"İstanbul'dan önceki gün Sivas'a gelerek valilik makamını ziyaret eden Fransız subaylarının ziyaretlerini iade için dün sabah yanlarına gitmiştim. Ziyaret ve görüşmenin sonunda orada hazır bulunan Fransız binbaşılarından Jandarma Müfettişi Mösyö Brunot(Brüno) biraz özel görüşmek isteğinde bulunarak bendenizi başka bir odaya aldı. Söylediği sözleri olduğu gibi aktarıyorum :

Mustafa Kemal Paşa ile Kongre Hey'etinin Sivas'a gelerek burada da bir kongre yapacaklarını işittim. Bunu İstanbul'dan gelen Fransız subayları söylediler. Sizinle bu kadar samimi görüşüp şahsınıza karşı pek çok saygı duyarken bu konuyu benden saklamanıza çok üzüldüm, dedi. Bendeniz de gereken cevabı vererek kendisini inandırmaya çalıştımsa da son söz olarak :

Eğer Mustafa Kemal Paşa Sivas'a gelir ve burada kongre yapmaya kalkışırlarsa, beş on gün içinde buraları, işgal etme kararının verildiğini kesin olarak biliyorum. İnanmazsanız, gerçekleştiğinde görürsünüz. O zaman vatanınızın felâketini hazırlayanlar arasına siz de girmiş olursunuz tıpkı Mustafa Kemal gibi" sözlerini söyledi.
Ben dünden beri bu mesele üzerinde çok düşündüm.Sonunda şuna karar verdim ki, eğer Mustafa Kemal Paşa ile Kongre Hey'eti, Sivas Kongresi'nde İtilâf Devletleri aleyhine kışkırtmalarda bulunmazlar ve onlar hakkında saldırgan bir dil kullanmazlarsa, kongrenin toplanmasında hiçbir sakınca yoktur."

Ben ise Sayın vali'nin endişelerini anlıyor ancak onu daha da telaşlandırmamak için O'nu rahatlatacak bir telgref çekiyordum. Telgrafın bir bölümü şöyleydi:

[b]Sivas Valisi Reşit Paşa Hazretleri'ne
20/8/1919 Saat : 13.00 [/b]

Verdiğiniz bilgilere ve yüksek düşüncelerinize özellikle teşekkürümü arz ederim. Mösyö Brunot ve arkadaşlarının bir gözdağı vermek için söyledikleri sözleri tamamiyle blöf olarak saydım. Sivas Kongresi'nin toplanması yeni bir mesele değildir; aylarca öncesinden dünyaca bilinen bir teşebbüstür. Gariptir ki, İstanbul da bulunan yetkili Fransız siyaset adamlarının da bana gönderdikleri haberler, Anadolu'da millet tarafından girişilmekte olan teşebbüslerin pek haklı ve meşru olduğu, milletimizin istekleri kendilerine ve açıkça bildirildiği takdirde, bunları memnunlukla kabul ile gereğini yerine getireceklerine dair şimdiden yazılı güvence vermeye hazır oldukları şeklindedir.

[b]Reşit Paşa siz ülkenin bekası için bizim,[color=red] güzide memleketimiz Sivas'ta [/color]Kongre toplamamıza izin vermelisin. Çünkü özgürlük ve vatanın kurtuluşu için yakılacak anadolu ateşi Sivas'ta yakılacaktır"[/b]

İşte Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlayan en anahtar Telgraf belki de bu Telgrafdır. Sizlerle paylaşmak istedim

1967_DERNEK_10UR 04.09.2005 22:48

[b]4 Eylül Bizim Için Gurur Verici Bir Tarihi Olaydir..cumhuriyetin Temelleri Sivas'ta Atildi...[/b]

drummer 05.09.2005 01:17

SİVAS KONGRESİ (4 -11 Eylül, 1919)

"Sivas Kongresi, Amasya Genelgesi ile milli bir kongre olarak öngörülmüştü. Erzurum Kongresi'nden sonra kongre ile ilgili çalışmalar yapılıyordu

Bu arada, Fransızlar Sivas Kongresine karşı bazı önlemler alıyordu. Fransız Binbaşı Brunot, kongrenin toplanması halinde Sivas Valisi Reşit Paşa'ya şehrin işgal edileceğini söylemişti. Hatta, Elazığ Valisi Ali Galip, kongreyi basmakla görevlendirilmişti. Tüm engellemelere rağmen, kongre 4 Eylül 1919'da bugün lise olarak kullanılan binada saat 15:00'de toplandı. (Katılanlar) Mustafa Kemal'in Kongre başkanlığına seçilmesine kimi üyelerden itirazlar geldi. Ancak yapılan seçimde kongre başkanlığına Mustafa Kemal Paşa getirildi. Kongre ilk günlerinde, İttihat ve Terakki Cemiyeti ile ilişkisi olup olmadığını tartıştı. Daha sonra manda sorunu gündeme geldi. Sivas Kongresi, ilk milli kongre niteliğinde olduğu için kararlar da bu doğrultuda alınmıştır. Erzurum Kongresinde alınan kararların tümü kabul edilmiştir. Yurtta ayrı ayrı bölgesel olarak çalışan tüm cemiyetlerin birleştirilmesi ve tek yönetim altına alınması sağlandı. Yeni bir Temsil Heyeti oluşturuldu ve bu heyetin başına Mustafa Kemal getirildi.

Sivas Kongresi Kararları

Milli sınırları içinde vatan bölünmez bir bütündür; parçalanamaz.
Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet top yekün kendisini savunacak ve direnecektir.
İstanbul Hükümeti, harici bir baskı karşısında memleketimizin herhangi bir parçasını terk mecburiyetinde kalırsa, vatanın bağımsızlığını ve bütünlüğünü temin edecek her türlü tedbir ve karar alınmıştır.
Kuvay-ı Milliye'yi tek kuvvet tanımak ve milli iradeyi hakim kılmak temel esastır.
Manda ve himaye kabul olunamaz.
Milli iradeyi temsil etmek üzere, Meclis-i Mebusan'ın derhal toplanması mecburidir.
Aynı gaye ile, milli vicdandan doğan cemiyetler, "Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti" adı altında genel bir teşkilat olarak birleştirilmiştir.
Genel teşkilatı idare ve alınan kararları yürütmek için kongre tarafından Temsil Heyeti seçilmiştir.

Dağcı 05.09.2005 09:35

[SIZE=4]Sivas kongresi'nde alınan kararlar sadece Sivas ve Türkiye için değil, tüm dünya milletleri için çok önemli.

Sivas Kongresinin 86. yıldönümü kutlu olsun . . . [/SIZE]

Dağcı 05.09.2005 09:37

Bu arada Serhan kardeşim doğum günün kutlu olsun.

GuNaY 05.09.2005 10:06

[QUOTE=Dağcı][SIZE=4]Sivas kongresi'nde alınan kararlar sadece Sivas ve Türkiye için değil, tüm dünya milletleri için çok önemli.

Sivas Kongresinin 86. yıldönümü kutlu olsun . . . [/SIZE][/QUOTE]
[b]haklısın abi su anda bu kararların neticesi ile nerelere geldiğimizi ve konumumuzu çok iyi biliyoruz[/b]

CAGLAYAN 05.09.2005 10:07

[img] http://www.gencturkhaber.com/images/164959.jpg[/img]

Sivas Kongfresi'nin 86. yıldönümü

4 Eylül Sivas Kongresi'nin 86. yıldönümü kutlamalarının finalinde binlerce Sivaslı, konserlerle unutamayacağı bir gece yaşadı.

4 Eylül Sivas Kongresi'nin 86. yıldönümü kutlamalarının finalinde binlerce Sivaslı, konserlerle unutamayacağı bir gece yaşadı.

Sivas Valiliği, Belediye Başkanlığı ve bazı odalar tarafından hazırlanan final gecesine ilk olarak 5. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı Askeri Bando takımı çıktı.

Yaklaşık yarım saat pop ve hafif müzik konseri veren askerlerden sonra Sivaslı halk müziği sanatçısı Kiraz, Sivasspor forması ile sahneye çıktı. Kiraz, özel bir televizyonda yayınlanan yarışma programından sonra ilk kez hemşehrileri ile buluştu.

Son olarak Türk Halk ve Sanat Müziği sanatçısı Zara'nın verdiği konser, gece saat 24.00'e kadar sürdü. Yaklaşık 20 bin Sivaslı'nın izlediği konserin sonunda havai fişek gösterileri yapıldı

abircan 05.09.2005 10:34

bu anlamlı günü anlamlı kılalım

Çok şükür millet geçmişine artık daha bi sahip çıkıyor, emperyalizmin ülkemize direkt olmasada komşularımza açık saldırısı ve parçalaması bizide baya tedirgin ediyor, ulusal bütünlüğümüze yönelik içerde ırkçı milliyetçi etnik çatışmaların günden güne tırmandırılmaya çalışıldığı bugünlerde ey türk gençliği sana emanet edilen bu kutsal vatanı ve cumhuriyeti andımızdaki görevimizi unutmadan hayatın her alanında savunmak görevimiz olmuştur, içte ve dışta bedbahlarımız var bunlara karşı uyanık ve hazır olmalıyız, bu anlamlı günde tüm yiğidoları cumhuriyetin temel değerlerine ve cumhuriyetimize karşı sadık kaldığımızı dosta düşmana bir kere daha haykırmaya davet ediyorum.

ne mutlu türküm diyene

nice 86 yıllara
a bircan

metinumar 05.09.2005 11:19

Milletlerin En Yücesi Türk Milleti Sivasimizda 4 Eylül Türk Milletinin Kurtuluş Savaşinin Son Kararini Vermiştir

Inşallah T F F Da 16,05,2005 Tarihinde De Yiğidonun şampiyonluk Tarihi Olarak Tastik Eder

Tüm Yiğidolarin 4 Eylül Kongresi Kutlu Olsun

Kibrisli 05.09.2005 12:00

[QUOTE=abircan]Çok şükür millet geçmişine artık daha bi sahip çıkıyor, emperyalizmin ülkemize direkt olmasada komşularımza açık saldırısı ve parçalaması bizide baya tedirgin ediyor, ulusal bütünlüğümüze yönelik içerde ırkçı milliyetçi etnik çatışmaların günden güne tırmandırılmaya çalışıldığı bugünlerde ey türk gençliği sana emanet edilen bu kutsal vatanı ve cumhuriyeti andımızdaki görevimizi unutmadan hayatın her alanında savunmak görevimiz olmuştur, içte ve dışta bedbahlarımız var bunlara karşı uyanık ve hazır olmalıyız, bu anlamlı günde tüm yiğidoları cumhuriyetin temel değerlerine ve cumhuriyetimize karşı sadık kaldığımızı dosta düşmana bir kere daha haykırmaya davet ediyorum.

ne mutlu türküm diyene

nice 86 yıllara
a bircan[/QUOTE]

Abi tamamen katılıyorum +86

CÜSSKB-Aynur 05.09.2005 12:45

[QUOTE=abircan]Çok şükür millet geçmişine artık daha bi sahip çıkıyor, emperyalizmin ülkemize direkt olmasada komşularımza açık saldırısı ve parçalaması bizide baya tedirgin ediyor, ulusal bütünlüğümüze yönelik içerde ırkçı milliyetçi etnik çatışmaların günden güne tırmandırılmaya çalışıldığı bugünlerde ey türk gençliği sana emanet edilen bu kutsal vatanı ve cumhuriyeti andımızdaki görevimizi unutmadan hayatın her alanında savunmak görevimiz olmuştur, içte ve dışta bedbahlarımız var bunlara karşı uyanık ve hazır olmalıyız, bu anlamlı günde tüm yiğidoları cumhuriyetin temel değerlerine ve cumhuriyetimize karşı sadık kaldığımızı dosta düşmana bir kere daha haykırmaya davet ediyorum.

ne mutlu türküm diyene

nice 86 yıllara
a bircan[/QUOTE]

Çok güzel ifade etmişsiniz.Size katılıyorum.

1967_DERNEK_10UR 05.09.2005 19:42

[b]EMPERYALİST VE İŞGALCİ OLAN HAÇLI ORDULARI BİR KEZ DAHA GÖRDÜ Kİ BU ÜLKE HİÇ BİR ZAMAN HİÇ BİR ŞEKİLDE İŞGALEDİLEMEZ ESİR EDİLEMEZ...[/b]

serhankaburcuk 06.09.2005 20:42

[b]CUMHURİYETİN TEMELLERİNİ SİVASTA ATTIK...BU SEBEBTEN ÇOK SAĞLAM...[/b]

ich_liebe_dich 06.09.2005 21:36

4 Eylül

Bu Büyük Günümüz Herkese Hayirli Olsun

WEZ Format +2. Şuan Saat: 01:32.