-->: BASKETBOL
Genel Kurul tarihi 24 Kasım
Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Yönetim Kurulu, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) Tahkim Kurulu'nun TBF Olağan Genel Kurulu'nun ileri bir tarihe ertelenmesi kararı üzerine, süreci yeniden başlatmayı ve genel kurulun 24 Kasım tarihinde yapılmasını kararlaştırdı.
TBF'nin resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, GSGM tarafından ilan edilen Çerçeve Statü'de, ''En fazla milli olmuş sporculardan 5 kişi'' hükmünde anlatılmak istenenin, hak ve adalet ilkeleri gözetilerek en fazla milli olmuş sporcular arasından belirlenecek 5 kişinin seçileceği hususu olduğu belirtilerek, ''En fazla milli olmuş 5 sporcunun delege olarak belirlenmesi istenseydi, Çerçeve Statü'de ilgili maddenin 'En fazla milli olmuş olan beş sporcu' olarak düzenlenmesi gerekirdi'' denildi.
Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
''TBF Ana Statüsü, GSGM tarafından ilan edilen Çerçeve Statü hükümlerine tamamen uygun olarak düzenlenmiş ve Genel Kurul süreci buna uygun olarak yürütülmüştür. TBF Yönetim Kurulu, 14 Ağustos 2008 tarihli yönetim kurulu toplantısında alınan karar doğrultusunda genel kurul delegesi olarak seçilecek milli sporcuların nasıl seçilmesi gerektiğini belirlemiş ve bu kararını 4 Eylül 2008 günü GSGM ve TBF internet sitelerinde duyurmuştur.
8 Temmuz 2006 tarihinde GSGM tarafından Çerçeve Statü'de yapılan değişiklik ile özerk spor federasyonları genel kurullarında temsil edilecek milli sporcularla ilgili hükmün; madde 6-ı) Genel Kurul tarihinden en az 1 yıl süre önce faal sporculuğu bırakmış olmaları kaydıyla ilgili branşlarda oy kullanmak üzere ferdi veya takım sporlarında:
1)Olimpiyat oyunlarında ilk üç dereceye girmiş olan sporcular,
2)Büyükler Dünya Şampiyonasında ilk üç dereceye girmiş olan sporcular,
3)Büyükler kategorisinde Avrupa Şampiyonu olan sporcular,
4)Yukarıda belirtilen şartları taşıyan sporcular yoksa en fazlam milli olmuş sporculardan 5 kişi olarak değiştirilmesinden hareketle, genel kurulda milli sporcuları temsil etmek üzere belirlenecek delegelerin tespitinde;
a-Bayan ve erkek milli sporculara eşit oranda şans sağlanması,
b-Önceki dönemlerde günümüze nazaran fazla milli karşılaşma imkanı olmaması nedeniyle son dönemlerde milli olmuş sporculardan sayısal olarak geri kalmış eski milli basketbolcularımıza da şans tanınması hedefiyle, bayan ve erkek (A) milli takımlarda 50 ve daha fazla sayıda yer almış tüm sporcular arasından 5 sporcunun; milli takımlarda 3 yıldan fazla görev yapmış antrenörler arasından 5 kişinin ve en üst düzey hakemlik yapmış faal olmayan hakemlerden 3 kişinin delege seçiminin kura ile belirlenmesine, karar verilmiştir.
TBF Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda 50'den fazla milli olmuş sporcuların listesi ve seçilmeleri süreci ile ilgili bilgiler GSGM ve TBF internet sitelerinde ilan edilmiştir. Davet edilen GSGM temsilcileri ile birlikte Ankara TBF bürosunda çekilen kura neticesinde milli sporculardan 5 kişinin, milli takım antrenörlerinden 5 kişinin ve hakemlerden 3 kişinin delege olarak seçimi yapılmıştır. 'En fazla milli olmuş sporculardan 5 kişi' hükmünde anlatılmak istenen, hak ve adalet ilkeleri gözetilerek en fazla milli olmuş sporcular arasından belirlenecek 5 kişinin seçileceği hususudur. En fazla milli olmuş 5 sporcunun delege olarak belirlenmesi istenseydi, Çerçeve Statü'de ilgili maddenin 'En fazla milli olmuş olan 5 sporcu' olarak düzenlenmesi gerekirdi. GSGM Çerçeve Statüsü'ne göre hareket eden spor federasyonlarından 22 tanesi bu maddeyi aynen TBF 'En fazla milli olmuş sporculardan 5 kişinin' kura ile belirlenmesi şeklinde yorumlamış ve kararlaştırmıştır. Sadece bir federasyon 'En fazla milli olmuş ilk 5 sporcunun' seçilmesine karar vermiştir.Genel kurul çalışmalarının ve basketbolun önemli konularının gecikmemesi için yönetim kurulumuz, Tahkim Kurulu kararına uygun olarak süreci yeniden başlatmayı ve Genel Kurulun 24 Kasım tarihinde yapılmasını kararlaştırmıştır.''
Ankara Basketbol Hizmetleri Kulübü (ABK) A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Erçin, Basketbol Federasyonu'nun genel kurul için açıkladığı tarihe, özellikle başkan adaylığı için öngörülen sürenin, demokratik ve adil bir seçime uygun olmayacağı iddiasıyla Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) Tahkim Kurulu'na itirazda bulunmuştu. GSGM Tahkim Kurulu, dün yaptığı toplantısında, Erçin'in itirazını haklı bularak, Basketbol Federasyonu Olağan Genel Kurulu'nun ileri bir tarihe ertelenmesine karar vermişti.
|