KARINCA DA IRSAD EDER
Bir Hak dostu, "Beni bir kedi irsat etti." der. Tasavvuf kitaplarinda Timurlenk'le alakali söyle bir hadise anlatilir:
Timurlenk bir gün bir koyun calar.
Timurlenk'in baslangici koyun hirsizidir. Osmanli'dan Anadolu'yu calmasi onun ikinci isidir.
Koyunlardan birinin calindigini gören coban, sadagindan bir ok cikararak atar ve ok Timurlenk'in ayagina saplanir. Bu sebeple topal kalir. Daha sonra o, "Benden hicbir sey olmaz." Diyerek bedbin, ümitsiz ve kalbi kirik bir sekilde bir harabeye giderek orada dinlenir. Bu sirada gözüne bir karinca takilir. Karinca büyükce bir saman cöpünü sirtlanmis, yüksekce bir yere tirmaniyor. Tirmanma esnasinda cöpü düsürüyor. Sonra tekrar alip yine deniyor. Ta hedefine varincaya kadar bu islemi defalarca devam ettiriyor. Bu manzarayi seyreden Timurlenk, "Ben bu karincadan daha aciz degilim. Ben de basarili bir insan olacagim." der. Tasavvuf ehli buradan bir karincanin insana isik tutabildigini cikarir. Evet, birisi kediden, birisi karincadan, hatta baska biriside bir baska böcekten ders almistir.