Adil paylaşım şikeyi önler
Süper Lig’de naklen yayın gelirlerinin paylaşımı konusundaki tartışma büyüyor. Daha önce F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın işlevi kalmadığı gerekçesiyle Kulüpler Birliği’nden ayrılacaklarını ve ‘havuz sistemi’nin de Anadolu kulüpleri tarafından bozulacağı yönündeki açıklamalarına, Kulüpler Birliği Başkanı İlhan Cavcav’dan, “Giden gider, kalanlarla yola devam ederiz.” açıklaması gelmişti.
Son yapılan toplantıda 14 Anadolu kulübü yayın gelirlerinin adil dağıtımı için ortak bir karar almış ve 4 büyük kulübe bildirmeden federasyona iletmişlerdi. Kararın özünde ‘havuz’daki paranın adil dağıtımı yatıyordu; ancak F.Bahçe, G.Saray, Beşiktaş ve Trabzonspor’un tepkisi sert oldu. 4 büyük kulübün temsilcileri toplantıyı terk etti. Futbol Federasyonu naklen yayın dağıtımlarında değişikliğe sıcak bakarken, Anadolu kulüplerinin, ‘Adil pay’ isteğine spordan sorumlu eski devlet bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz’dan de destek geldi. Dört büyük kulübün, mevcut sistemi yıpratmakla suçladığı Anadolu takımlarının, ‘havuz’dan eşit pay almalarının Süper Lig’e renk getireceğini ve Milli Takım’ı güçlendireceğini savunan M. Ali Yılmaz, son dönemde giderek artan şike ve teşvik söylentilerini de sona erdireceğini ifade etti. Havuz sisteminin kendi bakanlığı döneminde kurulduğunu belirten Yılmaz, “Benden önce her kulüp kendi maçlarını pazarlıyordu. Sonra ben onları bir havuzun içinde topladım. Havuzun suyunu çoğalttık. Son genel kurulda Anadolu kulüpleri naklen yayın gelirlerinin adil dağıtılması ve şikenin önlenmesi için talepte bulundu. Önerge verildi, bence uygulanması gerekir.” dedi.
Futbol Federasyonu Olağan Mali Genel Kurulu’nda Anadolu kulüplerinin isteklerinin yerinde olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Önerilen sisteme göre zaten 4 büyük takım ligin üstünde yer alacağı için daha çok para alacak. Diğer takımlarda ligde seyirci konumunda kalmayıp, daha çok puan kapma savaşına girecek. Lige renk gelecek ve şike de önlenmiş olacak. Topladığı puan kadar para alacağını düşünenler sportmenlik dışı olaylara bulaşmayacak.” açıklamasında bulundu.
Spordan sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı M.Ali Şahin ise, “Ben naklen yayın ihalesinin para dağıtım sürecine katılmam. Çünkü yetki yasa ile Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’na verilmiştir. Anlaşma zeminin bulunacağına inanıyorum. Bu konuda Federasyon’unun öncü olması gerekiyor. Bu iş, ‘biz yokuz’ restleşmesiyle olmaz. Oturup bir karara varmalılar.” dedi.
Süper Lig kulüpleri yayın pastasından daha çok pay alma isteklerini, “Yayıncı kuruluşlar bizim sayemizde decoder satıyor.” tezine dayandırırken, Anadolu kulüpleri, “Biz de figuran olmayalım. Havuzdan daha çok para alalım ki tesis ve altyapımıza yatırım yapalım. Şike önlensin, lige renk gelsin.” karşı görüşünü savunuyor. Şu anda uygulanan havuz sistemine göre F.Bahçe, Beşiktaş, G.Saray ve Trabzonspor gelirlerin yüzde 44’üne sahip durumda. Diğer yüzde 44’lük dilim ise 14 Anadolu kulübü arasında pay edilmekte. Yüzde 10 federasyona bırakıldıktan sonra yüzde 2’lik dilim ise İkinci ve Üçüncü Lig takımları arasında dağıtılıyor.
Anadolu kulüplerinin uygulanmasını istediği yeni sisteme göre ise gelirin yüzde 50’si tüm kulüplere eşit dağıtılmalı. Yüzde 40 puan sistemine göre, geri kalan yüzde 10’luk dilim ise naklen yayınlanan maçlara göre pay edilmeli. Tüm bu tartışmalar yaşanırken Kulüpler Birliği, bugün İstanbul’da yapacağı toplantıda konuyu yeniden masaya yatıracak
Kaynak ZAMAN Gazetesi