--->: Kaleci Bülent'e Rekor Ceza
Senelerdir hem hakemlerin hemde futbolcuların inanılmaz ölçüde vurdum duymaz tavırları bugünleri hazırlamışdır.Bizim anladığımız ölçüde tabandan gelen futbol kültüründe,bir maça başlarken orta hakem başlama düdügünden önce her iki futbol takımını orta sahada toplar ve kısa bir konuşma yapardı;''benim düdügümden sonra itiraz bile istemem,ağzınızı açdığınızda küfür etmiş kabul eder oyundan atarım'' diye uyarıcı konuşma yapardı.Ki futbolu takıp ettiğim kadar en son 1980 lerin sonundada futbol liglerimizde hakemlerimiz maça başlamadan futbolculara konuşmalar yapardı.Yine hatırlayacak olursak futbolcularımız arasında hoşgörü ve nezaketin üst seviyelerde olduğunu görürüz o yıllarda.
İlk olarak tanju ÇOLAK ile başlayan kirlenme(Adi suçdan hapis yatmasına,hülya avşar ile yasak aşkına) futbolcu kültürüne, ilerleyen yıllarda Hagi'nin saha içerisinde hakeme saldırgan tavırları,küfüretmesi,tükürmes i ve ayağına basması şekilleri alarak üst seviyelere tırmanmışdır.Bunun yanında hakemlerimiz ise bir maç yönetmek daha çok medyatik davranışlar sergilemesi saha içerisinde sanki futbolcu azarlar gibi hal tavırları,el kol hareketleri futbolun saha içerisindeki anarşisini tetikleyen unsurlar olarak karşımıza çıkmakdadır.
Vestel manisa-sakarya maçında yaşanan olayları kabul etmemiz mümkün degil,ancak olayların gelişim sürecinide daha detaylı incelememizde fayda vardır.Ceza alan kaleci ve kaleci antrönörünün en azından ekranlardan bize yansımasına dikkat çekmek isterim.Saha içerisindeki bir ikili mücadele acaba hakemin ne yapması gerek diye düşünüyorum.Daha dikkatli bakdığımızda hakem kenarda durmuş bence bir bakıma sahada yaşanan olayları tetikleyicisi olarak duruyor.Sadece ben kralım havasında orda durması yanlışdı.Takımlarn o anki yaşadığı psikolojik durumlarını iyi süzmesi ve hak dağıtan hakem edası ile iki kelimeden oluşan bir açıklama yapması bu durumlara gelmesini engellerdi.
Hakemlerimizinde kendilerine çeki düzen vermeleri gerekmekdedir.Aksi takdirde hakemlerimizin bu hal ve hareketleri devam ettiği müddetçe sahalarımızda bu olayların ilerleyen zamanlardada karşımıza çıkacağından eminim.