Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Tıp Fakültesi, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu'nun ortaklaşa düzenlediği, BAÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde konuşan Bülent Uygun çeşitli açıklamalarda bulundu.
BAÜ Rektörü Prof. Dr. Şerif Saylan'ın açılış konuşmasını yaptığı sempozyumda sporcu sağlığı konusunda, bilim adamları, bazı kulüplerin takım doktorları, gazeteci, sporcu ve teknik adamlar görüşlerini dile getirerek spor hekimliği ve takım doktorluğunun kurumlaşması gerektiğini vurguladılar. Sempozyumun, ''Antrenör Bakış Açısıyla Eksiklikler ve Çözümler'' konulu oturumunda da Sivaspor Teknik Direktörü Bülent Uygun söz aldı.
Uygun, futbol takımlarının başarısında sağlık ekiplerinin önemli rol oynadığına işaret etti. Türkiye'de futbolcuların sendika çatısı altında buluşması ve sağlık sigortası yapılmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğine işaret eden Uygun, bu konularda hazırladığı projeleri Futbol Federasyonu başta olmak üzere Başbakan ve ilgili bakanlıklara sunduğunu hatırlattı.
Uygun, futbolcuların sanıldığı kadar büyük para kazanmadıklarını, herhangi bir sakatlıkta gerekli tedaviyi yaptıramadığı için futbolu bırakmak zorunda kalan futbolcular olduğunu ifade etti. Uygun, tam teşekküllü sporcu hastanesi ve rehabilitasyon merkezi ile sporcu huzur evi projeleri bulunduğunu belirterek, projelerin gerçeğe dönüşmesi için çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.
SİVASSPOR'UN BAŞARISI
Sivasspor Kulübü'ndeki başarının ardında sistemli çalışmaların yattığını anlatan Uygun, iki sezondur da şampiyonluğu son haftalarda kaybettiklerinin altını çizdi.
Uygun, buraya gelene dek çok zor dönemlerden geçtiklerini ifade ederek''Projelerimizi tek tek hayata geçirerek daha önce 'yatacak yeri bile bulunmayan' Sivasspor Kulübü'nü bugün Türkiye'nin en iyi altyapısına sahip kulübü haline getirdik. Yapacağımız daha çok iş var. Sivasspor'un yakaladığı başarı grafiğini Türkiye'de araştırıp sorgulayan yok ama futbolun beşiği olan ülkelerden gelip bunu araştırmasını yapıyorlar'' diye konuştu.
Turkcell Süper Ligi'nde mücadele veren takımların iddaa, yayın hakkı, forma reklamı gibi yıllık 12-15 milyon TL gelir kaynağı bulunduğunu hatırlan Uygun, kulüplerinin profesyonel anlamda yönetilmesi gerektiğini söyledi. Uygun, spor mahkemelerinin kurulmasının artık zorunlu hale geldiğine işaret ederek, önemli gelir kaynaklarına sahip olmalarına karşılık görevleri süresinde kulüpleri milyonlarca lira borçlandıran yöneticiler tanıdığını ileri sürdü.
Bülent Uygun, hayallerinin arasında bir Anadolu takımını şampiyon yapmanın' da olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: ''Hayallerimin arasında tabi ki bir Anadolu takımını şampiyon yapmak, UEFA Kupası şampiyonluğu, bir Şampiyonlar Ligi Kupası, Milli Takım ile Dünya ve Avrupa şampiyonluğu gibi hayallerim var. Bunlar benim kendi hayallerim ve bu hayallerimi aşama aşama gerçekleştirmek istiyorum. Ancak benim esas hayalim sosyal hakların, sendikalaşmanın yaşama geçtiği, tesislerin yapıldığı, alt yapı hocalarının maaşlarının ödendiği, kulüplerde uzman doktorların, psikologların, analizcilerin görev yaptığı, Türk gençlerinin en güzel şekilde yetiştirildiği bir Türkiye var. 1 milyon genci olan Hollanda'nın Avrupa ve Dünya şampiyonu olduğu bir yerde 20 milyon aslan gibi gencin Türkiye'nin Avrupa ve Dünya şampiyonluğunu almasını istiyorum.''
Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, 27 Temmuz'da yapılacak olan Şampiyonlar Ligi ön elemesinde, kendi idealleri ve felsefesiyle tamamen hazır bir Sivasspor olacağını söyledi. Fenerbahçe'ye verdikleri Bilica'nın satışından aldıkları para ile bütçelerinin rahatladığını kaydeden Uygun, Bilica karşılığında aldıkları Yasin Çakmak'ın iyi bir futbolcu olduğunu belirtti. Takımdan bazı yabancı futbolcuların ayrılacağını doğrulayan Uygun, yerli futbolcu satmayı düşünmediklerini kaydetti. Bilica'nın Fenerbahçe'ye transferinin kendilerini de memnun ettiğini açıklayan Bülent Uygun, tranfer açısından mutlu olduklarını, herhangi bir sıkıntılarının bulunmadığını söyledi. Takımı Şampiyonlar Ligi ön elemesine hazır hale getireceklerini kaydeden başarılı teknik direktör, rahatlayan bütçe sayesinde kadroyu daha geniş tuttuğunu, kulübe gelen 1.5 trilyon lira para ile orta sahaya 3 tane iyi futbolcu alacağını bildirdi. En iyisini yapmaya çalıştıklarını belirten Bülent Uygun, "Bilica'yı Fenerbahçe'ye verdik. Karşılığında Yasin'i ve belli bir bütçede para aldık. Dolayısıyla Yasin, Bilica'yı aratmayacak bir futbolcudur. O açıdan transfer anlamında mutluyuz, bir sıkıntımız yok. Ayrıca, ayrılacak yabancılar var. Takım içerisinde başka yerli futbolculardan birini şu an satmayı düşünmüyoruz. Hayrettin'e, Mehmet Yıldız'a, Sezer'e teklifler var. Ama, biz şu anda bu tarz teklifleri Sivasspor menfaatine olmazsa düşünmüyoruz. Bunun dışında yapacağımız takviyelerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Şimdiye kadar görüştüğümüz, prensipte anlaştığımız futbolculara pazartesiden itibaren imzaları attırabileceğimizi düşünüyoruz. Ondan sonra 27 Temmuz'daki Şampiyonlar Ligi ön elemesinde, tamamen hazır, kendi ideallerini, mantalitesini ve felsefesini sahaya yansıtacak bir Sivasspor olacaktır. Gelenlerin ve gidenler arasında şu var, gidenlerin mutlaka alternatifleri olmuştur. Gelenler de takıma Allah'ın izniyle mutlaka katkı yapacaktır. Kadroyu şimdi biraz daha geniş tutuyorum. Önceden maddi imkanlarımız çok yüksek değildi. Bütçemiz biraz daha arttı. Artan bu bütçedeki bize takviye olacak olan 1.5 trilyon demek 3 tane iyi orta saha oyuncusunun bize katkısı demektir. Dolayısıyla bu yönde böyle bir katkı yapacağız" dedi.
ANADOLU TAKIMLARININ KÜMEDE KALMASI DAHİ BÜYÜK BAŞARIDIR
Çok güçlü dahi olsa her takımın belli dönemlerde düşüşler yaşayabildiğini kaydeden Bülent Uygun, büyük kulüplerin bütçelerine bakıldığında Anadolu takımlarının kümede kalmalarının bile başarı olacağını söyledi. Uygun, "Her takım belli düşüşler yaşıyor, biz de düşeriz, düşmeyiz, bu konularda düşüşlerin ne kadarı bizi nereye götürür bilemiyorum. Ama, bizim buradaki mantalitemiz şu; her geçen gün sistemin içerisinde kurulmuş olan, bu sistemle birlikte hep en iyisini, gelecek olan da giden arkadaşdan daha güzeline katkı sağlaması adına o manteliteden hareket ederek yaptığımız transfer politikalarıdır bunlar. Belki düşüşler olacaktır, hedeflerde bu kadar başarıyı yakalayamadığınız ortamlar da olacaktır. Çünkü, büyük takımların bütçesi sizin yapmak istediklerinizin kat kat üzerinde yapabilecek kapasiteye sahip. Bu sebeple onları bir şekilde geçmek açıkçası çok zordur. Dolayısıyla, Anadolu takımlarının kümede kalmış olması bile büyük başarıdır aslında. Biz de elimizdeki kadroyu ne kadar daha yukarıya götürebileceğimizi, hedefler doğrultusunda neler başarabileceğimizi zaman içerisinde inşallah ispatlayacağız" dedi.