
Müslüman, İslam dinine mensup kişi.[1][2] İslam inancına göre, Allah'a ve Allah'ın birliğine, Muhammed'in son peygamber olduğuna inanan, Allah'ın emirlerini yerine getirmeye ve yasaklarından kaçınmaya riayet eden, takva sahibi (tüm farzları yerine getiren ve tüm günahlardan kaçınan) kimselere denir. İslam dininin farklı mezheplerinde Müslüman kavramı üzerine çeşitli farklılıklar bulunmaktadır.
Konu başlıkları [gizle]
1 Kökenbilim
2 İslamın şartları
3 İmanın şartları
4 Dünyada Müslümanlar
5 Ayrıca bakınız
6 Kaynakça
6.1 Dipnotlar
Kökenbilim [değiştir]Müslüman kelimesi, köken olarak Arapça'dır. "Teslim" kelimesinin fâili, yani "teslim olan" anlamına gelmektedir. ..
İslamın şartları [değiştir]Kelime-i Şehadet getirmek
Günde beş vakit namaz kılmak
Ramazan ayı boyunca oruç tutmak
Zekat vermekle yükümlü olan kimse için Zekât vermek
Hac'ca gitmekle yükümlü olan kimse için ömründe bir defa veya daha fazla hacca gitmek
İmanın şartları [değiştir]Allah'ın tek Yaradan olduğuna inanç.
Allah'ın meleklerine inanç.
Allah'ın kitaplarına inanç.
Allah'ın peygamberlerine inanç.
Kadere inanç.
Ahiret gününe inanç
Dünyada Müslümanlar [değiştir]
Nüfusunun %10'undan fazlası Müslüman olan ülkeler.
██ Sünni nüfusun çuğunlukta olduğu bölgeler
██ Şii nüfusun çoğunlukta olduğu bölgelerİslâm dîni, 1.5 milyarı aşkın inananıyla dünyanın Hıristiyanlık'tan sonra en yaygın ikinci dînidir[3].
Dünyadaki Müslümanların çoğu Ortadoğu'da, Afrika'nın ortasında ve kuzeyinde, Asya'nın batısı ve güneydoğusunda ve Balkanlar'da yaşamaktadır. Ayrıca Avrupa, Avustralya ve Amerika gibi diğer kıtalarda da on milyonlarca Müslüman yaşamaktadır.
Türkiye nüfusunun yaklaşık %99.9'i Müslümandır.[4] Endonezya, sayısal açıdan dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesidir. Nüfusunun %90'ı Müslüman olan Endonezya'da 200 milyon Müslüman yaşamaktadır. Hindistan ise sayısal açıdan dünyanın en büyük Müslüman azınlık nüfusunun (145 milyon) yaşadığı ülkedir.