21.03.2012, 12:36
|
|
Usta Yiğido
1.268 Mesajına 2.761 Kez Teşekkür Edildi.
|
Elmander yok, Cerny var
Seyrantepe’de Galatasaray, müsabakanın büyük bölümünde topa sahip olduğu, oyunun genelini yönlendirdiği, rakibini (ikinci yarının ilk çeyreği hariç) 70-75 dakika sahasına hapsettiği, ama neredeyse hiç net pozisyon üretemediği bir garip maç oynadı dün gece... Böylece çok net bir gerçek ortaya çıktı Galatasaray ofansıyla ilgili: Varlığında hakkını belki eksik teslim ettiğimiz Elmander, yokluğunda mumla arandı. O olmayınca Necati’nin kuvvet eksiği, Galatasaray orta sahasının final pası (hatta yarı final pası) sıkıntısı gözüktü açıkça. Artık herhalde şunu çok net söyleyebiliriz: Elmander olduğunda (hem orta saha, hem de hücum özelliklerinden dolayı) bu takım adeta 4-5-2 oynuyor. O olmadığında Galatasaray eksiliyor, yalpalıyor; bir özel yetenek golü gelmezse dün geceki gibi kayıplar da mümkün olabiliyor.
* * *
Ki, bu sonucun tek müsebbibi Galatasaray’ın üretim sorunu değil; daha 3 gün önce Ordu önünde dağılan Sivas savunmasının Seyrantepe’deki derli toplu görüntüsü de dikkat çekiciydi. Bu görüntüde kredinin büyüğünü stoper Murat’a ve ön stoper Faty’ye vermek gerek.
Murat ve Faty dışında, Erman’ın golle, Uğur’un bindirmeleriyle dikkat çektiği maçın en iyilerinden biri de 88’li Çek sol açık Milan Cerny idi. Rıza Hoca’nın alışılagelmişin aksine (4-2-3-1) değil 4-3-3’le sahaya yayılması Sivas’ın ilk 45’te ezberlerini uygulayamamasına neden oldu. Top bir ara yüzde 79’la Galatasaray’daydı, sarı-kırmızılılar 26 dakika kalelerinde şut görmediler, hatta faul yapmadılar! Sivas’ın maaile kapandığı bu dönemde de, kıpırdandığı ikinci yarının başında da anahtar oyuncu 23 yaşındaki Milan Cerny idi. Cerny hem ofansta sürati ve aklıyla, hem de savunmada kuvvetiyle ideal bir kanat oyuncusu. Zaten çalışkan ve arzulu oyununun karşılığını 48’de yaptığı asistle de aldı genç futbolcu.
Sivas’ın 2011 Avrupa Ümitler Şampiyonası’nda keşfedip Türkiye’ye getirdiği bu çocuğu daha çok konuşacağımızı sanıyorum ben...
Uğur Meleke
|
|
|