Cevap: Sivassporda Kujoviç Sesleri
İsmi Emir Kujovic. Karadağlı müslüman bir aileden gelme. Balkan Savaşlarına kadar Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde Akova ismi ile kalan, Karadağ’ın kuzeyinde Bijelo Polje’de doğan Emir, 4 yaşındayken abisi Ajsel ile birlikte ailesiyle İsveç’e göç eder. 17 yaşındayken futbolculuk kariyerine Landskrona’da adım atar. 1.94′lük boyu, hava hakimiyetinin yanı sıra tekniğiyle de göze batarak İsveç U21′e de seçilir. 2007′de yine Boşnak kökenli Emra Tahirovic’i Fransa’nın Lille kulübüne satan şimdiki kulübü Halmstads BK onu kadrosuna dahil eder ve bir seneliğine Falkenbergs’e kiralar. Burada 27 maçta 9 gol atan Kujovic, İsveç Milli Takımı forması giyen veteran Magnus Arvidsson’in emekli olmadan önce son senesini geçireceği Helsinborgs’a geçmesiyle tekrar Halmstads’a geçer ve burada Boavista’dan transfer Brezilya’lı golcü Anselmo’ya ileri uçta partner olur.
Fiziksel özellikleri ve oyun stili ile Wolfsburg’un Boşnak yıldızı Edin Dzeko’ya benzetilen ve bu konuda “Yeni Dzeko’muyum ? Bilmiyorum, ama ben sadece Kujovic olarak adlandırılmak isterdim, burada İsveç’de de beni Johan Elmander ile kıyaslıyorlar ama herkesin beni olduğum gibi görmesini isterim” diyen Emir Kujovic için Wolfsburg ve Lazio devreye girer ancak menajerinin Lazio ile bir başka oyuncu konusunda anlaşmazlığa düşmesi sebebiyle İtalya’ya gitme fırsatını kaçırır. Morten Rasmussen, Thomas Rogne, Jos Hooiveld gibi İskandinav oyuncuları transfer eden Celtic, Middlesbrough’ya transfer olan Scott McDonald’un yerine de Emir’i transfer etmek ister ancak 1 Milyon Euro’luk teklifleri kabul edilmez. Emir’in özellikle İskoçya’dan talipleri artar. Ocak ayında son anlarda devreye Rangers’da girer, Emir transfer konusunda ikna edilir, zaten onunda tek isteği, daha yarışmacı bir ligde, daha büyük bir takımda oynamaktır ancak Halmstads ile Rangers’ta anlaşamaz. Başkan Ingemar Brostrom, teklifleri utanç verici olarak niteler basına.
Emir’in kendinden iki yaş büyük abisi de futbolcu ve hatta o da forvet hattında görev yapıyor. Aynı kulüpte yetiştiler ve Halmstads’da da birlikte oynadılar iki sene. Ancak ağabeyi Emir kadar popüler değil. Şu anda herhangi bir takımda oynamıyor.
İkinci yarısı 18 Temmuz’da başlayacak İsveç Allsvenskan’da Halmstads sezon öncesi beklentiler noktasında, 17 puanla sekizinci sırada bulunuyor. İlk yarıda oynanan 14 maçın 13′ünde forma şansı bulan Kujovic, ilk yarı sadece bir gol kaydedebildi. Geçtiğimiz sezon 15 maçta ilk 11′de forma şansı buldu ve dokuz gol attı. Hem havadan hem yerden etkili olabildiğini söylemiştik, bu özelliği de istatistiklere yansımış olacak ki, bu gollerin beşini ayak, üçünü ise kafayla buldu. Hem santrforda, hem santrforun arkasında, hem de solunda forma şansı yakalayan Kujovic’in en büyük hayali kendini daha iyi ispatlayabileceği bir lige transfer olmak ve fiziksel özelliklerinin de avantajını kullanarak daha üst düzey lig ve turnuvalarda boy gösterebilmek. Her ne kadar benzetilmek istemese de, Edin Dzeko’nun yaptığı patlamayı yapabilecek potansiyele sahip bir oyuncu Kujovic. Nitekim henüz 21 yaşında, Dzeko’da Wolfsburg’a gelmeden forma giydiği yaklaşık 100 maçta sadece 25 gol atabilmiş, Almanya’da kendini geliştirerek, forma bulduğu 100 maçtaki gol sayısını iki katına çıkarmıştı. Kujovic’in de, hemşehrisinin yolundan gidebileceğini düşünenlerin sayısı hiç de az değil.
|