Abdullah YİĞİT / Hürdoğan Gazetesi
Pazar akşamı lig tv’de yayınlanan maraton proğramını ibretle ve hayretle izledim.
Her zaman doğruları söylediğine inandığımız Erman Toroğlu ve Şansal Büyüka, Sivasspor-Gençlerbirliği maçı üzerine yaptıkları yorumlarla kariyerlerine gölge düşürdüler. Önce maçın özet görüntüleri yayınlandı, pozisyonlar değerlendirildikten sonra , atılan pet şişeler ve sahaya giren şahıs ele alındı. Tabiki, sahaya girmenin ve pet şişe atmanın hiç bir haklı gerekcesi olamaz. Ama “ Hırsızın hiçmi suçu yok?”. Erman Toroğlu “pozisyonlara bakalım, hakem Süleyman Abay’a neden bu kadar tepki gösterilmiş” dedi ve kritik pozisyonlar tek tek yayınlanmaya başlandı.
Ancak son derece garip bir olaya şahit oldum. Maçın 80. dakikasından sonraki pozisyonlar gösterildi ve yorumlandı. Bu dakikadan sonraki pozisyonlarda hakemin hiç bir kusurunun olmadığı belirtildi. Sivasspor gibi galiba Erman Toroğlu ve Şansal Büyüka’da sezona iyi başlayamamış! Bundan önceki maçlarda yorum yaparken “Üç dakikalık görüntü üzerine sağlıklı yorum yapmak mümkün değil” diyenler, Sivas maçının son 10 dakikasında yaşanan bir iki pozisyonla hakemi değerlendirdiler. Maçın ilk yarısında Balili’nin ceza sahasında formasından tutulup indirilmesini,daha ilk yarıda çok basit hareketlerden dolayı 4 Sivasspor’lu futbolcuya sarı kart gösterilip taraftarı tahrik etmesi hiç söylenmedi, gösterilmedi.
Dahası, yediğimiz 2. golden önce Hakkı havaya sıçramak isterken,r akibinin dirseğiyle yerde kalmasınada “ Bu pozisyonda bir şey yok” yorumu yapıldı. Oysa yıllardır izlediğim Erman Toroğlu bu tür pozisyonlarda “Orada müdahele olmasa futbolcu neden topa vurmasın” diyerek hakemi suçlardı. O gece bir Sivasspor yöneticisinin telefonla canlı yayına katılmasını çok bekledim, ama maalesef katılan olmadı. Maçı 4 Eylül Stadı’nda izlemeyen herkes,Süleyman Abay’a gösterilen tepkinin yersiz olduğuna inandı, çünkü yayıncı kuruluş öyle istedi “hile” yapıldı, dürüst davranılmadı.
Dün bir arkadaşım son derece ilginç bir şey söyledi. Maçın sonlarına doğru sahaya atılan pet şişelerinin aslında hakeme değil Hakkı’ya atıldığını belirtti. Onada maçı pet şişelerin atıldığı yerde maç izleyen birisi anlatmış. Aslında bu daha vahim bir olay! Sahaya pet şişe atmak Sivasspor kulübünün dibine dinamit koymak gibi bir şey, ama kendi futbolcusuna taraftarın bu şekilde tepki göstermesi ayıpların en büyüğü.. Ben şunu çok merak ediyorum. Bugün yarın Sivasspor’a verilecek ceza açıklandığı zaman, saha giren şahıs başta olmak üzere, o pet şişe atanların hiç mi vicdanı sızlamayacak? Başlarını yastığa koydukları zaman uyuyabilecekler mi?