Turkcell Süper Lig'in 25. haftasında Manisa'da oynanan Vestel Manisaspor - Sakaryaspor karşılaşması saha içinde çıkan olaylar nedeniyle hakem Cüneyt Çakır tarafından tatil edildi..
Karşılaşmanın 42. dakikasında mücadele 1-1 eşitlikle sürerken Nizamettin'in gördüğü kırmızı kart nedeniyle saha içi bir anda karıştı..
Olaylar sırasında Vestel Manisaspor kalecisi Bülent Ataman'da kırmızı kartla oyundan ihraç edildi.. Bu kartın ardından Vestel Manisaspor cephesi bir anda hakem Cüneyt Çakır'ın üstüne yürüdü.. Olaylar sırasında Vestel Manisaspor'da Ersun Yanal'ın yardımcılarından biri Çakır'a saldırdı.. Cüneyt Çakır yumruklanmasının ardından yardımcıları ile birlikte soyunma odasına gidip maçı tatil ettiğini açıkladı..
Karşılaşma ile ilgili kararı Futbol Federasyonu verecek.
ZORLU'NUN ÇABASI DA YETMEDİ
Bu arada Vestel Manisaspor-Sakaryaspor maçının tatil edilmesinin ardından, Vestel Manisaspor Onursal Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, karşılaşmanın devam etmesi için çaba harcadı.
Şeref tribününden hakem soyunma odasına gelen Ahmet Nazif Zorlu, yaklaşık 10 dakika burada kaldı. Zorlu'nun, hakem Cüneyt Çakır'dan karşılaşmayı devam ettirmesi için talepte bulunduğu kaydedildi. Karşılaşmanın tatil edildiğinin kesinleşmesinin ardından Ahmet Nazif Zorlu, ''Şiddet varsa provoke de varsa spora yatırımımızı gözden geçiririz'' dedi.
Zorlu daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Hakem böyle bir karar verdi, bilemiyoruz'' dedi. Hakeme saldırıda bulunulduğuna ilişkin soruyu ise Zorlu, ''Bilmiyorum, ben görmedim'' diye cevapladı.
ÇAKIR, VESTEL MANİSALILARI REDDETTİ
Hakem Cüneyt Çakır soyunma odasından çıkmadan, Vestel Manisaspor takım kaptanı Uğur, futbolculardan Ümit ve antrenör Kemal Özdeş odanın önüne gelerek, Çakır ile görüşme talebinde bulundu. Ancak, bu talep kabul edilmedi.
Cüneyt Çakır'ın maçı tatil etmesine, yaşanan kargaşada kırmızı kart gören kaleci Bülent'in, FİFA kokartını yırtmasının neden olduğu kaydedildi.
Maçın hakemi Cüneyt Çakır, futbol müsabaka talimatnamesinin 29. maddesinin (A) bendine göre karşılaşmayı tatil ettiğini, kararı Futbol Federasyonu'nun vereceğini söyledi.
Çakır, stat çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, maçın son derece centilmence bir havada oynandığını ve olay dakikasına kadar gerginlik yaşanmadığını vurguladı.
KALECİ FORMAMI YIRTTI, FORMA KUTSALDIR
İki takım taraftarlarının da centilmence davrandığını ifade eden Çakır, şöyle konuştu:
''Olaya yol açan pozisyonda da bir şey yoktu. Ancak, pozisyonla ilgisi olmayan kalecinin kalesinden çıkıp gelmesi gerginliği tırmandırdı. Kaleci formamı yırttı, forma kutsaldır. Yardımcı antrenörün de yanağıma darbesi geldi. Futbol müsabaka talimatnamesinin 29. maddesinin (A) bendine göre karşılaşmayı tatil ettik. Kararı Futbol Federasyonu verecek.''
Bu arada, Vestel Manisaspor Kulübü Başkanı Haluk Çubukçu, soyunma odası çıkışından araçlarına binene kadar karşılaşmanın hakemi Cüneyt Çakır ve yardımcılarına refakat etti ve tokalaşarak uğurladı.
"HAKEM AYNI ŞEYİ F.BAHÇE MAÇINDA YAPABİLİR MİYDi?"
Kırmızı kart gören Vestel Manisaspor kalecisi Bülent Ataman ise maçın tatil edilmesini gerektirecek bir şey yaşanmadığını ileri sürdü.
Bülent Ataman, gazetecilere yaptığa açıklamada, şöyle konuştu:
''Neredeyse düşme hattına yaklaştık. Can derdindeyiz, stresliyiz. Bir pozisyon oldu, itiraz ettim. Hakem sarı kart gösterecekti. Ben de yanımdaki takım arkadaşım Ümit ile konuşurken küfürlü bir kelime söyledim. Kırmızı kart gördükten sonra yaptığım hareketlerin yanlış olduğunu kabul ediyorum. Özür diliyorum. Ama, aynı şey Fenerbahçe maçında olsa hakem tatil kararı verebilir miydi? Bizim seyircimiz centilmen diye mi bunlar oluyor? 'Dinsizin hakkından imansız gelir' derler. Bunlar için söylenmiş bir söz. Sanıyorum şimdi vicdanıyla baş başadır.''
KALECİ ANTRENÖRÜ BAYINDIR: ''HAKEME VURMADIM''-
Hakem Cüneyt Çakır'ın, yanağına vurduğunu iddia ettiği Vestel Manisaspor kaleci antrenörü Metin Bayındır ise gazetecilere şu açıklamayı yaptı:
''Hakem, yardımcısına 'İçeri giriyoruz' deyince, bu tatil edileceği anlamına geliyor. Ben de 'Hocam giremezsiniz, Doğu'da olsa böyle bir şey için maçı tatil edebilir misiniz' dedim. Önüne geçtim, yakasından tuttum. Ancak, vurma gibi bir şey kesinlikle yok.''
Vestel Manisaspor Kulübü Başkanı Haluk Çubukçu ise, Vestel Şirketler Grubu'nun ''Şiddet ve küfür ortamı olduğu sürece, adaletli ve temiz olunmadığı sürece sporun içinde kalmayacağını'' söyledi.
Haluk Çubukçu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 19 Mayıs Stadı'nda tatil edilen bir maçın tarafı olmaktan dolayı büyük üzüntü duyduklarını kaydetti. Vestel Manisaspor'un vizyonu ve misyonu gereği her zaman sportif başarıdan önce fair-play anlayışını ön planda tuttuğunu vurgulayan Çubukçu, bu konuda şimdiye
kadar Türkiye'ye örnek olacak uygulamalar gerçekleştirdiklerini belirtti.
Çubukçu, şöyle konuştu:
''Centilmence devam eden bir mücadele vardı. İki takım taraftarları kol kola tribünde oturuyordu. Hatta vefat eden Sakaryalı bir taraftar için bizim taraftarlarımız mevlit okuttu. Maçta futbolcular arasında da gerginlik yoktu. Bir pozisyonda kaleci Bülent konuya müdahale etti. Sarı kart görecekti, sarı kartın
kırmızı karta dönüşmesinden sonra hakeme yapılan hareketler oldu. Sonra hakem soyunma odasına çekildi.''
Çubukçu, bu davranışları asla kabul etmediklerini, ancak güvenlik açısından herhangi bir sorun da yaşanmadığını kaydederek, şöyle devam etti:
''Hakeme sağ duyulu davranıp maçı tatil etmemesini rica ettik. Milim milim görüntüleri izledik. Güvenlik problemi yok. Seyirci problemi yok. Hatta kırmızı karta kadar seyirciden en küçük bir küfür bile yok. Ancak, hakem tatil etme kararı verdi.''
VESTEL ŞİRKETLER GRUBUNUN BAKIŞ AÇISI
Çubukçu, bir gazetecinin Onursal Başkan Ahmet Nazif Zorlu'nun ''Şiddet varsa provoke varsa biz de spora yatırımımızı gözden geçiririz'' dediğini hatırlatması üzerine, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''İlk günden beri söylediğimiz bir şey var. Vestel'in sponsorluğunu devam ettirip ettirmemesinde başarı ya da başarısızlık ölçü değil. 'Şiddet ve küfür varsa spora yatırımı gözden geçiririz' dedik. Vestel Şirketler Grubu üretken, ülkesini seven, ülkesine katma değer sağlayan bir gruptur. Şiddet, küfür ortamı olduğu sürece, adaletli ve temiz olunmadığı sürece sporun içinde kalmaz.''
''RADİKAL KARARLAR ALINACAK''
Çubukçu, Vestel Manisaspor yönetimi olarak olay görüntülerini bir kez daha izleyeceklerini ve sebep olan futbolcu ya da antrenörlerle ilgili radikal kararlar alacaklarını bildirdi. Çubukçu, ''Bu kardeşlerimiz ile ilgili gerekli radikal cezalar verilecektir. Bizim felsefemize uymayan kim varsa onunla ilgili gereken yapılacaktır. Haklı, haksız böyle bir şey meydana geldiği için tüm spor kamuoyundan özür diliyoruz'' dedi.
Haluk Çubukçu, hakemin soyunma odasına girmesinin ardından Futbol Federasyonu'ndan en üst düzeydeki yetkililerle görüşmek istediklerini kaydederek, ''En üst düzeydeki yetkililerle temas etmek için yarım saat çaba sarf ettim. Maalesef, ulaşamadım. Bir kulüp başkanı, federasyon yetkililerine ulaşamıyorsa yorum kamuoyunundur. İlla ki bir şey istemeyecektik. Durumu, halimizi anlatacaktık'' diye konuştu.
MURAT ERDOĞAN: ''OLAYLAR ÇIĞRINDAN ÇIKTI''
Sakaryasporlu futbolcu Murat Erdogan da Vestel Manisasporlu oyuncuların ısrarla itiraz etmesinin ''olayları çığrından çıkardığını'' belirterek, şunları söyledi:
''Hakem o ana kadar iyi maç yönetiyordu. O olayı da iyi niyetle kapatacaktı. Ama anlamsız bir şekilde hakeme saldırılar oldu. Hakem de maçı tatil kararı verdi. Vestel Manisasporlu futbolcular da tabii ki stresliler.''
Bu arada, maçın tatil edilmesinin ardından Sakaryasporlu futbolcu Murat Erdoğan ile Vestel Manisasporlu taraftarlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Taraftarlar, cep telefonuyla konuşan Murat Erdoğan'ın, karşısındaki kişiye olayları abartarak anlattığını ileri sürerek, Sakaryasporlu futbolcuya tepki gösterdiler.
"3-0 HÜKMEN GALİBİYET BEKLİYORUZ"
Öte yandan Sakaryaspor Kulübü Başkanı Recep Hacıeyüpoğlu, Vestel Manisaspor-Sakaryaspor maçının tatil edilmesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, Türkiye Futbol Federasyonunun Sakaryaspor'u 3-0 hükmen galip etmesi beklentisi içinde olduklarını söyledi.
Hacıeyüpoğlu, yaptığı açıklamada, Turkcell Süper Lig'in 25. haftasında yaptıkları maçta 1-0 öne geçtiklerini ve ilerleyen dakikalarda da 1-1 eşitlik oluştuğunu belirterek, şunları söyledi:
''30. dakikadaki faulden sonra, bizim oyuncumuz ve Vestel Manisaspor'un oyuncusu arasında tartışma çıktı. Hakem, olay yerine geldi ve duruma müdahale etmek istedi. Vestel Manisaspor'un kalecisinin olay yerine gelerek hakemin kararına itiraz etmesi sonucunda da hakem kırmızı kart gösterdi.''
Vestel Manisaspor yardımcı antrenörünün saha dışından gelerek hakemi darp ettiğini öğrendiklerini belirten Hacıeyüpoğlu, şöyle konuştu:
''Bizim bulunduğumuz yer, olaya ters tarafta bulunduğu için yardımcı antrenörün hakemi darp ettiğini göremedim ama hakemin söylediği bu oldu. Hakem daha sonra oyuna 15 dakika ara verdi.''
Hakem kararları hakkında değerlendirmede bulunmak istemediğini kaydeden Hacıeyüpoğlu, ''Türkiye Futbol Federasyonu'ndan Sakaryaspor'u 3-0 galip saymasını bekliyoruz ama bu konuda federasyonu da yönlendirmek istemem'' dedi.