Ya tutarsa ve gelenek bozulmazsa
Ya tutarsa ve gelenek bozulmazsa
ZEKİ ÇOL
Gelin, bugün biraz fantezi yapalım. Mesela, şöyle bir geriye dönelim ve son 10 sezonu tarayalım. Ligin zirvesi ve dibinde neler yaşanmış, onlara bir göz atalım.
Ama öncesinde ufak bir hatırlatmada bulunayım; anahtar rakam, 22... Tıpkı geride bıraktığımız lig haftası sayısında olduğu gibi; 22.
Şimdi, o 22 rakamından yola çıkıp, geride kalan 10 sezonun çarpıcı ve şaşırtıcı tablosuna bakalım.
Tablo şunu gösteriyor:
22. haftalar itibarıyla ligin 10 liderinden 9'u şampiyon olmuş. Son üç sıradaki toplam 30 takımdan 25'i ise küme düşmüş.
Bu 22 haftalar öylesine ilginç bir özellik taşıyor ki... 1991-92 ve 2007-2008 sezonlarında ilk 2, 2002-2003 sezonunda ilk 3, 2004-2005 sezonunda ilk 4, 2000-2001 sezonunda ilk 5 sıra lig bitiminde de değişmemiş.
22. hafta liderinin şampiyon olamadığı sezon 2003-2004... 22. haftayı 51 puanla lider geçen Beşiktaş, tek istisna olarak –o sezonla ilgili hâlâ çok şey konuşulur, tartışılır– sezon bitiminde 62 puanda kalmış ve Fenerbahçe 76 puanla şampiyonluğu kazanmış.
Diğerlerinde şaşmaz bir rastlantı söz konusu!
Aynı döneme yansıyan bir garip tesadüf daha... 22. haftalarda son üç sırada yer alan takımlardan, sanki özel olarak düzenlenmiş gibi bir sezon 3, ertesi sezon 2'si küme düşmüş ve bu akış hiç bozulmamış.
Lâfı daha fazla uzatmadan, sizi son 10 sezonun 22 ve 34. haftalarında oluşan sıralamalarla baş başa bırakayım. Tabii, "Ne dersiniz, gelenek bu sezon da sürecek mi?" sorusunu gündeme taşımayı ihmal etmeden.
Buda benim notum: ABİRCAN
ben bu sezon şampiyon olacağımıza inanıyorum, uğurlu rakamım tesadüf 22 benim