Mısırdan güzel bir oyuncu profili... Bilin bakalım kim?
FİRAVUNUN LANETİ
Scoutgs.com olarak daha önce pek çok Afrikalı’ya yer verdik yazılarımızda.Özellikle Mısır ‘dan Bir ortasaha maestrosu Mohamed Aboutreika ;hızlı ,genç ve teknik sağ bek Al Muhammadi sonrası bir başka isime yer vermek istedim.Mahmoud Abdel Razek Fadlallah yani popüler ismiyle Shikabala..
16 yaşında futbola Mısır Primier Ligi devi Zamalek’te başlayıp 2 senede 22 maça çıkan ve sadece 18 yaşına bastığında Kendini Yunanistan’ın PAOK takımında bulan Shikabala genç yaşına rağmen 23 maça çıkıyor ve 4 kez rakip fileleri havalandırıyordu.
Shikabala hızlıydı,yıpratıcıydı,teknikti ,gole çok yakındı,özellikle pasları müthişti,potansiyeli yüksek bir gençti…Yunan liginin bu tip oyuncuları sindirmek için aşırı güç kullanımı çözümü vardı.Shika’ya bir röportajında bu sertlik sorulduğunda verdiği yanıt şu şekildeydi.
“Ben asla korkmam, sadece topa konsatre olurum, Oyun içinde rakibimi düşünmem sadece hedefe nasıl ulaşacağımı hesaplarım.”
Shika çok çok ilginç bir oyuncu,Taraftarın tezahuratıyla becerilerini daha cüretkar sergileyin rakibi çökertiyor.Yine bir röportajında futbol hayatının en unutulmaz anına yer veriyor.
“ 16 yaşında Zamalek’te oynuyordum.Hossam Hossan(Mısır’ın efsane gol kralı)’a verdiğim pas sonrası gol olunca tüm stad adımı haykırdı.Bunu futbol hayatım boyunca asla unutamayacağım”.
Hemen belirteyim Zamalek’in stadı 74.100 kişilik olup Büyük derbilerde bu sayı 100 000’i bulmaktadır.
Tabi Skibala’nın kariyer adımları yazının başında olduğu gibi parıltılı değil.2004-2006 arası PAOK’ta gelecek vaadeden genç konumunda olan Shikabala çıktığı 23 maçın ardından Askerlik problemi nedeniyle Ülkesine dönüyor ve Eski takımı Zamalek’e imza atıyordu.Kariyerinde geri adım anlamına gelen bu hareketin ardından 2007 Nisanında 2007 9.Afrika Oyunları sırasındaki disiplinsiz davranışları sebebiyle 1 Yıl milli takımdan men cezası alıyordu.Bu cezayla sarsılan Shika ,PAOK ve Zamalek’in oyuncunun trasferinde anlaşmazlığa düşmesinin ardından Uluslarası Uyuşmazlık Kurulu tarafından tam 6 ay boyunca tüm lig ve kupa maçlarından men ve 990 000 € da para cezasına çarptırılıyordu.
Ocak 2007’de Zamalek’e imza atan oyuncu aldığı cezalar ve askerlik sebebiyle Ekim 2008’de ilk resmi maçına çıkabiliyordu.
Çıktığı 38 maçta 14 gol atan Shika bu sezon ise 11 maçta 2 gol 3 asist ile oynuyor.2010 Dünya kupası kadrosunda da yer alacak Shikabala’nın turnuva sonrası daha da dikkat çekeceğine eminim.
Shika’nın teknik profiline bakarsak Ön plana çıkan en önemli özelliği Tekniği ve Sürati..C.Ronaldo’yu andıran çalımları ise dikkat çekici.Büyülü bir sol ayağı olan oyuncu özellikle asist konusunda çok cüretkar.Hücum hattının her bölgesinde oynayabilen oyuncu serbest rolde oynarsa inanılmaz bir etkili olacaktır.Özellikle Shika’nın Abdel Kader Keita etkisini yaşatacağına eminim.
Kendine Ronaldinho’yu örnek alan oyuncu ile ilgili bir de transfer dedikodusu vereyim.Napoli oyuncu için 3 milyon euroyu gözden çıkarmış bulunuyor.
Henüz 23 yaşında olan ,Bu denli potansiyeli yüksek bir adam için bu para inanın bana çok az.
Ben olsam ;Türkiye’de 4 aylık sözleşmesi bulunan 2.sınıf defans oyuncuları için 1.5 milyon € nun ,sadece potansiyeli olan bir forvet için takas oyuncularıyla birlikte toplam 8 milyon € nun istendiği bir ortamda 3 milyon € verip 10 milyon € ya sadece bir kaç Avrupa Ligi maçından sonra satabileceğim Shikabala’yı derhal alırım.Üstelik kulübü satmak için Dünya Kupasını beklemiyorken.2010 sonrası oyuncunun bedeli çift haneli rakamları zorlayacaktır.
Saygılarımla
Oğuzhan Başyiğit
Yazar oyuncuyu mükemmel tarif etmiş... Eğer bu adamı alamazsak çok büyük kayıbımız olur.