Futbolu bitiriyorlar
‘Şartlar çok dengesiz olduğu için ligde rekabet yok. Onlarda makineli tüfek, bizde bıçak var. Futbola ilgi azalıyor. Hep geriye gidiyoruz. Eğer dört büyükler bu düzenden memnunsalar, kendileri bilir.’
İSMAİL Uyanık, dile kolay Samsunspor Kulübü Başkanlığı görevinde 12’nci seneyi doldurdu. Yıllarını bu işe harcadığı için, Türkiye’de kulüp yönetmenin ne kadar zor olduğunu en iyi bilen kişiler arasında yer alıyor. Artık adı Samsunspor ile özdeşleşen Uyanık’ı gazetemizde konuk edip, gündemdeki konuları sorduk. Her zamanki dobralığıyla lafını esirgemeden konuşan İsmail Uyanık, Türk futbolunun geleceği için endişeli olduğunu ifade etti. Özellikle büyük kulüplerin ciddi yönetim zaafiyeti içinde olduğunu anlatan Uyanık, zaman zaman iğneyi kendisine de batırıp, ‘Biz de hatalar yaptık’ dedi. Samsunspor’un deneyimli başkanı, yaklaşık 2.5 saat süren söyleşimizde özetle şunları söyledi:
Şike ve teşvik var
‘Türkiye’de şike ve teşvik her zaman vardır. Geçtiğimiz aylarda oynanan Akçaabat Sebatspor-Kayserispor maçı ne oldu? Hala anlamış değilim.
Anadolu kulüpleri olarak inanılmaz zor şartlar altında mücadele ediyoruz. Havuz sisteminin durumu malum. Dört büyük takımın tehdit ve diretmeleri sonucunda buralara kadar geldik.
Tüfek ve bıçak
Havuz sistemi kurulurken, Anadolu kulüpleri olarak, gelirlerin yüzde 50’sini aramızda bölüşmeyi kabul etmek zorunda kaldık. Böyle diyorum, çünkü o zamanın şartları öyle gerektiriyordu. Şu anda daha farklı bir sisteme ihtiyacımız var. Çünkü, şartlar çok dengesiz. Büyük takımlar her durumda kayrılıyor. Bir tarafta 100 milyon dolar bütçeli bir takım, diğer tarafta 7-10 milyon dolarlık bütçelerle ayakta durmaya çalışan takımlar. Onlarda makineli tüfek var, bizde ise sadece bıçak. Bu durumda nasıl mücadele edeceksiniz? Böyle bir yerde rekabet olması mümkün mü?
Figüran değiliz
Havuz olayı ilk gündeme geldiğinde o zamanki Galatasaray Başkanı Mehmet Cansun karşı çıktı, ‘Biz havuz sistemi istemiyoruz. Dört büyük kulübe 4’er milyon dolar verin, gerisini siz paylaşın’ dedi. Şimdi aldıkları rakamlar 15-20 milyon dolar. Bizler konu mankeni veya figüran değiliz. Asıl para Avrupa’da var. Orada başarılı olursanız çok para kazanırsınız. Ama bu şartlarda bir Anadolu kulübünün Avrupa’ya gidip başarılı olması mümkün mü?
Bu düzen bitmeli
Piyasayı dört büyükler belirliyor. Anormal rakamlarla transferler yapıyorlar. Çok kötü para harcıyorlar. Türk futbolunu kurtarmak istiyorsak, bunlara son vermeliyiz. Ama bu durumdan memnunsalar, kendileri bilir. Önceden Avrupa’ya 6 takımla gidiyorduk, şimdi 4’e düştü.
Futbola ilgi azalıyor. Hep geriye gidiyoruz. Maçlarımızı ortalama 5 bin seyirciye oynuyoruz. Yani, yıllık seyirci gelirimiz 450-500 milyar lira. Ligde rekabet yok. Sonucu belli olan ligde heyecan da olmuyor. Senede 6 veya 7 tane düzgün maç oynanıyor.
Ortaklık kurduk
‘Yattığımız yerden bize para verin’ demiyoruz, Anadolu kulüplerinin yaşaması için çabalıyoruz. Süper Lig’deki 14 Anadolu kulübü olarak kararlıyız; bundan sonra bütün konularda ortak hareket edeceğiz. 14A adlı bir şirket kurduk. Amacımız para kazanmak değil, biz de varız demek. Yayın gelirinden, forma ve sponsorluk anlaşmalarına kadar bütün değerlerimizi birlikte pazarlayacağız. Beyoğlu’nda Galatasaray Lisesi’nin karşısında, daha önce Fenerbahçe’nin talip olduğu yeri aldık. Bütün Anadolu kulüplerinin lisanslı ürünleri orada satılacak. Hatta bu kulüplerin İstanbul’da oynanacak maçlarının biletleri bile satılacak.
3 yıldır cepten gidiyor
UEFA kriterlerine en yakın kulüplerden birisiyiz. Tesislerimiz ile hazırız. Tek sorunumuz para. Ama Galatasaray’dan daha az borcumuz var. Devletten ihale almıyoruz, belediyeden destek görmüyoruz. Yayın geliri geliyor, ama biz görmüyoruz. Borçlara gidiyor. 3 senedir cebimden para veriyorum. İçerde yaklaşık 9 trilyon param var. Ama artık benim de kaynaklarım tükendi. Borçlardan kurtulmak için bir şeyler yapmamız gerek. Şehirde referandum yaptırıyorum; ‘Ya destek verin ya da İkinci Lige dönüp borçlarımızdan kurtulalım’ diye.
1 milyon dolarlık iş 7.5 milyon dolara bitti
SERKAN Aykut’un G.Saray’a transferinden çok para kazandık. Bunu inkar etmiyorum. G.Saray bu oyuncuyu ilk istediği zaman onlara dedik ki; ‘1 milyon dolar peşin ödeyin, bonservisini verelim.’ Ama onlar kabul etmediler ve 4 senelik ödeme planı istediler. Böylelikle 4 yıl için 7.5 milyon dolara anlaştık. Ama paramızı Sayın Canaydın başkanlığa geldikten sonra almaya başladık.
Sokağa attıkları paralar bizi ihya eder
BÜYÜK kulüpler inanılmaz kötü para harcıyorlar. Yabancı futbolcu transfer ederken yurt dışına avuç dolusu para veriyorlar. Onların her sene sokağa attığı paralarla Anadolu kulüpleri ayakta kalır. Doğru dürüst araştırma yapmadan, sadece menajerlerin önerileri ile büyük paralar harcayarak transfer yapıyorlar. Ayrıca, kurdukları şirketler de kesinlikle profesyonel değil.
Büyüklere kızıp Mansızı bize verdi
BEN İlhan Mansız’ı Kuşadasıspor’dan almıştım. Kuşadasıspor Başkanı, aralarında büyük kulüplerin de olduğu diğer takımlara kızdığı için İlhan’ı bize verdi. Çok ilginç bir transferdi... Ben Kuşadası’na gittim, başkan ile sabaha kadar oturduk yemek yedik. Sabahın ilk ışıklarında anlaşmaya vardık. Masada yer olmadığı için, 2 milyon marklık çeki bir arkadaşımızın sırtına koyarak imzaladık.
350 bine almadılar 2 milyon saydılar
BÜYÜK kulüplerin paraları nasıl sokağa attığına güzel bir örnek vereyim... Bundan yıllar önce hemen bütün kulüpler Afrika’da futbolcu izliyordu. Biz de oradaydık. Fenerbahçe adına da Alparslan Eratlı oradaydı. Eratlı, Fenerbahçeli yöneticilere Samuel Johnson’u önerdi. Ama ne olduysa, Fenerbahçe almadı. Johnson için biz ve bir Yunan takımı pazarlık yaptı. Sonunda Yunan takımı 350 bin dolara aldı. Ondan sonra Johnson iki sene Avrupa’da oynadı ve Gaziantepspor’a geldi. Fenerbahçe daha önce 350 bin dolara almadığı bu futbolcuyu Gaziantepspor’dan 2 milyon dolara transfer etti.
Çıkarları için dost oldular
NORMAL zamanda birbirlerine selam vermeyen ve sık sık kavga eden dört büyük kulübün başkanları, çıkarları söz konusu olunca hemen dost oluyorlar. Yüksek vergiler yüzünden vergi kaçırır hale geldik. Ama stopaj vergisi düşürülüyor. Bundan sonra bu işler daha düzgün olur. Hakemler de düzenin bir parçası oldu. Ama yeni dönemden çok umutluyum
Kaynak:Hürriyet