Yükselen Anadolu
TAHA AKYOL
TÜM tarihimizin en büyük değişim ve dönüşümünü yaşayan Anadolu'yu Sivas'ta da gördüm. Anadolu'nun en canlı, en atılgan şehirlerinden biri. Eski ezik, çekingen köylü Anadolu, atılgan, girişken bir orta sınıf Anadolu'suna dönüşüyor.
Cumhuriyet Üniversitesi'nin gençlerinde de bunu gördüm. Eski o çekingen, mütereddit, kavruk gençlik tipi de, asık suratlı, öfkeli, militan gençlik tipi de gerilerde kalıyor; güler yüzlü, girişken, hayata ilişkin şahsi projeleri olan gençler geliyor.
Piyasa ekonomisinin sağladığı toplumsal yapı değişmesiyle, demokrasi tecrübesinin sağladığı siyasi kültür değişmesinin eseri bunlar.
Gençlerle kızlı erkekli, fotoğraflar çektirdik; kitaplar, meslekler üzerine konuştuk.
Ben onların yaşındayken onlar kadar girişken değildim. Onların kişiliğinde Türkiye'nin ışıklı geleceğini görüyorum!
Cumhuriyet için hedef
Sivas'ta Doğan Medya Grubu'nun Anadolu'da düzenlediği "marka" toplantılarının 19'uncusu yapılıyor. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım konuşuyor:
- Sivas hızla gelişiyor, değişiyor. İki yılda organize sanayi sitesindeki fabrika sayımız 30'dan 71'e çıktı. Çalışan sayısı 1200'den 3700'e ulaştı. Sivas'ın ihracatı 20 milyon dolardan 60 milyon dolara çıktı.
Oda'da kayıtlı tüccar ve sanayici sayısı da 1980'den bu yana 2 binden 4 bine çıkmış. Sivas'ın nüfusu 1 milyona yürüyor!
Ve bir ufuk; Osman Yıldırım söylüyor:
- Sivas'ta Ticaret Odası'na kayıtlı 6 Alman şirketi var; 2'si ihracat yapıyor, 4'ü yatırım halinde!
Köylülükten kentliliğe, karasabandan fabrika ve büroya yürüyen, dünyaya açılan Türkiye fotoğrafından küçük bir karedir bu...
Ve bu değişimin hedefleri de başka türlü oluyor:
- Cumhuriyet'in 100. yıldönümü için Sivas'ın hedefi 500 milyon dolar ihracat!
Bu ne demek? O ihracatı yapacak çapta eğitim, uzmanlık, teknoloji, organizasyon, görgü, bilgi demek!
400 işçi çalıştıran ve ürettiği jean'lerin tamamını ihraç eden genç bir Sivaslı fabrikatör anlatıyor:
- İşçilerimizin neredeyse tamamı sigara içiyor! Kampanya açtık, sigarayı bırakana ödül veriyoruz!
Zihniyet değişimi: Yasak yerine ödül, teşvik!
Bu büyük değişim tabii demokrasi alanında da Anadolu'nun politik ağırlığını artırıyor, merkeziyetçi, devletçi, bürokratik gelenek karşısında...
İslam dünyasında
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener Sivaslıdır. Kürsüde anlatıyor:
- Dünyanın yıllık ihracatı 9 trilyon dolar. Bunun içinde 1 milyar 300 milyon nüfuslu Müslüman ülkelerin ihracatı 770 milyar dolar, yani çok az! Demek ki bir şeyler yanlış, bir şeyler değişmeli. Bazı alışkanlıklar, kavrayışlar, iş yapma biçimleri değişmeli!
Evet, bu sözler çok şeyi anlatıyor.
Türkiye bu değişimi başarma yolundadır. Piyasa ekonomisi, dışa açılma ve demokrasi sayesinde!
Şener söyledi, İslam dünyasının 800 milyar dolara yakın ihracatının yarısı petrol! Marifet değil yani!
Kalan 400 milyar dolarlık ihracatın 200 milyar doları Türkiye ve Malezya'ya ait. Dışa açık, piyasa ekonomisiyle yönetilen iki ülke...
Türkiye; piyasa ekonomisi, dışa açılma ve demokrasi ile modernleşmenin ve kalkınmanın doğru yolunu bulmuştur. Anadolu'yu yücelten de bu.
Sivas'ta Türkiye'nin büyük geleceğine olan inancım bir kere daha tazelendi.
t.akyol@milliyet.com.tr
Kaynak:
http://www.milliyet.com/2006/12/20/yazar/akyol.html