Akşam Gazetesi'nin anketine katılan otoritelerin yüzde 60'ı Sivasspor'un şampiyon olacağına inanırken, yüzde 40'ı da Beşiktaş'ın ipi göğüsleyeceğini söyledi. Lig üçüncüsü Trabzonspor'a ise şans veren yok...
Böyle lig görülmedi... Tamam ligin son haftasında, hatta uzatma dakikalarında şampiyonun belli olduğu mücadelelere bile tanık olundu ama şampiyonluk mücadelesi veren takımların yalnızca prestij mücadelesi veren, hatta küme düşmesi kesinleşen ekiplere yenildiğine hiç tanık olunmadı. Zira spor kamuoyu bu nedenle hala, geride bıraktığımız haftada Hacettepe, Gaziantepspor ve Fenerbahçe'nin aldığı sonuçların şaşkınlığını yaşıyor. Aslında sonuçlar dikkate alındığında zirvedeki ekiplerin birbirlerine 'şampiyonluk ikramı'nda bulunduklarını da söylemek mümkün.
HERKESİN HESABI BAŞKA
Ligin son 4 haftasına girilirken, 'şampiyonluk umudu tükendiği için' teknik direktörüyle yollarını ayıran Trabzonspor'un şampiyonluk potasına girmesinin şaşkınlığı da söz konusu. Futbolla içli dışlı olan herkes şu sıralar adeta papatya falı açıyor. Kimileri fikstür avantajını, kimileri başka etkenleri dikkate alarak zirvedeki 3 ekipten birini şampiyon ilan ediyor. AKŞAM olarak biz de Türkiye'nin önde gelen spor otoritelerine bir parça sizlere ışık tutabilmek için 'Kim şampiyon olur ve neden?' diye sorduk. Doğrusu net bir yanıt da aldık.
SÖYLEDİKLERİNİ YEMEK!
Anketimize katılan otorotilerin büyük bölümü bu yarışın ligin son haftasına kadar süreceğine inanıyor. Ancak iş istatistiklere döküldüğünde Sivasspor'un şampiyonluk şansının çok yüksek olduğu da ortaya çıkıyor. Ki bu oran yüzde 60. Beşiktaş'ı şampiyonluk yolunda daha şanslı görenler ise yüzde 40. Futbolun matematikten çok hayata benzediği ve her türlü sürprize açık olduğu da ayrı bir gerçek. Burada Fransızların istatistiklerle ilgili o ünlü atasözünü hatırlamakta da yarar var: 'İstatistikler bikini giymiş kadın gibidir. Her yeri gösterdiği halde asıl görülmek istenen yerleri göstermez.' Aslında bu konuda en iyi yorumu Türk futbolunu çok iyi bilen yılların teknik direktörü Yılmaz Vural yaptı: 'Bir tahminde bulunup, sezon sonunda söylediklerimi yemek istemiyorum.'
İŞTE OTORİTELER VE YORUMLARI
Şansal BÜYÜKA (Akşam): Beşiktaş'ın işi zor
Sivas iyi oynamıyor. Beşiktaş'ın kalan maçları zor. Geçmiş haftalardan da görülüyor ki hangi maçın nasıl bir sonuçla biteceği belli değil. Sivas, önündeki iki maçta 6 puan yaparsa belki bir avantaj sağlayabilir. Son iki haftadaki Beşiktaş-Galatasaray sonrasında Galatasaray-Sivas maçları bu yarışta son derece etkili olur. Trabzonspor'un haklı olarak umutlanmasına rağmen ben ilk ikinin Sivas ile Beşiktaş arasında paylaşılacağını düşünüyorum.
Alaattin METİN (Akşam): Fener, Sivas'ı şampiyon yaptı
Fenerbahçe şampiyon olamadı ama şampiyonu belirleyen takım oldu. Beşiktaş'a yenilseydi, zirvede kopma olurdu. İnönü'deki onurlu oyunu ile Sivas'a şampiyonluğu altın tepside sundu. Sivas'ın en zor maçı son hafta Galatasaray ile oynayacağı karşılaşma değil, bu haftaki Büyükşehir Belediye maçıdır. Yenerse rahatlar, son üç haftaya büyük bir moralle girer. Şampiyonlar Ligi'ne de Beşiktaş ile kol kola giderler. UEFA Kupası'na da Fenerbahçe ile Trabzonspor'un katılması kesin gibi. Üçüncü takım da Galatasaray veya Bursa olur.
Korkut GÖZE (Hürriyet): Anahtar Cim Bom'da
Sivas ve Beşiktaş daha halen gerçek kimliklerini sergilemekte zorlanıyorlar. Stres diz boyu. Geçen hafta her ikisi de akıllarında olmayan puanlar kaybettiler. Ve bu süpriz sonuçlar Trabzonspor'u da tekrar hayata döndürdü. 33. haftada Beşiktaş-Galatasaray derbisi var. Şampiyonluğun anahtarı o maçta gizli. Beşiktaş kilidi açar, son haftada Galatasaray, Sivas'ı yenerse Beşiktaş mutlu sona ulaşır. Trabzonspor ise geri kalan kısa zaman diliminde her iki takımın bir hatasını bekleyecek. Ancak o da bu yarışın içinde..
Rıdvan DİLMEN (NTV): Şansları eşit
Bana göre şampiyonluk yarışı Beşiktaş ile Sivasspor arasında geçer. Bu yarışta iki takımın da şanslarını eşit görüyorum.
Haşmet BABAOĞLU (Sabah): Fikstür çok ilginç
Her şey olur, hiç beklenmedik şeyler de olur. Çünkü önümüzde ilginç bir fikstür var.
Mehmet DEMİRKOL (Milliyet): Derbi fikrimi değiştirdi
Fenerbahçe maçı oynanana kadar Beşiktaş'ın daha şanslı olduğunu düşünüyordum. Ancak derbideki panik halini, Fenerbahçe'nin sunduğu bütün imkanlara rağmen organize olamama halini gördükten sonra fikrim değişti. Beşiktaş bu hafta yine çok iyi bir pas takımı olan Ankaraspor'la oynayacak. Ayrıca Mustafa Denizli'yi bütün hafta boyunca bir moral düzeltme işi de bekliyor. Beşiktaş daha sonra kazanmak zorunda olan Ankaragücü, derbide Galatasaray ve yine kazanmak zorunda olan Denizli ile oynayacak. (Tabii o güne kadar kalmayı garantilemezlerse) Siyah-Beyazlıların bu fikstürün altından kalkması kolay değil. Sivas'ın da kolay fikstürü olmasa da daha az törpülenmiş bir takım oldukları gerçek. Bülent Uygun'un hedeflediği gibi üç galibiyet bir beraberliği almaları daha muhtemel. Trabzonspor ise dört puan+ikili fikstür dezevantajı bekliyor. Hedefe ulaşmaları çok zor.
Selim SOYDAN (Vatan): Sivasspor daha şanslı
Bence Sivas daha şanslı. Neden derseniz, Sivas puan kaybetmediği takdirde şampiyon olur. Çünkü dört maç kalmış, işi kimseye bağlı değil. Beşiktaş'ın ise Sivas'ın puan kaybına bağlı. Ama kim şampiyon olursa olsun çok güzel bir lig yaşadık.
Levent TÜZEMEN (Sabah): Trabzon avantajlı
Bence Sivasspor'un şansı çok fazla. Geçen seneki gibi aynı hatayı tekrar yapacaklarını sanmıyorum. Beşiktaş evinde Galatasaray ile oynayacak. Trabzonspor ise ikincilik konusunda fikstür bakımından Beşiktaş'tan daha avantajlı. Yani Sivasspor şampiyon olur, Trabzon ikinci, Beşiktaş ise üçüncü.
Yılmaz VURAL: Bence şansları aynı
Valla böyle bir lig görmedim. Ne söyleseniz bir hafta sonra mahcup oluyorsunuz. Çünkü inanılmaz sonuçlar alınıyor. Ben bir takımın şampiyonluk yarışında daha önde olduğunu söylemenin biraz magazine kaçacağını düşünüyorum. Şampiyonluk yarışında şansları eşit görüyorum. Bir tahminde bulunup, sezon sonunda söylediklerimi yemek istemiyorum.
Bilgin GÖKBERK (Milliyet): Sivasspor örnek olsun
Sivas şanslı. Hem bir puan önde. Hem de Beşiktaş'ın maçları daha zor. Sivas, bu hafta Büyükşehir Belediye maçını kazanırsa şampiyon olur. Galatasaray geçen sene hocasını kovup şampiyon olmuştu. Bu durum sisteme kötü örnek oldu. Sistemsizlik kazandı. Trabzonspor bu sene o modeli taklit ediyor. Bu modelin daha da cazip hale gelmemesi ve daha yayılmaması lazım. Sivas'ta yıllardır aynı hoca, aynı başkan beraberliği var bu sistemin galip gelmesi lazım ki; iyi örnek olsun.
Ercan GÜVEN (Milliyet): Beşiktaş şampiyon olur
Aslında muhteşem bir lig yaşıyoruz. Dört hafta kala şampiyonu tahmin etmek bile zor. Yine de seçmek gerekirse bana göre Beşiktaş şampiyon olur. Nedenine gelince; Geriye doğru performanslarını asla kriter olarak almıyorum. Eksik olmasınlar, takımlarımız her hafta farklı oynuyorlar ve kimse ne yapacaklarını bilmiyor. Geriye Sivas, Trabzon ve Beşiktaş'ın psikolojik durumları kalıyor ki, Sivasspor'un 'şampiyonluk' gibi bir gerilimi ancak son dönemece açık ara girebildiğinde kaldıracağını düşünüyorum. Trabzonspor ise kendi ayağına kurşun sıktı ve ümidini futbolcuların niyetine ipotekledi. Şampiyon olurlarsa ben de şaşarım Trabzonlular da şaşar. Geri kalan Beşiktaş. Koyunun olmadığı yerde Abdurrahman Çelebi!