Abdullah YİĞİT / Hürdoğan Gazetesi
Benim bu İstanbul takımlarına neden alerji olduğumu Fener-Sivas maçından sonra yapılan yorumlar sonrasında sanırım daha iyi anlamışınızdır. Bunların yüzünden maçın teknik analizine giremiyorum.
Maçtan sonra ”Sylla’nın eline değen topa penaltı diyen çıkar mı acaba?” diye düşünürken, neredeyse bu pozisyona ”penaltı” demeyen kalmadı. Pes doğrusu.Gelişmiş ülkelerin hiç birisinde bu pozisyon tartışmaya bile açılmaz.Ama bizim Türkiye’de açılıyor,tartışılıyor,dahada ileri giderek ”Penaltı” bile deniyor.
Gelin beyin jimnastiği yapalım ve pozisyonları tersine düşünelim. Yani Mehmet Yıldız’ın Alex’e o sert haraketi yaptığını, Sedat’ın da kaleci Petkoviç’e geri pası verdiğini,Sivas’ın attığı ilk gol önceside tam 84 cm. ofsayt olduğunu ve maçıda Sivasspor’un kazandığını düşünelim. O zaman neler söylenir, neler yazılır dı? Ahmet Çakar ve Metin Tokat gibi sözüm ona eski hakemler Sylla’nın pozisyona ”penaltı” derken, Erman Toroğlu ” hayır canım ne alakası var” dedi. İyi ki,Türk futbolu bu hakemlerden kurtulmuş,yoksa halimiz perişan olurmuş.
Aslında bu pozisyona penaltı diyen adamla futbolu tartışmayacaksınız bile. Maçtan sonraki yazımdada ifade ettiğim gibi,kesinlikle bu maçı Fener’e veren birinci unsur hakemdir.
Zira, Sivasspor 1-0 öne geçti ve hemen arkasındanda gol yedi. Bu yediği gol öncesi Semih’in pozisyonu tam 84 cm. ofsayttı. Eğer gol olmasa Sivasspor’un direnci artacak, Fener taraftarı yanında getirdiği beyaz mendilleri çıkaracak ve takımının aleyhine dönecekti. Ama hakemler sayesinde hiç birisi olmadı.
Gelelim Bülent hocanın yanlışlarına.
Ben şunu oynatsaydı,b unu oynatmasaydı, neden yedek kulübesinden dışarı çıkmadı filan demeyeceğim. Benim asıl söylemek istediğim konu, Bülent hocanın bu hakem yanlışlarını maç sonunda dile getirmemesi. Oysa Bülent hoca, daha masum ve az hakem hatalarının olduğu maçların sonrasında hakemleri en ağır dille eleştirip Sivasspor’un hakkını aramıştı. Aynı Bülent hoca, bu kadar bariz hakem hatalarının olduğu maç sonrası hakemle ilgili ”çıt” çıkarmadı. Niye hocam?
Ben bu işin içinde başka hesaplar olduğunu düşünmüyorum. Hatta böyle düşünenlerinda yanlış düşündüğünü söylüyorum. Ama hangi takım alehine bu kadar çok ve bariz hakem hatası olsa, hocası mutlaka bir çift sitem ederdi.