BU UYGULAMA ÇOK SERT GÖRÜNEBİLİR AMA GÜZELLİKTEN ANLAMIYORUZ. 'LÜTFEN'İ DİKKATE ALMIYORUZ. O ZAMAN BÖYLE BİR UYGULAMA ŞART!..
Geçmiş dönemlerin Milli Eğitim Bakanı “şu okullar olmasaydı eğitimi ne güzel yönetirdim” demiş ya, bizim geçmiş dönemin federasyonu da “küfüre karşı son çare” olan “Anons”u da bu işe benzetti. “Hakemlere zor oluyor” gerekçesi ile “Anons”u kaldırma kolaycılığına kaçıp işi para cezasına çevirdi. Oysa küfür için son ve kesin çareydi Anons.
Hani “Silah çıktı mertlik bozuldu” misali, “Anons” kalktı, küfür “tavan” yaptı. Analar, bacılar, karılar, şerefler, namuslar her maçta ayaklar altında.
Neyse, son çare “Anons” için yeniden girişim başladı. Önce İstanbul Valisi Sayın Muammer Güler, ardından Futbol Federasyonu Başkanı Sayın Haluk Ulusoy, “Anons”un çok acele yeniden uygulamaya gireceğini açıkladılar.Tebrik ediyorum.
Ancak yeni bir “Anons” sistemi gelirken dikkat edilecek şeyler var. Geçmiş dönemlerde ilk iki anonsa para cezası verildiği, ancak üçüncü anonsta saha kapatma, ya da seyircisiz oynama cezası geldiği için seyirciler üçüncü anonsa kadar rahatça küfür edebiliyordu. Maçtan önce cezai bir uygulama olmadığı için başlama düdüğüne kadar tribünlerden küfür eksik olmuyordu.
Şimdi yapılacak şu olmalı. Hadi dördüncü hakem maç öncesi toplantıda diyelim. Ama maçın temsilcisi en az iki saat öncesinden stada geldiği için, başlama vuruşundan öncesi küfürler için anons yaptırabilir.
Yeni uygulamada anons kararını dördüncü hakem ile temsilcinin vermesi bekleniyor. Ancak anons sayısı üçten ikiye inmeli. Birinci anonsta çok sıkı bir para cezası ya da seyircisiz oynama cezası uygulanmalı, ikinci anonsta maç tatil edilip, küfür eden taraf hükmen yenik sayılmalı.
Bu uygulama çok sert görünebilir. Ama görünen ve yaşanan bir şey daha var. Güzellikten anlamıyoruz. “Lütfen”i dikkate almıyoruz. O zaman böyle bir uygulama şart. Hani bir şey demişler de, ben burada pek yazamıyorum. Bilmem kimin hakkından bilmem kim gelir diye.