Zaralı Halil Söyler'in Edebiyat ve Müzik Tarihindeki Yeri
Bir hüzün mü çöktü yüreğimize hemen türkülere sığınırız. Bir sevinç sardıysa benliğimizi yine türküdür söylediğimiz…Bizler kopamayız türkülerden. Onlar acımız, onlar neşemiz, onlar bitmez tükenmez sevda ocağımızdır. İşte böyle bir havayı solur ruhumuz asırlarca…
Nice türkülerimiz vardır, Mozart, Beethoven, Bach dinlese kıskanır. Nice türkülerimiz vardır barışa çağırır tüm insanlığı. Bütün bu asil duygular, sonunda tek yürek olan yüreklerden çıkar, yüreklere akar asırlar içinde türkülerle…Kimse benim diye sahiplenmez bunları…Kimse gururlanmaz ben yaktım diye…Çünkü türküler, türkü yakanlar tarafından topluma hediye edilir. Topluma sunulur cömertçe…Ne çönklere geçer uzun uzadıya adları, ne de türkülerinde mahlasları, yaşar türkü yakanların…Onlar yüzyıllar boyu hicranlarıyla, neşeleriyle, özlemleriyle, sevdalarıyla nameleşir ve nesillerin dert ortağı olurlar…İşte Zaralı Halil'de bunlardan biri…Eğer türküleri, ezgileri bugün için tespit edilmez, hakkında yeterli ve ilmi çalışmalar yapılmazsa o da diğer anonim türkü yakanları gibi bir süre sonra hafızalardan silinip gidecektir. Oysa millet ve dünya barışının sağlanmasında etkin olmak doğrudan doğruya sanat ve kültür hareketlerine ve o alanda yetişen değerlerle önem vermekle mümkündür. İşte Zaralı Halil'i gerek edebiyat, gerekse müzik tarihimizde türkü yakan olarak ele alabiliriz.