Cevap: AMİGOLAR,TARAFTARLAR, TİYATROYAMI GELİYORSU
Büyük tribünlere herkesin gıpta ile bakması kadar doğal ve güzel bir şey yok.İnsan tatangaların ve teksasın arasında maç izlerken zamanın donmasını ve maçın sabahlara kadar sürmesini arzu ediyor.Tek bir kişinin el hareketinin onlarca kişiyi kaldırması ve tek ağızdan tek sevda için bağırılmasını izlemek kadar insana keyif veren bir başka şey daha yok.Hayatınızı tek takıma bağlıyorsunuz bu uğurda her fedakarlığı yapmaya hazırsınız ve yapıyorsunuz,ama işden anlamayan bilmem türkiyenin neresinde oturan,futbol bilgisi sadece forum okumakdan ibaret olan adamlar gelip sizi yargılıyor.Kendi dünyalarındaki doğrularını dile getirip yok gruplar şunları yapsa yok gruplar bunları yapsa diyerek hem bizlere ve o gruptakilere saygısızlık ediyorlar hemde kendilerini rezil ediyorlar.
İnanın her farklı grupdaki üye kendi dahil olduğu taraftar grubunun en iyi olması için günlerce kafa yoruyor.Sizin düşündüğünüzden sadece yazıya dökmenizden daha fazla gayret sarfediyorlar.Ama sivassporluyum deyip daha 4 eylülde maç izlememiş adamlar burdan yol yordan tarif ediyorlar.Herkes haddini bilecek ona göre yazacak...
Tribündeki kişiler bağırışlardan,tribüncülerde onların şikayetlerinden şikayetçi.Siz bağırırken arkanızdan asılıp otursana diyenler,yeter artık az dinlenin de maçı izleyelim diyenler,bildiği tek iş hakeme en güzide küfürleri söylemek olanları yola getirebiliriz.Bunun yolu bunu yapan bir kaç kişiyi stadda haşant edersin.Tribün nedir gösterirsin.Yaşlı genç dinlemeden edebe muhalif davranır maçı insanların burunlarından getirirsin.Küfürü karşı takıma değil kendi taraftarına edersin.Maçı izlemeye gelenleri kovarsın.Adam geldiğine geleceğine bin pişman olur.Tribünü bu zanneder ve artık maça gelmeye tövbe eder.Çünkü biz Sivassporun iyi gün taraftarıyızdır.
Onlarda haklılar.Yaşı gelmiş 50 60 'a bu abimizi amcamızı tutupda 90 dk bağırtamayız.Stadımızda maraton neredeyse full kombine.Kombinesi ile gelenler değişilmez eşyaları çekirdek,beyaz köpük,gazete ile gelmekteler.Yani adama uzakdan baktığınızda kardeşim bana bulaşma ben izler giderim diyor.Tutupda siz bu adamı bağırtamazsınız.Eee kulup kombine satmasa da olmaz.Kombineleri alan abilerimizi bunlar.Adam milyonlar verip topdan alıyor.Bu adam sevmediği sürece bunu bağırtamazsınız.Bağırmıyor diye kızamazsınızda...
Bu işi çözmenin yolu taraftarla yönetim uzlaşmasıdır.Bunun yolu tribün gruplarını birleştirmek ve tek çatı altında toplamak değildir.Örneğin SİVASSPOR-bjk maçında bir kaç kişi dk 6 da ankaragücü diye bağırmak istedi.Niyetleri de bir hafta önceki ankaragücü-sivasspor karşılaşmasında ankaragüçlülerin bize olan büyük desteklerine karşılık vermekti.O maça beraber giren tribün gruplarından kişiler sözlü sataşmalara girdiler.İçki içerek kafayı bulan kendini tribüncü zanneden insanlar ve bjk li olmalarının verdiği kızgınlıkla buna karşı çıktılar ve omuz omuza bağırdığı kardeşine sözlü ve fiili müdehalede bulundular.Şimdi tutupda bunu bilerek bir grup diğeriyle birleştiremezsiniz.Ortak nokta çok az olduğu için birleşmede sorun yaşanır.Eskiden aradaki husumetlerden dolayı birleşememeyi hiç söylemiyorum.
Ama sivasspor yönetimi sağlam bir taraftar grubu istemediği her zaman söylemektedir.Örneğin mecnun başkanın önünde bir sefa meselesi var.Aziz Yıldırım dahi bitiremedi.Ve olmadık olaylarla karşılaşıldı.Güçlü bir tribün takıma çok iyi destek olduğu gibi takıma çok iyi de köstek olabilir.Örneğin ts taraftarı takımlarının üstündeki baskıları yüzünden kaç maç kaybettiler.
Yönetimin yapması gereken şey.Tribünü bilen bilgili,kültürlü,rant peşinde koşmayacak abileri belirleyip bunlarla konuşup,tribünü çapulculara emanet etmeden bir taraftar grubu kurmak ve desteğini sonuna kadar ona vermektir.Yönetimle uzlaşılan bir taraftar grubu güzel iş yapar.Ama fevri olarak yaptıklarınız bir yere kadardır ve pek bir netice beklemek tatamen ütopyadır.Ben Mecnun başkanın beyanatlarını da duyduğum için şu anda böyle bir oluşumu yönetimimizin yapacağını zannetmiyorum.Deplasmana giden taraftar grubu bilet sıkıntısı çektiğinde yönetime gidip konuşuyor ve ne yapayım gelmeseydiniz cevabını alıyorsa bu sorunun kimde olduğu apaçık ortadadır.Taraftar grupları kadar yönetimde sütten çıkma ak kaşık değildir.
Bülent hoca Bursaspor karşılaşmasından önce yeni yapılacak olan stadyumda bazı yerlerin lise öğrencilerine verileceğini ve ordan yetiştirilip tribüne kazandırılacağını söyledi bana.Yönetim bunu daha önce de yaptı,liselkere bedava bilet dağıttı da ne oldu.Çocuk aldı bileti dayısına babasına amcasına verdi.Diyelim ki bu güzel projeyi hayata geçirdi.Peki bu çocuklara tribünün ne olduğunu gösterecek rant peşinde koşmayan abilerini nerden bulup belirleyecek.Bu kadar tribünden soğutup tekrar nasıl ısındıracak.Bunları bekleyip hep beraber göreceğiz.
Bizim stadımızda sadece yönetim istediğinde taraftar grubu adam gibi olur.Onun haricinde hiç bir şey olmaz.İnsanlar sadece kendi gayretleriyle yol alabilirler.Bunu da tutup buralarda bir şey yapmıyorsunuz yapamıyorsunuz sadece izliyorsunuz diyerek değerlendiremezsiniz.Buna da kimsenin hakkı yok.Adam destek bulamıyorsa ne yapsın.Gittiği esnaf onu geri çeviriyorsa ne yapsın.Üstelik birde öğrenciyse ne yapsın.Burda pankart kampanyaları düzenlendi.Kaç kişi destek verdi bunlara.Tribün isteyen kaç kişi her hafta bir grupla irtibata geçip alın her hafta ben gelemiyorum ama bir bilet de benden dedi.İğneyide arada kendinize batırıp öyle durum değerlendirmesi yapın.
|