Belediye Başkanı Sami Aydın ile Sivas ve Sivasspor üzerine yapmış olduğumuz röportajı yayınlıyoruz.
Başkanım kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1965 Sivas doğumluyum. İlk ve Orta öğrenimimi Sivas’ta tamamladıktan sonra Trakya Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinden mimar olarak mezun oldum. Vatani görevimi tamamladıktan sonra 1990 yılında iş hayatına atıldım. Serbest mimar olarak çalıştım. Ayrıca çeşitli inşaat şirketleri kurarak müteahitlik sektörüne girdim. 1999 yılında İl genel meclisi üyesi seçildim ve 2001 yılında Ak Parti’nin kurulmasıyla Sivas’ta Ak Parti İl başkanlığı görevini üstlendim. Çeşitli sivil toplum örgütlerinde görevlerim oldu ve en son yerel seçimlerde Sivas Belediye Başkanı adayı oldum. 28 Mart yerel seçimlerinde Sivas halkının teveccühü ile Sivas Belediye Başkanı oldum. Evliyim ve 3 çocuğum var.
Kent Meydanı projesinin şehir için önemi nedir ?
Selcuklu Dönemini , Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Dönemi ile birleştirmemız için çok önemli bir proje. Kent meydanı projesi denirken akla sadece oradaki Selçuklu Parkı duzenlenmesı projesi gibi gelebilir bu doğru bir yaklaşım değil. Orası özellikle Selcuklu , Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini birleştiren bir açık hava müzesi gibi. Bu projenin ismini ilerde belirliyeceğiz ama buraya yakışan isim belkı Uygarlıklar Açık Hava Müzesi olabılir, belki Medenıyetler Açık Hava Müzesi olabilir. Bunun yanında Kale Projesi gibi bir çok prejemiz var. Bu projeler Sivas için de, Sivas ekonomısı için de büyük bir potansiyel, projemız bittikten sonra buraları görmek için turizm turları düzenlenecek bu da ekonomimize çok önemli bir katkı getirecektır. Şu anda baktığımızda turizm geliri Sivas’ımızda yok denecek kadar azdır. Biz Sivas’ta ki sadece bu eserler ile ilgilenmeyeceğiz. Camilerımiz , hanlarımız, hamamlarınımız , Sivas’takı bütün köprülerimiz başta olmak üzere bütün tarihi eserlerimizi hayata geçirdiğimizde göreceksınız önemli bir ekonomık katkı sağlayacak, Sivas turizm açısından çok önemli yerlere gelecektir.
Sivas'ımızın gülen yüzü haline gelen Ak-Su projesinde son durum nedir? Bu proje dahilinde başka neler yapılacak ?
Ak-Su projesi cok büyük bir proje Yukarı Tekke’den başlıyor ve Yenişehir’ e kadar uygulanan bir proje. Her etabı Sivas’a ayrı bir değer, ayrı bir fiziki görüntü katacak . Proje dahilinde biz şu ana kadar 4 etaptan oluşan Ak-Su'nun 1. etabını tamamladık ve 2. etabı yüzde 80 tamamlandı. Kalan kısımlar tamamlanacak özellikle 3. etapta cok önemli tesis planlarımız var. Bunlar inşallah 2009 yılında tamamlamak istediğimiz projeler. Bundan sonra 4. etap bölümü var, Yenişehir fuar alanına uzanan alan Ak-Su'nun finalı olacak. Hedifimiz o bölgedeki nehiri tamamlayan gölete çevirip etrafını sosyal tesislerle donatıp şimdikı yaptığımızdan çok da güzel hale getirmektir. Yani Ak-Su devam edecek, Ak-Su heyacan verecek ve Ak-Su Sivas’a gelenlerı etkıleyecek.
Sayın Başkanım şehir içi raylı sisteme geçme gibi bir düşünceniz var mı ?
Şehir içi raylı sisteme geçme ile ilgili ön fizikibilite çalışmaları yaptık. Sivas halkı bizleri artık çok iyi tanıyor, biz hiçbir zaman yapamayacağımız projeri yaparız diye söylemedık veya yapıldığı zaman yararlı olmayacak projeleri yaparız ya da bize oy verin deyip yapmayacağımız projeleri yaparız diye söylemedık. Şöyle geçmiş 3 seçım dönemini incelediğiniz zaman benden önce kı beledıye başkanlarının projeleri bu raylı sistemi getirmekti. Uzun süre görevde kalmalarına rağmen bunu yapmadılar. Bizim taahhut ettiğimizi yapmamız lazım. Şimdi raylı sistem ile ilgili düşüncemı paylaşayım, şunu söyleyeyim istersekde yaparız bu konu ile alakalı plan ve projelerimiz mevcut. Raylı sistem ile ilgili düşüncemı ilk defa sizlerle paylaşıyorum, Çok önemli bir soru sordun.1. Raylı sistemın km maliyeti yaklaşık 3 milyon dolar sadece yol ana hattı yapımı için. 2. Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi nufusu 500 binden küçük şehirlerde raylı sistem için uluslararası kredi de kefil olmuyor. Uluslararası kredi için hazinenin garantörluğü şarttır. 3 Parayı buldunuz, alt yapıyı kurdunuz şimdi vagonları almanız lazım biz hesapladık, biz hesap adamıyız benım beledıye başkan yardımcılarımın 4’ ü mimar bu belediye tarihinde ilktir. Yol darlıgını dikakete aldıgınız zaman en fazla 3 vagon ekleyebilirsiniz. Raylı sisteme bu 3 vagonda ortalama 400 – 500 kişi taşır ve sadece o vagon fiyatına hatta daha alt fiyatına biz metrobüs denılen büyük arabaları alabiliyoruz. Bir seferde 300 kişi taşıyabiliyor. Sivas’ta her sokağa raylı sistem döşeyemezsiniz. Böyle bir şey Dünya'da yok. Raylı sistem Avrupa'da 1940’da yapılan ve artık estetik olmayan, benımsenmeyen modası geçmiş bir taşıma yoludur. Bizim planımız şu 300 bin nufusa kadar tek tip toplu taşıma araçları ile ulaşımı sağlayacağız. 300 bin - 1 milyon nufus arasıda ilave olarak metrobus dediğimiz büyük kara taşıtları ekleyeceğiz 3 - 1 milyonda sonra yerın altında gerektığı yerde üstünden gecen metro sistemıne gececeğiz öyle klasık sistemler bizlere yakışmaz arkadaşlar. Bu şu demektır biz metrobüs ile hafif raylı sistemı alternatif olarak göruyoruz. Hem malıyet hemde estetık olarak metrobüsü getireceğiz inşallah. 2009 da bunun ilk örneklerini Sivasımıza sunacağız.
Sivassporumuzun başarısı hakkında görüşlerinizi alabilirmiyiz ?
Sivassporumuzun başarısı bizleri tabiki mutlu ediyor. Bülent Hoca ile dün telefonda görüştüm dedimkı ;senden bir isteğim var ve bunuda beraber başaracağız bu sezon sonunda inşaallah Türkiye Kupası'nı birlikte havaya kaldırmamız lazım. Eğer bunu başarırsak Sivas’ın bir bölgesıne O efsane kadronun heykelini dikeceğiz, sizleri ve bu efsane kadroyu ölümsüzleştireceğiz. Bülent Hocada inşallah başkanım dedi tabi benden daha cok istiyor bunu şüphesiz.
Mehmet Yıldız ve birçok oyuncumuzun transferi için ne düşünüyorsunuz ?
Futbol artık bir sektor halıne geldı bunu kabul etmek lazım. Sadece sportif bir faaliyet değil futbol. Dolayısıyla sektörlerin ayakda kalması için gelir ve gider dengesi olması lazım. Bunda sportıf başarıda etkili, artık Sivasspor devamlı başarıyı hedeflemeli belli sınırlar üzereinde üst sıralarda devamlı kalması lazım. Şimdi kuluplerin cok yüksek butçeleri var.Bizler bunu sadece büyük şehirlerde yapacağımız 3- 4 gece ile bu parayı karşılayamayız pekı ne yapmamız gerek, gerci değerini ve değerinin üzerinde bir teklıf ile karşılaştıgınızda değerlendırmeniz lazım böyle hem oyuncunuzu cok iyi fiyata vereceksiniz ve belkı de yerine alacağınız oyuncular daha verelimli olacak bunu zamanında Gençlerbirliği kısmen yapıyordu. İşte sivasspor olaya böyle bakmalı. Mehmet Yıldız artık gercekten bizden birisi oldu, O da gıtmek istiyorsa bizim içinde cok iyi şartlar oluşacaksa elbette gitmesi gerekır. Ama yoksa sıradan teklıfler ile göndermek doğru olmaz.
Sayın Başkanım secim sürecindeyız yeniden Belediye Başkanı olursanız yeni dönem sonunda nasıl bir Sivas vaad ediyorsunuz ?
Bu tabi öyle uzun bir soru kı benım için paylaşmaya kalksam cok uzun süre tutar. Ama şunu diyeyim size konuştuğumuz şeyler neler yapacağımızı ortaya koyuyor. Biz Sivas’ın potansiyelini artıracagız. Tarihi yerleri yeniden kazandırmak için yaptığımız ve devam eden plandıgımız projler var. Şunu diyebiliriz Sivas 5 yılın sonunda Türkıye’de belediyecilik adına en ön sıralara yükselmiş bir il olacak ve bizden sonrakilere bu bayrağı devredeceğiz. Hedefimiz Sivas’ın yaşam standardını artırmak ilk defa Sivas’ta il merkezınde nüfusu artırdık . Göçü durduk. Bizim asıl hedefimiz ağlayarak Sivas’tan giden, memleket hasreti çeken hemşerilerimizi Sivas’ımıza davul zurnalar ile getirmek, bunu başlattık ve inşallah daha iyi yerlere onu getireceğiz.
Başkanım son olarak üyelerimize mesajınız nedir ?
Öncelıkle bütün üyelerinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Üyeleriniz gercekten çok şanslı bir dönem yaşıyor. Mukemmel ilerleyen Sivasspor ve şehircilık adına, belediyecilik adına, güzellikler adına artan gelişen bir Sivas var. Sorunları azaltan projeleri hayata geçiren bir belediyemız var. Bir yanda da devamlı çıtayı yukarıya taşıyan tüm Türkıye’nin gönlüne taht kurmuş bir Sivasspor var. Onlara iyi eğlenceler dilıyorum, bol keyif dilıyorum ve biz onları mutlu etmeye devam edeceğiz. Bütün üyelerinizi saygı ile selamlıyorum.
Başkanım bize vakit ayırdığınız için teşekkür ediyoruz.
Rica ederim, asıl bu güzel sohbet için ben size teşekkür ederim.
Röportaj: Osman Nehir (besyo_cu) Bekir Bayrak
Fotoğraf: Onur (Cortez)