ZAMAN GAZETESİNİN BALİLİ İLE YAPTIĞI RÖPORTAJ...
Federasyon, oruçlu olacağım için maç gününü değiştirdi
Önce İstanbulspor, sonra Kayserispor ve şimdi de Sivasspor'da devam eden Türkiye serüveni... Üç yıllık dönemin ardından heyecanla üç büyüklerden gelecek teklifleri bekliyor, Sivasspor'un İsrailli golcüsü Pini Balili.
2003 Ağustos'unda Hapoel Tel Aviv takımından İstanbulspor'a transfer olan Balili, ilk maçında F.Bahçe'ye attığı golle Boğaların Kadıköy'deki 3-0'lık zaferinde pay sahibi olmuştu. Daha sonra kulübün mali darboğaza girmesiyle Kayserispor'a transfer olan Balili, Sarı-Kırmızılı ekipte 9 gol atarak klasını gösterdi. Bu yıl Türk vatandaşlığı için başvuran 27 yaşındaki İsrailli yıldız, Sivas'ta Türk âdetlerine iyice alıştığını tespihini elinden düşürmeyerek gösteriyor. Eşi ve üç yaşındaki oğlu İsrail'de yaşayan Balili, Türkçeyi güzel konuşuyor. Balili en çok ülkesiyle ilgili konuşmaktan çekiniyor.
Sivasspor’da daha ne kadar kalmak istiyorsun?
Sivasspor büyük takım değil; ama Sivas şehri çok rahat bir yer. Benim, Sivas’ta işim idman-ev, ev-idman. Boş zamanlarımda Sivas’ta bir cafe var, ara sıra oraya gidiyorum. Sivas’ta sadece futbolu düşünüyorum. Disko, bar Sivas’ta zaten yok. Gece hayatından uzak bir ortamda yaşıyorum. Benim sözleşmem de bu sene bitiyor. Belki büyük takımlardan teklif gelir diye bekleyeceğim. Olmazsa da Sivas’ta üç dört sene daha futbol oynayabilirim.
Futbol oynarken dinî inançlarını rahat yerine getirebiliyor musun?
Önümüzdeki hafta sonu (pazar) bizim 24 saatlik orucumuz başlıyor. ‘Kefaret Günü’ (Yom Kippur) tüm Yahudilerin en kutsal günü. Bu günde hiçbir aktivitede bulunmayıp sadece dua ediyoruz. Elektrik yok, telefon yok, televizyon yok. İsrail’in yüzde doksanı bu ibadeti yapıyor. Kefaret Günü, güneşin batımından itibaren başlayıp ertesi gün güneşin batımına kadar sürüyor. Önceki sene Kayserispor’dayken kulüp yönetimi bana özel izin vermişti. Ve o gün oynanan Samsunspor maçına çıkmamıştım. Bu konuda Başkan Memduh Büyükkılıç’la Teknik Direktör Hüsnü Özkara’nın yardımını unutamam. Bu pazar da Yom Kippur var ve kulübüme Ankaraspor maçına çıkamayacağımı söyledim. Onlar da bu durumu federasyona bildirdi. Normalde Sivasspor-Ankaraspor maçı pazar günüydü, federasyon benim orucum için maçı cumartesiye aldı. Bu bana yapılan büyük bir jest. İngiltere’de, İspanya’da da birkaç tane Yahudi futbolcu var, onlar da oynamıyor.
Peki Ramazan’da Müslüman oyuncuların oruç tutmasını nasıl değerlendiriyorsun?
Yani futbollarını çok etkiyeceğini zannetmiyorum. Sabah idmanında pek bir şey olmaz; ancak akşam idmanları için sıkıntı oluşturabilir. Ben saygı duyuyorum; çünkü inanç çok önemli. İbadet, futboldan daha önemli. Herkes kendi durumundan sorumlu.
Türkiye’de Kayseri, Sivas gibi Müslümanlık konusunda hassas bölgelerde futbol oynuyorsun. Hiç korku duyuyor musun?
Yok, benim için hiç önemli değil. Üç dört hafta önce Rize deplasmanına gitmiştik. Taraftar 90 dakika bana küfür etti. ‘İsrail kahrolsun’ sloganı attı. Ama belki seneye Rize’ye gidersem, o taraftar beni alkışlayacak. Bu futbol çünkü... Önceki sene Kayserispor’da oynarken, herkes ‘Balili, Balili’ diye alkışlıyordu. Şimdi gittim, arkamdan küfür ediyorlar. Yani ben problem değilim, aslında problem olan İsrail.
İsrail’in saldırıları hakkında ne düşünüyorsun? Lübnan operasyonunu doğru buluyor musun?
Bu soruya cevap vermek istemiyorum. Politik konularda konuşmam doğru olmaz. İsrail medyası benim ne söylediğimi çok iyi takip ediyor. Onun için konuşursam kariyerim etkilenir.
Barış için ne diyorsun peki?
Şu an için çok uzak. Fazla yorum yapamam.
Balili: Fenerbahçe’de oynasam 20 gol atarım
Fenerbahçe Teknik Direktörü Zico, geçen maçta özellikle seni çok beğendi. Türkiye'de geçemeyeceğin defans oyuncusu olmadığını söyledi. Sen ne düşünüyorsun?
Ben çok seri bir futbolcuyum. Eğer bana iyi top gönderirlerse, karşımdaki defans oyuncusunun vay haline... Rakip defansın hiç şansı yok. Ancak bana kötü paslar gelir ya da hiç gelmezse ben de o zaman duruyorum. Fenerbahçe önünde de iki tane böyle gollük pozisyon yakaladım. Beni maçta marke etmeye çalışan Lugano belki hazır değildi, idmansızdı. Ayrıca o uzun, ben kısa. Aradan çabucak sıyrılabildim. Lugano uzun olduğu için hava toplarında daha etkili.
Fenerbahçe'yi izledin. O takımda sen kaç gol atardın?
Türkiye'nin en güçlü kadrosu Fenerbahçe'de. O takımda oynasaydım inanıyorum daha fazla gol atardım. En az 15-20 gol atardım.
Çok hızlısın, ancak çok çabuk yorulduğun yönünde eleştiriler var. Bu eleştiriler hakkında yorumun ne?
Maç ne zaman başlarsa o zaman koşmaya başlıyorum. Bu süre 50, 60 veya 70 dakika da olur. Ben yüzde yüz oynarım. Ne zaman nefesim tükenirse dururum. Ben saha içinde gezinen, 90 dakika top bekleyen bir futbolcu değilim.
Türkiye'de seni en çok zorlayan defans oyuncusu hangisi?
Günümde olursam, beni zorlayacak bir defans elemanı yok. Ancak kötü oynarsam, tüm defans oyuncaları iyi oynamış oluyor.
İsrail'den gelen bir futbolcusun. Türk futbolunu nasıl değerlendiriyorsun?
Burada daha hızlı bir futbol oynanıyor. Daha çabuk mücadele ediyorsun. İsrail'deki futbol çok ağır. Türkiye'de futbolun içinde olan taraftar var, heyecan var.
26.09.2006
Yasin Tuncer
KAYNAK: ZAMAN GAZETESİ