![]() |
ZARALI HALİL SÖYLERİN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ 15.01.1964
[COLOR="Red"][B][I]Zaralı Halil Söyler
Zaralıların radyodaki türkü programları sırasında defalarca "işte Halil Emminin türküsü!" diye birbirlerine hatırlatmalarına sebep olan Halil Söyler, Zara'nın yetiştirdiği en meşhur şahsiyetlerden birisidir. Zaralı Halil 1906 yılında zayıf bir çocuk olarak dünyaya gelir. Ömür boyu yakasını bırakmayan bu çelimsizlik nedeni ile "ince Halil" olarak da bilinmiştir. Önce annesini, sonra da babasını kaybedince ondört yaşında Sivas'ta Yetiştirme Yurduna yerleştirilmiştir. Burada bağlama çalmayı öğrenmiştir. Müzik formasyonunda Sivasli Hafız Halıd, Feryadi Hakkı ve Divrikli Nuri (Üstünses) önemli rol oynamışlardır. Daha sonra ustalık zamanında devrinin diğer ünlü isimleri Malatyalı Fahri, Erzincanlı Şerif ve Diyarbakırlı Celal ile meşk etmiştir. Odeon plaklarına okuduğu ilk eser, Celal Güzelses'in "Kara Gözler" adlı hoyratıdır. Zara, her ne kadar Kangal ve Divriği folkloruna yakın örnekler çıkarsa da Halil Söyler, farklı musiki anlayışıyla karşımıza çıkar. Halil Söyler, müziklerini ince saz dediğimiz enstrümanlarla dile getirmiş, oldukça popüler olmuştur. Okuduğu türküler, o dönemin belli isimleri Diyarbakır'lı Celal Güzelses, Malatya'lı Fahri Kayahan ve Urfa'lı Hacı Baki Yurtsever'in okumuş oldukları türkülerle aynı tarzda olmuş, aralarında büyük etkileşim dolmuştur.Mukim Tahir "Ayağında Kundura" isimli türküyü okurken, Zaralı Halil aynı ezgilerle "Ağalın Altı Kengel" isimli türküyü okumuştur. Zaralı Halil'in eserlerini radyoda Neriman Altındağ, Nermin Yapar, Zehra Bilir gibi sanatçılar icra etmişlerdir. Zaralı Halil, 15 Ocak 1964 yılında vefat etmiş, geride eşi Kamer Hatun ve sekiz çocuğunu bırakmıştır. [/I][/B][/COLOR] |
[COLOR="Black"][B]Ünlü sanatcımız HALİL SÖYLER'İ rahmetle anıyor,Yüce Allahtan mekanının cennet olmasını diliyoruz.
En sevdiğim eseri "Abdunun mezarını" onun için birkez daha dinleyeceğim. ALLAH RAHMET EYLESİN![/B][/COLOR] |
[COLOR="Red"][B][I]Karlı daglar karanlığın bastı mı?(U.H.)
Karli daglar karanligin basti mi? Kahbe felek ayriligin vakti mi? Karli daglar ne olur ne olur Asker agam gelse yarelerin ey olur Bir bulut kayniyor Sivas elinden Ucu telli mektup geldi yarimden Karli daglar ne olur ne olur Asker agam gelse yaralarim ey olur Allah su askere ömürler vere Tezkeresin alip geriye döne Karli daglar ne olur ne olur Asker agam gelse yaralarim ey olur [/I][/B][/COLOR] |
[COLOR="Black"][B]ABDUNUN MEZARINI KAYADAN OYUN
MEZARIN ÜSTÜNE ANEM,MERMER TAŞ KOYUN VURMA DEDİM ZALİM VURMA VURMA A VURMA YAREM DERİNDİR YAREM İYİ OLURSA MEVLAM KERİMDİR. GELİN KIZLAR GELİN EY YANIMA GELİN KİMİNİZDE DAĞILIN ANAM ANAM AMAN ANAMA, KİMİNİZDE GELİN KENDİNİZ GÖRÜN ABDUNUN DERDİNE BİR ÇARE BULUN Tabiki sözler sanatkarın yorumuyla bambaşka bir güzellik kazanmış,bu eserdeki en etkileyici özellik ise gerçek bir yaşam hikayesi olması... Dinlemeyen arkadaşların dinlemesini tavsiye ederim. REŞAT Ağabeyimede bu ve bunun benzeri konulara sahip çıktığı ve SİVASımızın kaybolmayan değerlerini hep öne sürdüğü için ayrıca teşekkür ediyorum[/B][/COLOR] |
ALLAH RAHMET ETSIN COK DEGISIK BIR SANATCIYDI
BIR SEFERINDE TÜM SIVASTA ONUN KASETINI ARAMISTIM!:) |
[COLOR="Blue"][B][I]Çaya indim çağlarım
Çaya indim çağlarım Yar yar diye ağlarım Yarim ısıtma tutmuş Ben ısıtma bağlarım Çaya indim taşı yok Yüzük buldum kaşı yok Havada bir kuş gördüm Benim gibi eşi yok Çaya indim çay susuz Mahmur gözler uykusuz Ellerin yari gelmiş Hani bizim hayırsız[/I][/B][/COLOR] |
RESAT ABI BU KONUDA BIR [COLOR="Blue"]DAHÎ[/COLOR] SIN SEN:)
|
[COLOR="Red"][B][I]Bu Gün De Günlerden Cumadır Cuma
Bu günde günlerden cumadır Cuma Yar hamama gidip kınanı yuma Ben seni sevmişim kimseye deme Zalim celep vurdu yarem var benim Bu günde günlerden cumartesi Başında terlidir güzeldir fesi Sol böğründen çıktı yarin nefesi Zalim celep vurdu yarem var benim Bu günde günlerden salıdır Salı Sallan gel sevdiğim sarılak bari Yoktur şu dünyada yarin emsali Zalim celep vurdu yarem var benim[/I][/B][/COLOR] |
[QUOTE=gercek58li]RESAT ABI BU KONUDA BIR [COLOR="Blue"]DAHÎ[/COLOR] SIN SEN:)[/QUOTE]
[COLOR="Red"][B][I]saolasın sebahatin gardaşım amacım sadece yeni yetişen gençlere bu topraklarda yaşamış büyük ve kıymetli ilim,sanat ve fikir adamlarını tanıtmak ve unutturmamak. eğer katkım oluyorsa ne mutlu bana.[/I][/B][/COLOR] |
[COLOR="Red"][B][I]
buda üstadın sözleri çok anlamlı ve güzel bir uzun havası.. Ehtikatın Tam Tut Ehtikatın tam tut yolunu tanı Bu dünya tanıdır gelenler hani Kara toprak yedi bu kadar canı Bir gün olur sıra gelir bize Şu insan dediğin bir tek yapraktır Evvela ahırın kara topraktır Bu dünyada benlik satan ahmaktır Daim ölüm kuşu döner başımda Harabeye döndü gayri bucağım Şimdi bir virane tüter ocağım Karanlık mekanım yok kalkacağım Akibet yerine koydular beni[/I][/B][/COLOR] |
WEZ Format +2. Şuan Saat: 22:25. |