Alıntı:
KAOS Nickli Üyeden Alıntı
Güzel münazara konusu, bende dahil olayım...
Afrika menşeli sporcuların dünya sporunun hepsi olmasa da bir çok spor dalını ayakta tuttukları kesin.
Afrika'da yaşayanları değerlendirirseniz atletizmin bazı dallarında liderler. Afrika'dan dışarı çıkarak başarılı olanları düşünürseniz bir çok spor dalını tek başlarına sürüklüyorlar. Neden Afrika'dan şampiyon takımlar insanlar çıkmıyor argümanın cevabı çok basit. Futbol gibi spor dallarında parası çok olan kulüpler iyi topçuları topluyorlar. Dolayısı ile de Afrika'dan oldukça fazla futbolcu hem de ucuza Avrupa'ya dağılıyor. Gidip orada futbolu öğrenmiyorlar, kaldı ki futbolcu olmak eğitimle olmaz önce kabiliyetiniz nefesiniz olması lazım. Ferdi bir çok dalda artık sporcular kendilerine para veren finansman sağlayan spor kulüplerine gidiyorlar, Afrika'da bunu verecek zenginlik nerede? Her alanda olduğu gibi sporda da maalesef Avrupa ve Amerika tarafından sömürülüyorlar..
Bir çok spor dalı gibi futbolda da iyi oyuncuların musluğunun başı Afrika'da.
Musluğun başında çalışan biri olmak dezavantaj olmasa gerek.
Yamyam sıfatına sahip (insan eti yiyen) kabileler artık Afrika'nın orta bölgelerinde bir kaç küçük gruptan ibaretler. Belkide artık hepten kaybolmuşlardır, ya da insan eti yemiyorlardır. Afrikalıları yamyamlar olarak tariflemek artık geçmişte kaldı.
|
Sonunda şurada seviyeli bir şekilde fikir alışverişi yapabilecek birisini buldum galiba
Afrika'nın sporcu potansiyelinin yüksekliğinde hemfikiriz. Tabi bence futbol hariç. Neden hariç olduğunu birazdan açıklayacağım. Bu potansiyel bu kıtada var ama tek başına yetenek bir anlam ifade etmiyor. Türk arkadaşlarımla epeyce tartıştık biz bu konuyu. Seneler evvel kendi içimizden insanlar Almanya'ya gidip yerleştiler. Orada ev bark sahibi olup çoluk çocuğa karıştılar. Bu çocuklar bugün Alman milli takımını her seviyede ayakta tutar hale geldiler. Yahu hamur aynı hamur ama Almanya'da neden daha güzel ekmek çıkıyor ? İşte bu noktada bence eğitim devreye giriyor. Bizlerde olmayan alt yapı eğitimi orada var. Adamlar çocuğun bacağındaki bir kasın gelişmesi için 2-3 yıl uğraşıyorlar. Biz ne yaparız bu durumda bundan futbolcu olmaz deriz. İşte eğitim bu noktada yeteneğe katkı yapıyor. Çocuk kendisini geliştiriyor ve Mesut Özil gibi genç yaşında Alman ulusal takımında forma giyer hale geliyor. Afrika'nın da durumu aynı. Zidane eğer Cezayir'de kalmış olsaydı Zidane olabilirmiydi. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Musluğun başı dediğiniz gibi Afrika'da ama orada musluğun başında Afrikalılar durmuyor
Şimdi gelelim futbolun beşiği neresidir tartışmasına. Hiç tartışmasız futbolun beşiği Brezilya'dır diyebilirim. Bakın Güney Amerika demiyorum Brezilya diyorum. Eğer bir ülke futbolcu satarak ekonomisine yılda 50 milyar dolar girdi sağlıyorsa bunu tartışmamıza gerek yok.
Yamyam tabirim bir ironiydi. Yoksa Afrikalılarla bir sıkıntım yok