Sevgili kardeşler Yiğido tabiri artık Sivasla ve Sivaslıyla özdeşleşmiştir. Nasıl Karakartal Beşiktaşla, Sarı Kanarya Fenerle bütünleşmişse; Yiğido tabiride Sivassporla içiçedir, etle tırnak gibidir. Bizim kimliğimiz, kişiliğimiz, şahsiyetimiz, karakterimiz ve delikanlılığımız bu kavramla tamamen örtüşmektedir ve kaynaşmıştır.
'Kendimize yeni isim bulalım' diyen arkadaşa kızmıyorum ama ona şunu ifade etmek isterim ki Sivassporun ve Sivaslının maddi ve manevi yapısıyla bütünleşmiş, bizi anlatan, tamamen bize ait bir ismimiz var.
Değerli dostlar bırakın, yeni isim veya lakap bulma sıkıntısını başkaları çeksin. Mesela ben bilmiyorum ama herhalde Kayserililere ait tam olarak onları anlatan bir kavram yok. Ya da Antalyalıları tasvir eden bir kelime henüz duymadım.
Aslında bu tür lakaplar veye kavramlar 'hadi yenisini bulalım' demekle olmaz. Bu tür durumlar belirli bir tarihi süreç gerektirir. Şimdi soruyorum sizlere acaba kaç tanemiz Sivaslılara ve dolayısiyle Sivasspora Yiğido adının niçin ve ne zamandan beri verildiğini biliyor.
Benim bildiğim kadarıyla 1600'lü yıllarda Bağdat ve Tebriz'in fethi için yola çıkan ve Sivastan geçen Sultan 4.Murad'ın ordusuna Sivastan yaklaşık 100 kişilik gönüllü gurubu katılır. Bazı tarih kaynaklarının belirttiğine göre 100 kişilik gönüllü gurubu Bağdat ve Tebriz'in fethi esnasında büyük kahramanlıklar gösterir. Sultanın yaklaşık 100.000 kişilik ordusunda bu 100 Sivaslı gencin destansı kahramanlıkları anlatılır ve Sivaslılardan Yiğido olarak bahsedilir.
Ayrıyetten Sivas'ın Osmanlı toprağı olduğu 1300'lü yıllardan beri, bütün Osmanlı ülkesinde Sivas 'Yiğidin harman olduğu yer' olarak bilinir ve neredeyse bütün savaşlarda Sivaslı Yiğidoların büyük kahramanlıkları görülür.
Belki çok azımız biliyoruz ama Yemen savaşlarına en çok asker Sivastan gönderilmiştir. Hatta bugün Sivastaki Yiğitler Mahallesinin ismi o günlerden kalmadır ve Yemen'e giden Yiğitlerin oturduğu yerler burasıdır.
Sevgili dostlar uzun lafın kısası bizim cilalanmış, boyanmış, şişirilmiş balon gibi lakaplara ihtiyacımız yok. Bizim geçmişimizi, tarihimizi, memleketimizi, adeta efsaneleşmiş karakterimizi tam anlamıyla açıklayan adımız 'Yiğido'muz var. Kaldı ki kendi kendimize lakap verip, kendi kendimize gelin-güvey olmuyoruz. Bu ismi bize tarih vermiştir. Bütün Osmanlı ülkesinde Sivastan ve Sivaslılardan Yiğido olarak bahsedilmiştir. Bizde bu ismi karakterimizin, yaşayışımızın, tarihimizin, memleketimizin, imanımızın ve delikanlılığımızın nişanesi olarak gururla ve şerefle taşıyoruz.
Unutmayalım ki Yiğido kavramının içinde Avrupayı bir baştan bir başa çiğneyen ceddimiz Atilla'nın haşmeti, bu toprakları Bizans'a haram eden Alparslan'ın imanı, Viyana'yı kuşatan Kanuni'nin coşkusu vardır. Ayrıca bu memleketi yani Sivas'ı Timur'a karşı canı pahasına savunan Yıldırım Bayezid'in oğlu şehid ŞEHZADE ERTUĞRUL'un kanı bayrağımızdaki kırmızının menşeidir. Yine bana göre en büyük yiğidolardan biri olan ŞEHZADE ERTUĞRUL'un kalbindeki imanı ve ruhunun saflığı da bayrağımızdaki beyazın kaynağıdır.
Kısaca sevgili kardeşler ben bu isimden dolayı çok mutluyum ve gururluyum. Peki ya siz????????????????
|