Huzuru Sivas'ta Buldum!!!
Dört büyüklerin transfere milyonlarca Euro harcadığı ligde, Sivasspor onu 'sudan ucuz' diye tabir edilebilecek bir rakama kadrosuna kattı...İşte o adam KAMANAN
Dört büyüklerin transfere milyonlarca Euro harcadığı ligde, Sivasspor onu 'sudan ucuz' diye tabir edilebilecek bir rakama kadrosuna kattı. 350 bin Euro'ya mal olan Yiğidoların golcüsü Yannick Kamanan, İsrail'in Maccabi Tel Aviv takımından alındı.
Futboluyla kısa sürede kendini kabul ettiren 28 yaşındaki Fransız, uzun süreli bir takiple keşfedildi. Zaten o da İsrail'den ayrılmayı çoktan kafasına koymuştu. Röportajımız sırasında sosyal hayata dair ince mesajlarıyla dikkati çeken Kamanan, siyahî olduğu için daha sonra formasını giydiği M.Tel Aviv taraftarlarınca ırkçı saldırılara uğradığını belirtiyor. Kamanan, 2,5 senelik sözleşme imzaladığı Sivas'ta farklı bir hava yakaladığını dile getiriyor. İsrail'de iken 'maymun' seslerine maruz kaldığına dikkati çeken başarılı futbolcu, ilginç bir tespitte bulunuyor: "Bunlar Avrupa'da olsa anlarım. Ama Yahudi oldukları için zulüm gören bir halkın bunu yapmasına şaşırdım."
Sivasspor'da iyi bir başlangıç yaptın. Kariyerine baktığımızda İngiltere, Fransa ve İsrail liginde oynadığını görüyoruz. Turkcell Süper Lig'i nasıl değerlendiriyorsun?
Heyecanlı bir lig. Rekabet ortamı fazlasıyla var. İngiltere ve Fransa ligi seviyesinde değil; ama İsrail liginden çok daha iyi. Burada oynamak benim için büyük bir şans. Avrupa futboluna çok yakın bir yerdeyim. Roberto Carlos, Harry Kewell, Milan Baros gibi ünlü yıldızlara karşı mücadele ediyorsun. Kendimi geliştirerek daha da yükselmek istiyorum.
Sivas, Anadolu'nun tam ortasında bir şehir. Yabancı futbolcu olarak güçlükler yaşadın mı?
Yok, önemli bir zorluk yaşamadım. Herkes için farklı bir durum söz konusu. Kafamı futbol için yorarım hep. Bazıları ufak şeyleri kendisine problem eder, her durumdan şikayetçi olur. Ben İsrail'den sonra huzuru Sivas'ta buldum. Şehrin büyük ya da küçük olması önemli değil. Bizi destekleyen, seven bir taraftarımız var. Ancak form olarak daha iyi olacağım. Şu anda performansımın yüzde 70'ini sergiliyorum. Önümüzdeki haftalarda Sivassporlu taraftarlar daha güçlü bir Kamanan izleyecekler.
İsrail'de neler yaşadın? Çok mu huzursuzdun?
Evet, başımdan çok kötü anılar geçti. Siyahî futbolcu olduğum için maçlarda rakip taraftarlarca ırkçı saldırılara uğradım. Maccabi Herzliya formasını giydiğim dönemde özellikle bu takımı hiç sevmeyen Maccabi Tel Aviv taraftarlarınca aşağılandım.
Taraftarların sana bakışı nasıldı?
Sahaya çıktığımda, her topa vuruşumda büyük bir uğultu sesi kopuyordu. Kimileri maymun sesi çıkartıyor, kimisi ise 'yamyam' diye bağırıyordu. İlk önceleri onları duymak istemedim ama daha sonra kendimi kontrol edemedim. Derimin renginin bu dünyada problem olacağını ilk kez gördüm. Siyah olabilirsin, sarışın olabilirsin, çekik gözlü olabilirsin. Hepimiz aynıyız. Adem ve Havva'nın çocuklarıyız. Irkçı saldırıların İsrail'de yapılması zoruma gitti.
Özellikle İsrail'i vurgulamanın sebebi neydi?
Çünkü, İsrail'de her ailede Yahudi soykırımının izlerini bulabilirsiniz. Ataları en büyük soykırıma uğrayan bir ulusun çocukları onlar. Irkçılık yüzünden yüz binlerce Yahudi hayatını kaybetmiş. Avrupa'da ırkçılık oluyor, bunu normal karşılarım. Onların, İsrailliler gibi kötü anıları yok. Bu ırkçılık İsrail'de yapılınca donup kalıyorsunuz.
O yüzden mi İsrail'den ayrıldın?
Evet. Orada futbol oynamanın benim için bir anlamı kalmamıştı. İsrail'de sadece bana değil, birçok Afrikalı futbolcuya da maçlarda ırkçı saldırılar yapılıyor. Maccabi Tel Aviv taraftarları benden özür diledi. Sonra ne oldu biliyor musunuz? Ertesi hafta Tel Aviv, Hakoah Ramat Gan'a karşı oynadı. O karşılaşmada da arkadaşım Pappy Kimoto'ya saldırdılar. Çünkü o da siyahtı.
Türkiye'de durum nasıl?
Harika... İnsanlar bana kardeşçe yaklaşıyor. Sivas, bana terapi gibi geldi. Burada huzuru buldum. Kimseden kötü bir laf duymadım.
Ligde geçen hafta oynadığınız Fenerbahçe maçından önce Şükrü Saracoğlu'nda neden video kayıt yaptın?
Çok güzel bir statta maça çıkarken yaparım. İngiltere'de Old Trafford'u, Anfield'i çekmiştim. Saracoğlu'nun da onlardan bir farkı yok. Orada top oynamak futbolcu için büyük bir şans.
Sivas'ın şampiyonluğuna inanıyor musun?
Elbette inanıyorum. Bazıları bizim şanslı olduğumuzu söylüyor ama öyle değil. Çok çalışıyoruz ve şampiyonluğu hak ediyoruz. Her hafta oynayacağımız rakibi düşünüyoruz.
Afrika kökenli Fransız vatandaşısın. Fransa Milli Takımı'nda oynadın mı?
Fransa 18 Yaş Altı Milli Takımı'nda forma giydim. Ama A Milli Takım'da oynamadım. Aslen Fildişi Sahili kökenliyim. Göçmen bir ailenin çocuğuyum. Futbol sayesinde hayatımı kazanıyorum.
UEFA Kupası'nda kimi şanslı görüyorsun? Galatasaray kupayı kazanabilir mi?
Kupada Milan'ın elenmesi gerçekten benim için sürpriz oldu. Galatasaray'ın kupayı alacağını sanmıyorum. Benim favorim Paris Saint Germain. Fransa'da çocukken PSG'yi tuttuğum için onların kazanmasını istiyorum.
tumspor.com
|