TÜRKİYE BÜYÜYOR
10. Uluslar arası Türkçe Olimpiyatları’nın Sivas İl Etkinliği görkemli bir şekilde yapıldı. Programa katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Dünya küçülürken bu olimpiyatlar sayesinde Türkiye büyümekte. Türkiye’nin ihracatı bugün bu seviyeye gelmişse bilin ki bu okulların ve bu hizmet kervanının büyük bir katkısı var” dedi.
HABER MERKEZİ - 01.06.2012
Dünya küçülüyor, Türkiye büyüyor.
10. Uluslar arası Türkçe Olimpiyatları’nın Sivas İl Etkinliği görkemli bir şekilde yapıldı.
4 Eylül Stadyumu’nda yapılan etkinliklere katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, dünyanın küçüldüğünü ancak bu olimpiyatlar sayesinde Türkiye’nin büyüdüğünü ifade etti.
Türkçe Olimpiyatlarına katılarak Türkçemize kendi seslerini, kendi nefeslerini, renklerini ve ahenklerini katan öğrencilere vatandaşlara yaşattıkları heyecan ve coşku nedeniyle teşekkür eden Bakan Yılmaz, ülkede her yıl yüzlerce uluslararası toplantı yapıldığını belirterek, ancak hiçbir toplantının ve organizasyonun Türkçe Olimpiyatları kadar akla ve ruha hitap etmediğini söyledi.
Bu işin arkasında hizmet ve hayırda yarış anlayışı olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, “Niyet hayır olunca ortaya çıkan da işte bu güzellikler oluyor. Hepimizi kucaklayan iyilik ve sevginin gücü oluyor. Bize de takdir etmek düşüyor” dedi.
Bu güzellikleri ortaya çıkaranların bizim insanlarımız olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, dünyanın dört bir köşesinde Türk okullarını yapanların, hizmet aşkıyla buralara kadar gidenlerin, isimsiz kahramanların samimiyetlerinin, hesaba gelmez fedakarlıklarının ve azimli çabalarının bu tabloyu oluşturduğunu belirtti.
Bakan Yılmaz, şöyle devam etti: “Onlar bu güzel tablo karşısında ne kadar gurur duyuyorlarsa, biz de onlar da daha çok gurur duyuyoruz. Türkiye’nin barış, kardeşlik, dayanışma mesajlarını en samimi şekilde dünyaya taşıyan bu okulların yöneticilerini de gönülden kutluyorum. Dünya küçülürken bu olimpiyatlar sayesinde Türkiye büyümekte. Türkiye’nin ihracatı bugün bu seviyeye gelmişse bilin ki bu okulların ve bu hizmet kervanının büyük bir katkısı var. Bugün yurt dışında hizmet veren yüzlerce okullarımız sayesinde Türkiye’nin fahri kültür elçileri yetişiyor. Türkçe bir arada yaşadığı diğer milletlerin dillerinde de önemli izler bırakmıştır. Bugün Bulgarca’da 4 bine yakın, Ermenice’de 3 binin üzerinde, Sırpça’da da yine 3 binin üzerinde Türkçe kelime var. Tabi bizim dilimizde de gerek Farsça’dan gerek Arapça’dan gerek Fransızca’dan gerekse diğer birçok dilden aldığımız kelimeler var. Bu ortaklık, birlikteliğin, ortak kültür oluşturmanın getirdiği zenginliktir. Farklı lisanlar bizi birbirimizden ayırmaz. Burada gördük ki 72 millet dahi gönül diliyle konuşursa, ana dili ne olursa olsun biriz, kardeşiz.”
“ORTAK DUYGU BARIŞ VE KARDEŞLİKTİR”
Ortak duygunun barış ve kardeşlik olduğunu belirten Bakan Yılmaz, bu ortak duyguların insanları buluşturup, tanıştırıp, kaynaştırdığını söyledi.
Bakan Yılmaz, şöyle devam etti: “Bugün burada bunu görmekteyiz. Hem ülkemizde hem de dünyamızda barış ve huzur olsun istiyoruz. Kendine inanan, kendine güvenen insanımızın dünyamızı nasıl imar ettiğini burada görüyoruz. Çocuklara Türkçe ile birlikte sevgiyi aşılayanlar, inanç ve kültür mirasımıza en büyük hizmeti gerçekleştiriyorlar. Bize tarihimizden gelen değerlerin sağlam bir şekilde yaşadığını, tarihte bizden öncekilerin yaptıklarını bu dönemde de bizim de yapabileceğimizi gösteriyorlar. Bu takdire şayan bir hizmettir. Güzel bir söz var şairin dediği, “Bir insan tanımak, bir cihanı tanımaya bedeldir” işte burada bize cihanları tanımamıza vesile olan insanlara bir kez daha teşekkür ediyorum.”
“SİVAS’IMIZ VE ÜLKEMİZ TANINACAKTIR”
Vali Ali Kolat ise programda yaptığı konuşmada, olimpiyatların ilimizde ve ülkemizde yapılmasının tanıtıma ciddi katkı sunacağını söyledi.
Vali Kolat, şunları kaydetti: “Bu güzel insanları, bu güzel çocukları Sivas’ta ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Anadolu’muzun ezgilerini, türkülerini, folklorunu dünya zeminine taşıyarak barışın, kardeşliğin, sevginin zeminini oluşturan bu insanları alkışlıyorum. Ve bu insanların bu noktaya gelmesinde büyük bir görev alan kahramanları, hizmet erbabına teşekkür ediyorum. Türkçe Olimpiyatlarının ülkemizde ve Sivas’ımızda gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnşallah bundan sonrada hem Sivas’ımızın, hem de ülkemizin tanınmasına, bilinmesine ciddi katkı sağlayacaktır.”
Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ise yaptığı konuşmada, 20 yılda bin okulu dünyaya yayan, dünyanın her yerinde sevgi ve kardeşlik dili olan Türkçeyi yaygınlaştıran insanların oluşturduğu faaliyeti izlediklerini belirtti.
“ÖĞRENCİLER SİVASLILARI BÜYÜDÜ”
Yapılan konuşmaların ardından 16 ayrı ülkeden ilimize gelen 65 öğrenci, yaptıkları gösterilerle Sivas 4 Eylül Stadyumunu dolduran vatandaşlara neşeli anlar yaşattı. Programın sunuculuğunu yapan Mozambikli Shakira Yalunda, “Sivas’ın Yollarına” adlı türküyü söyleyerek izleyenlerden alkış aldı.
Programın final sahnesinde, Bakan Yılmaz, Vali Ali Kolat, Belediye Başkanı Ürgüp, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin ve diğer protokol üyeleri, konuk öğrencilerle, havai fişek gösterileri eşliğinde “Yeni Bir Dünya” adlı parçayı koro halinde seslendirdi.
Programda ayrıca Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, konuk öğrencilere çeşitli hediyeler verdi.
“BAKAN YILMAZ, ÖĞRENCİLERLE KAHVALTIDA BULUŞTU”
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas Barosu tarafından Lezzetçi Çamlıkta verilen kahvaltıda, “10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Sivas Etkinlikleri” ilimize gelen öğrencilerle bir araya geldi.
Sivas İl Etkinliği’ni takip eden Bakan Yılmaz, kahvaltıda da misafir 3 öğrencinin okuduğu Türkçe şiirleri ve türküleri dinledi.
Bakan Yılmaz, yaptığı konuşmada, Türkçenin sevgi dili olduğunu belirterek, bu öğrencilerin bunu en güzel şekilde ifade ettiğini söyledi.
Yurt dışındaki Türk okullarının önemine dikkati çeken Bakan Yılmaz, “Ben Makedonya’daki okula da gittim, Kosova’daki okula da gittim. Kosova’ya gittiğimde, “Sayın bakan, bizden bu okullara girmek için ilave bir referans gerekiyor. Dolayısıyla bizim için referans olur musunuz, söyler misiniz” dediklerini biliyorum. Dolayısıyla bu okullar çok kaliteli okullar ve iyi bir eğitim veriyorlar” dedi.
Barışın ve kardeşliğin önemini vurgulayan Bakan Yılmaz, “Biz istiyoruz ki dünyada barış olsun, Balkanlar’da barış olsun, dünyanın dört bir tarafında barış olsun” dedi.
Kardeş olmak için din ve dil birliğine gerek olmadığının görüldüğünü ifade eden Bakan Yılmaz, “Dolayısıyla sınırları kaldırırsanız, ön yargıları kaldırırsanız bütün insanlar kardeştir” ifadelerini kullandı.
İnsanların birbiriyle kardeş olabilmesi için milyonlarca sebep olduğunu anlatan Bakan Yılmaz, şunları kaydetti: “Ayrılılıklar ve farklılıklar birkaç tanedir. Ortak noktalar milyon tanedir. Kişiler genelde ortak noktaların üzerine değil de farklılıkların üzerine bakıyor. Oysa doğru olan bu değildir. Farklılıkları ortadan kaldırıp, ortak noktaları öne çıkarmak, altını çizmek lazım. İşte bu kardeşlerimiz ortak noktalarımızı gösteriyorlar.”
Bakan Yılmaz, kahvaltının ardından karayoluyla Ankara’ya hareket etti.