Sivassspor tarihinin en önemli gününde tarihi bir yenilgiyle Şampiyonlar Lig'ine giriş yaptı. Son iki sezondur görmeye alışık olduğumuz Sivasspor'un aksine ne oynamaya ve yapmaya çalıştığı anlaşılamayan bir Sivasspor izledik.
Yanlışlar üzerine yapılan yanlışların neden olduğu 5-0'lık hezimet, Sivaslıların yanı sıra tüm Türkiye'yi üzüntüye boğdu. Hazırlık kampında bir türlü bekleneni veremeyen ve tehlike çanlarının çaldığı Sivasspor'da gerekli önlemlerin alınmaması Sivasspor'un prestijinin ayaklar altına alınmasına neden oldu. Tarihinin en önemli maçında tarihinin en kötü futbollarından birisini sergileyen Sivasspor, Onur'un ilk yarıda cılız şutu dışında rakip kaleye tek bir şut dahi atamadı. Rakip kaleye maç boyunca gidemeyen Sivasspor, adeta hayal kırıklığı yaşattı.
Geçtiğimiz sezonun en iyi defansına sahip olan Sivasspor, Anderlecht karşısında acıkça bu sezon defansta önemli sorunlar yaşayacağını gösterdi. Daha önce oynanan hazırlık maçlarında da bu sorun ciddi bir şekilde de zaten ortaya çıkmıştı.
Yazımın başında yanlışlardan bahsettim. Evet yanlışlar!... Çünkü Sivasspor düşüncesizce elindeki en büyük kozu olan defansını Bilica'yı satarak darmadağın etti. Futbolcu satılamaz mı?.. diye aklımıza gelebilir ama değerinin çok altında ve alternatifini bulmadan satılmamalı. Ancak ne yazık ki Sivasspor bunu yaptı.
Maç öncesi ve sonrasında sürekli olarak eksiklerimiz var denildi ama bu kesinlikle mazeretten başka birşey değildi. Eksik olan futbolculara bakacak olursak Mehmet Yıldız ve Sezer. Bunlar tamamen mazeret çünkü hem Sezer hemde Mehmet defans kurgusu dışında kalan futbolcular. Sorunda ilerde değil defansta. Gerek yönetim gerekse Teknik heyetin ısrarla bunu görmemesi ise galiba Bilica'ya karşılık Yasin'e defansı teslim etmesi.
Şimdi bana skora göre yorum yapıyor diye eleştiriler yapanlar olabilir. Ancak durum böyle değil. Ben her koşulda Sivassporluyum ve bunu hiç kimse tartışamaz. Benim tek düşüncem ve temennim hatalardan çok geç olmadan dönülmesi ve önlemlerin alınması. Yasin'e gereğinden fazla güvenen Teknik heyet, adeta Sivasspor'un el bombasının pimini çekerken, bunun bedelini ise Sivasspor'un prestijini zedeleyerek Sivasspor camiasına ödetti.
Maçtan sonra Teknik Direktör Bülent Uygun suçun kendisinde olduğunu söyledi. Evet suç tamamen sende Bülent hoca. Kuralar çekildiğinde istediğim ve dişime göre bir takımla eşleştik yorumları yapan Bülent Uygun, maçtan sonra ise Anderlecht'in Avrupa'nın tanınmış takımlarından olduğunu Sivasspor için tecrübe olduğunu söyledi. Maçtan önce ve sonraki açıklamaların çelişkili olması da beni ayrıca üzen bir konu oldu.
Teknik Direktör Bülent Uygun, hatalarını kabul etti ancak bu erdem Sivasspor'un geleceği için yeterli değil. Biran önce Bülent Uygun'un alıştığımız Sivasspor'u oluşturması gerekli. Bunun içinde bir saniye bile kaybetmeden gerekli transferleri yaparak hatalarını telafi etmelidir. Sistemi değiştirerek daha ileriye dönük bir futbol sergiletmeyi amaçlayan Bülent Uygun'un Anderlecht maçında rakip kaleye dahi gidilememesi gibi ciddi bir konuyu da dikkate alması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü atak bir futbol sergileyeceği söylenen bir takımın orta sahayı dahi geçemeyip kendi defansına gömülmesi bence son derece garip bir durum. Artık olan oldu!... Şampiyonlar Ligi guruplarına katılma umutları suya düştü. Bundan sonra Süper Lig'de eski Sivasspor'u görmek umudumuz kaldı.
Mustafa YILDIZ